- Joakim K E Johansson -

Jag har sparkat igång ett fotografiskt utvecklingslaboratorium

Hos de flesta seriösa företag finns utvecklingsavdelningar. Där försöker man tänka i nya banor för att bli bättre. Ibland finns det till och med speciella miljöer för detta arbete – alltså laboratorium där det går att experimentera och testa ofärdiga idéer. 

Detta slog mig häromdagen när jag funderade över vad jag ska hitta på i vinter. Något måste man ju göra under detta mörka och kalla vansinne som ligger framför oss. Gatufotandet kommer av naturliga skäl att gå ner på sparlåga i några månader framöver. Dessutom behöver jag ändå en paus från rännandet på stan. 

Därför har jag bestämt mig för att dra igång ett slags utvecklingslaboratorium. Målet är att testa nya fotografiska idéer, men också att gå igenom det jag redan har gjort och se om där finns något vettigt att nysta i. Jag vet att det förmodligen kommer att bli både spretigt, svajigt och kanske till och med obegripligt för vissa. Men det är risken man får ta när man provar nya grejer.

I det här blogginlägget kan ni se ett första trevande försök att testa denna utvecklingsidé. Jag har ännu så länge inte en jäkla susning om vad det kan leda till eller om det är just den här inriktningen som gäller framöver. Nästa gång kan det med andra ord bli något helt annat.

Inlagt 2011-10-10 16:30 | Läst 2031 ggr. | Permalink
Det gäller ju att inte kasta sig in i sådana här projekt huvudlöst :). Det är kanske det du vill illustrera med den roliga första bilden. Ofta kommer sådana här idéer när man håller på med något helt annat och då gäller det att ta vara på tillfället. Det är ju bara att tanka ned grejerna i en mapp när man kommer hem och snart så kanske det blir dags att publicera.

/Torbjörn
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-10 21:53
Ja, någon slags tanke bör man nog ha så man inte tappar ansiktet! ;-)

Och "tanken" är faktiskt vad jag sitter och grubblar på just nu. Kan jag hitta ett spår? Något som jag vill testa och sedan jobba vidare med och som samtidigt bryter av mot vad jag brukar göra?

Jag har ett par idéer. Få se om det blir dessa som jag kör på eller om något annat dyker upp! :-)
Nya idéer eller idéer till hur man kan skapa nya idéer är inte dumt alls. Utveckling är bra i många fall. Hoppas det blir bra.

Ögonblicksfotografering i vardagen är tacksamt då huvudkomponenten är människoberoende. Och dem har du året runt. Dock råder ju begränsad tid av dagsljus. Pauser är bra för inspiration och återhämtning av filmbudgeten. :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-14 13:42
Att ha en idé om en idé är en bra idé! ;-)
Nu har jag ingen aning om hur du bor och vilka möjligheter som finns i den vägen, men du skulle kunna kika på att bygga dig ett mörkrum. Utrustningen kan många gånger bli närmast gratis idag, typ. - bara du bär iväg med eländet..
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-14 13:43
Nja, där går gränsen för mig. ;-)
*Låter inte ett dugg ambitiöst...*