- Joakim K E Johansson -

Minst en bild per rulle måste vara bra - annars kan man lägga av

För ganska många år sedan läste jag ett småprovocerande uttalande i en engelsk fototidning. Det var en fotograf som sa ungefär att minst en bild per rulle måste vara en ”keeper”, annars är det lika bra att lägga av.

Jag minns att uttalandet satte sig i skallen på mig och ända sedan dess har det varit ett riktmärke när det kommer till mitt analoga plåtande. Åtminstone en ruta på varje rulle måste helt enkelt vara tillräckligt bra för att kvala in bland mina bättre bilder. Annars är jag inte nöjd.

Att sätta upp den här sortens mål är något jag tror väldigt starkt på. Det hjälper till att bibehålla fokus och hålla slentrianknäppandet borta. Vid flera tillfällen har jag skärpt mig ordentligt tack vare den här principen. Den har alltså funkat - för mig.

Men visst, självklart händer det att en och annan nyframkallad rulle inte innehåller en enda vettig bild. Fast de tillhör faktiskt undantagen, tack och lov.

Slutligen så märks det att vi nu är inne i den mörka perioden på året. När jag var ute och fotograferade igår mitt på dagen fick jag köra på en 125-dels sekund och bländare 4 med ISO 800-film i burken. Visserligen var det mulet, men samtidigt ska det bli ännu lite mörkare innan det vänder.

En 125-dels sekund är i långsammaste laget för gatufoto. Exempelvis uppstår rörelseoskärpa i bilderna när någon går fortare än promenadtakt. Men skam den som ger sig. Det får bli till att pressa filmen ytterligare ett steg.

Inlagt 2012-11-18 14:37 | Läst 6511 ggr. | Permalink
Kloka ord . Någon målsättning kan ju vara bra att ha om det ska bli något .
mvh Ricki
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-18 17:57
Tack för din kommentar Rikard.
En del sktbilder mognar med tiden också och efter några år kanske de håller riktigt bra.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-18 17:57
Ja, så är det ju. En del bilder växer med tiden.
N Thomas Meldert 2012-11-18 18:05
Du borde alltså vänta några år med att döma ut en rulle - och dig själv, menar jag =)
Två fina bilder om kommunikation. Är det ett nytt tema? ;) Den översta är riktigt fin.

Kan nog vara bra med ett sånt riktmärke att ha som mål. Men det kan ju samtidigt vara jobbigt att leva upp till (skulle jag tycka iaf). Sen är det ju lite som Thomas M skriver, att den del mognar med tiden. Men visst, en dåligt bild blir ju inte bra. Det krävs att den är bra från början.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-18 17:59
Jag tycker inte det är jobbigt med den här sortens mål. Tvärtom så blir det en drivkraft och något som sporrar. Så för mig är det enbart positivt. Men vi är ju alla olika och det kan säkert vara så att för andra funkar det inte lika bra.

Kul att du gillar bilderna :-)
Varför sätta upp som mål att 35 av 36 bilder skall bli skit? :)
Skämt åsido, personligen anser jag att det varierar ganska kraftigt, ibland kan man få till flera bilder som håller på en rulle och ofta kan det gå flera rullar innan det blir något. Målsättningen när man plåtar är ju att man skall fånga något intressant varje gång, åtminstone för mig. Att sätta upp som mål att en bild per rulle skall hålla tycker jag är en väldigt konstig målsättning, jag förstår inte riktigt hur det skulle fungera?
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-18 18:57
För mig handlar det som sagt om att bibehålla fokus. Även om jag såklart också strävar efter att fånga något intressant varje gång är jag nog inte ensam om att ibland hamna i ett läge där knäppandet blir mer eller mindre slentrianmässigt.

Fast det behöver inte handla om att varje rulle måste innehålla minst en bra bild. Det kan vara en annan målbild. Det enda väsentliga är den får dig som fotograf att anstränga dig lite extra och upprätthålla en så bra nivå som möjligt på det du gör.
Jag själv tror inte på det riktmärket! En konstnär kan inte leverera på beställning!
Det här är ingen tillverkningsindusri med leveranskrav! ;)
Tror kanske man blandar ihop det med sitt vanliga jobb! ;)
"Måste leverera, måste komma in i ett arbetsflöde! Måste känna trycket! Tempo! Tempo!"

Känns inte så väldigt inspirerande och kul..... ;)
Men alla blir saliga på sin fason! :)
Lycka till!
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-18 21:04
Och jag tror inte på det där med att invänta konstnärlig inspiration. Det har försatt allt för många konstnärer i ett tillstånd där absolut inget händer. Allt förvandlas till en enda lång väntan ;-)

Det enda som funkar är att sätta upp ett mål, sätta igång och sedan köra på tills man är nöjd ;-)
Var det inte Micke Berg som en gång sade att en bra bild i månaden är målet?
En riktigt bra bild per rulle låter svettigt men kan naturligtvis vara ett mål.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-18 23:00
Det handlar såklart om vad man lägger i ordet "bra". Det jag menar är bilder som man är nöjd med och som tillhör ens bättre - inte de allra bästa. De riktiga toppbilderna dyker ju bara upp en handfull gånger om året. Eller ännu mera sällan.
Låter som en bra ambition. Det hjälper nog till att få rätt "mindset" så att man inte bara är ute och promenerar med kameran utan verkligen jobbar sig fram till bilderna.
Vilken tur för mej då att 20 av 26 bilder var keepers enligt mej för då kan jag med god ro fortsätta fotografera :) Förresten, våga köra fullt öppet. Visst ibland missar man focus, men om JAG kan sätta 23 av 26 bilder med min FM2T på f/1.4 på gågatan i Malmö så kan det inte vara så svårt som folk verkar tycka o tro :)
Om du får flera bra bilder på samma rulle, hamnar du på plus då? :-) Ni analogknäppare är ju självplågare, tycker jag. Men jag vet, ni tycker att det är roligt med det analoga slaskandet. Och roligt ska det vara, oavsett tekniken man använder. Jag skulle inte heller tycka att var roligt med en hel film utan åtminstone en någorlunda bra bild. Men en sak jag verkligen ogillade med film var att jag måste ta en hel rulle innan jag fick se en enda bild.