- Joakim K E Johansson -

Och så var det ju det där med mätsökarkameror...

Vad är grejen med mätsökarkameror egentligen? Ja, det undrade jag tills helt nyligen. Jag kunde liksom inte förstå vissa fotografers extrema fixering vid dessa föråldrade fotoapparater. Spegelreflexkameror är ju mycket bättre, tänkte jag.

Men så vann nyfikenheten över mig tillslut. Inte minst på grund av alla intressanta bloggar här på fotosidan som fullständigt frossar i ämnet. Det var ungefär som droppen som urholkar stenen. Efter att ha läst det driljarde blogginlägget om mätsökare uppstod tillslut ett behov av att testa en sådan där förbaskad kamera. 

Så jag började leta och insåg att som färsking var det nog bra att börja med en Canon Canonet QL17 G-III. En klassik och hyggligt kvalitativ kamera från 70-talet som dessutom går att få tag på i fint skick för bara några hundralappar. Jag ville helst inte spendera allt för mycket pluring på saken eftersom jag inte visste vad jag skulle tycka.

Nu, drygt två månader senare kan jag villigt erkänna att jag är ganska såld faktiskt. Sedan jag köpte min lilla ”Nette” har jag i praktiken haft den med mig överallt. Den har till och med återuppväckt suget inför den analoga fotografin. Så numera soppar jag film i badrummet igen - och gillar det!

Men vad är det som är så himla speciellt kanske den oinvigde undrar. Ja, det är inte helt lätt att förklara eftersom mycket handlar om känsla. Men det är en slags kombination av storlek, handhavande, byggkvalitet och utseende - tycker jag. Och så har mätsökarna en skön aura av genuint och klassiskt fotohantverk över sig. 

Fånigt? Självklart! Inbillning? Förmodligen! Men kul som bara den!

Här kommer förresten en serie av mina senaste Canonetbilder. De ingår i ett miniprojekt där jag tar porträtt på några av de människor som betyder något i mitt liv på olika sätt. Idén är att försöka ta avslappnade och naturliga bilder utan överdrivna leenden och tillrättalagda poser. Mitt måtto är enkelhet och direkthet.


Mattias Olsson


Morgan Ramberg


Henrik Johansson


Mattias Åstrand

Film: Fomapan 400
Framkallningsvätska: D 76 1+1
Tid: 10 minuter

Jag kör alltid samma metod. Agitering första trettio sekunderna och sedan fem sekunder (tre vändningar) varje halvminut.

Inlagt 2011-02-25 17:47 | Läst 11523 ggr. | Permalink
Hej,
Det blev ju bra resultat.
Inga tillkrånglade bilder.
Mycket bra!
H/ Ronny Persson Helsingborg
Svar från Joakim K E Johansson 2011-02-25 21:35
Tack för din kommentar Ronny!
Trevliga, naturliga porträtt. Jag var påväg jag också i somras, köpte en Yashica Minister-D tror jag det var, men den la av innan jag ens hann börja tyvärr. Då la jag mina funderingar på hyllan tills vidare, men det där suget efter att prova analogt infinner sig lite då och då...tyvärr ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-02-25 21:36
Tack Tord. Klart du ska sätta igång. Det finns flera mätsökarkameror från 70-talet som man kan komma över för några hundralappar. Om framkalla film är faktiskt väldigt enkelt. :-)
gatsu 2011-02-27 18:34
So it has begun...
eller ja vi får hoppas det, har iaf köpt en Canon QL 19 som enligt säljaren ska fungera. Så nu får man väl hoppas det stämmer och att den dyker upp i veckan så man får prova en rulle för att se om det är nåt för mig :D
Skulle det inte vara nåt för mig så har jag ju inte direkt ruinerat mig heller...
Svar från Joakim K E Johansson 2011-02-28 12:39
KUL! Jag ser fram emot att få se några av dina bilder sedan! :-)
En till nyfiken... suck..
Och som talar väl om gammal ålderstigen teknik...suck.. ;)
Varför kan du inte hålla dig i huvudfåran, som e digital? ;) :)
Och ju fler som talar positivt om mätsökarkamerar, vad finns det i förlängningen som lockar?
En M Leica så klart, även om man inte vill erkänna det till en början! :)
Och priserna stiger då såklart på begagnade M Leicor... :(
B)
Ps. Mycket intressant projekt du har Pg! Fina bilder! Skall bli kul att följa det projektet!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-02-25 21:39
Ja, det är bedrövligt. Att folk inte kan hålla sig till den moderna tekniken! ;-)

Jag ska följa upp med fler bilder så fort jag har några nya att bjuda på. Du är välkommen att följa med! :-)
Trevligt inlägg!

Jag gillar speciellt porträttet av Mattias Olsson. Där har du verkligen lyckats med enkelheten, skärpan och avslappnandet!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-02-25 21:40
Roligt att du gillar den bilden Mikael. För det är den jag är allra mest nöjd med. Om man känner Mattias säger den rätt mycket om honom också.
Ytterligare ett bra exempel på att det inte är kameran som gör fotografen! Om ett par månader har du säkert en Leica i din hand :)
//Chasid
Svar från Joakim K E Johansson 2011-02-25 21:42
Hahahaha! :-)

Ja, det är kanske inte omöjligt. Jag börjar redan fundera på vad det finns för mätsökarkameror med utbytbar optik och mer hugg! :-)
Grymma porträtt. Alla har karaktär. Jag har plåtat en del med Canonet QL19. Den var rätt soft på största bländaren.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-02-25 21:47
Tack Magnus. Kul att du gillar porträtten!

Ja, kameran är ganska soft på bländare 1.7 och så vinjetterar den också en hel del. Bilden på Henrik är tagen på full glugg och där syns både mjukheten och vinjetteringen.

Men bara man bländar ner lite till exempelvis bländare 2 eller 2.8 så blir det genast mycket bättre. Det kan du se på bilden på Mattias Olsson.

Oavsett vad så är det en skitrolig kamera att använda. Det enda är att det är lite svårt att sätta skärpan när man är ovan som jag är.
Härligt härligt. Bra bilder och fomapanen passar stilen. Jag tycker att den är för korning, men jag agiterar bara varje minut.

Kul att du köpte en mätsökarkamera för att testa tycker jag.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-02-25 21:50
Tackar, tackar Dawid. :-)

Jag håller med dig. Fomapan är lite av ett lotto, tycker jag. Körde en rulle som blev jättebra för ett tag sedan, men den här gången blev de i kornigaste laget. Och ändå körde jag exakt samma framkallning.

Vad kör du med för film?
Norpan 2011-02-25 22:14
Jag är väldigt ny på det här med framkallning och så, men jag tycker att jag får bra resultat med tri-x. De säger att den inte är så känslig och jag är benägen att hålla med.

Nästan allt på följande länk är Tri-X i D76 1+1. Agitering i 30 sekunder först. Sedan varje minut (2 vändningar). Tid 9,5-10 minuter beroende på temperatur (oftas 21 grader).
http://www.flickr.com/photos/kletpotatis/sets/72157625420144870/