- Joakim K E Johansson -

På fotofronten intet nytt – men...

Det är lugnt nu. För lugnt. Dagarna går och jag fotar nästan inget alls. Det brukar bli såhär för mig under vinterhalvåret, så det är inget nytt. Däremot har jag funderat på en grej. Nämligen hur ens ambitioner ibland hamnar i vägen för en själv.

Missförstå mig inte nu. Att ha ambitioner är i grunden bra och något som kan leda till att saker och ting blir ordentligt gjorda. Men när man ställer för höga krav på sig själv kan det också leda till att slutmålet inte nås. Man blir liksom aldrig nöjd. Aldrig färdig. 

Detta slog mig när jag kollade igenom mina gatufotobilder härom dagen. Hur i helvete ska detta kunna bli en bok och en utställning som jag har planerat? Jag har massor kvar att göra. Det är för få bilder som är tillräckligt bra. Ja, så gick tankarna. 

Kanske är det därför det är så viktigt med tydliga milstolpar och en deadline när man gör ett projekt av det här slaget. Att man sätter ramen från början och sedan håller sig inom den. Förmodligen tvingar det fram nödvändiga beslut när överambitionen slår till. 

För övrigt så funderar jag återigen på detta med projektnamnet. Jag kände att det tidgare namnet ”På gatan i Karlskrona” kunde missuppfattas och tolkas som det handlade om utslagna människor, uteliggare eller rent av prostitution. Det kändes naivt på något sätt.

Men samtidigt gillar jag det också. Och så kan jag ärligt talat inte komma på något bättre. Svårt det här.

Det blev förresten ingen Rolleiflex. Min kollega ville ha lite för mycket betalt, tyckte jag. Så kanske köper jag en Yashica 124 MAT istället. En sådan kan man hitta för 1 500 spänn med lite tur. Det är ett lagom pris för en leksak. 

Inlagt 2011-11-23 23:36 | Läst 4896 ggr. | Permalink
Så e're för en konstnär, man åker mellan tvivel och bråddjup... ;)
Och låt någon annan kolla på dina bilder och dina bokplaner,
det kan lösa upp en del av det hela!
Men inte nå'n nära kompis! :)

För jag tror det här blir bra! :)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-24 13:46
Jag litar på dig Bengt - att detta blir bra alltså! ;-)

Jag ska försöka hitta någon/några som kan ge lite input. Har ett par personer på G faktiskt! :-)
Klar miss av mig, får nog försöka leta fram den, en av mina första kameror var min morfars gamla 2 ögda spegelreflex, vill minnas att det var en Yashica, 6x6 bilder, lite jobbig med spegelvänt, men tog härliga bilder. Bilderna har jag kvar, hm, var kan kameran finnas... kul om den kunde komma till nytta.

/Leif
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-24 13:48
Det är det jag är ute efter litegrann. Alltså det annorlunda arbetssättet. Att man ser bilden spegelvänt, jobbar lite långsammare, osv. Något som står är i kontrast mot digitalkameraplåtandet. :-)
Leif Klasson 2011-11-24 14:06
Speciellt som jag bara hade 12 bilder på rullen om jag minns rätt... :-)

/Leif
"På gatan i Karlskrona" -- jag är lite tveksam till den titeln, av just de skäl som du anför. Men det borde ju gå att hitta närliggande alternativ med andra associationer, t ex "Gatuliv i Karlskrona" eller till och med "På gatorna i Karlskrona". De bilder du visar här tycker jag håller bra. Gatufoto är tacksamt, alltid intressant. Och bilder på människor är också alltid intressanta. Förresten studsade jag när jag såg bilden av den gamle farbrorn med käppen. Han är fullkomligt otroligt lik en man här på Saltspring Island som jag känner. Åtminstone på denna bild. Man borde inte bli förvånad när sådant händer, men jag blir det ändå.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-25 16:20
Tack för din kommentar Ernst Göran!

Ja, jag får nog försöka hitta något annat namn trots allt. Jag har också funderat på närliggande namn. Det blir till att klura lite till! :-)