- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Akalla - mitt nya fotoprojekt

Ett par dagar innan nyårsafton för nu drygt ett år sedan satte jag mig tidigt på morgonen i en hyrd VW Passat med påkopplat flyttsläp. Efter att ha lastat släpet och bilen till bristningsgränsen med ägodelar och bohag lämnade jag Karlskrona och styrde mot Akalla och min nyinköpta bostad i Trädgårdsstaden.

Jag kan väl inte säga att det var med någon upprymdhet eller glädje. Snarare en avvaktande känsla och en slags bister pragmatism. Drygt ett år tidigare hade jag flyttat till Stockholm och i det beslutet låg inbakat att jag förr eller senare skulle behöva köpa mig en bostad. Att fortsätta hyra ett möblerat krypin i andra hand för ockerpris var såklart inget alternativ i det långa loppet. 

Bostaden som jag hade råd att köpa låg i Akalla. En plats som jag över huvud taget inte hade någon tidigare relation till. Och jag kan ärligt erkänna att för någon som är uppväxt på en skärgårdsö och som därefter har bott i en lugn småstad är det tveklöst en kulturkrock att hamna i en Stockholmsförort. Det tar ett tag att vänja sig. 

Men nu har jag bott i Akalla i över ett år och trivs fantastisk bra i mitt lilla radhus. Under tiden har tanken växt fram om att göra ett fotoprojekt om min nya bostadsort. Exakt hur det ska gestalta sig vet jag inte riktigt ännu. Men som vanligt är det bästa att bara sätta igång. Och kanske kan de här bilderna som jag tog häromkvällen bli startskottet på alltsammans.  

Inlagt 2017-01-04 08:56 | Läst 2932 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Lycka till med projektet!
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-04 12:22
Tack Magnus!
Intressant fotoprojekt. Bra att rikta kameran mot Stockholmsförorten. Den behöver också få synas ibild. Ser mycket bra ut. Lycka till med fortsättningen!
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-04 12:22
Tack Mats! Jag får se om jag kan ta mig ner under yta och förmedla något annat än det förutsägbara.
Ser bra ut tycker jag, Fina bilder, i en miljö, som jag förstår verkligen skiljer sig mot din tidigare..Just det kan nog göra bilderna intressanta. Lycka till!
/ Bengt
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-04 15:14
Ja, vi får se vad det utvecklar sig till. Jag har lite planer. Tack för kommentaren Bengt!
Fina och intressanta bilder från ett område som normalt sett kanske inte dokumenteras, Joakim. Lycka till med projektet, kanske blir som en modern variant av Jens S Jensens "Hammarkullen" ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-05 11:40
Vem vet Johan, det kanske blir nästa svenska stora skildring av förorten ;-)