- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Därför är gatufoto så kul (enligt AI)

Det finns väl knappast någon som inte har hört talas om AI vid det här laget. Alltså det som vi lite slarvigt kallar för artificiell intelligens, även om det knappast handlar om intelligens i ordets rätta bemärkelse. Ännu. Helt oavsett vad det är som pågår i bakgrunden så är det svårt att inte bli mäkta imponerad över vad AI klarar av. Det kan rent av vara smått chockerande.  

Under den senaste tiden har jag själv testat att använda några av dessa AI-verktyg som finns på nätet. Främst för att generera texter (ChatGTP). Men, AI kan också skapa bildkonst och det är redan väldigt imponerande, lindrigt sagt. Kolla här så kan ni se och testa själva.

I framtiden kommer AI tveklöst att kunna skapa fotorealistisk gatufoton som inte går att skilja från riktiga. Och då lär diskussionerna om bildmanipulationer i Photoshop kännas som en västanfläkt i jämförelse. Fast riktigt där är vi sannolikt ännu inte, vilket bilden ovan illustrerar. Ett "gatufoto" av AI (fast det kanske finns bättre AI-system för bildskapande än det jag hittade). 

Förutom att dessa AI-verktyg är helt otroligt snabba, så kan de också skapa texter och bilder med en enorm komplexitet. I olika stilar, i diverse blandningar av stilar och så vidare. Du kan också be AI beskriva nästan vad som helst och få ett välformulerat svar som är lika uttömmande som om det kom från en expert på området. 

Jag bad exempelvis AI beskriva varför det är så roligt med gatufoto och här under kan ni se resultatet som kom fram på några få sekunder. AI har alltså formulerat hela texten. Jag har bara ändrat ett par-tre ord som blev lite konstiga på svenska. Personligen tycker jag att texten är mitt i prick och jag gillar verkligen slutklämmen. Vad tycker ni?

Gatufotografering kan vara roligt av många anledningar, inklusive:

Spontanitet:
Gatufotografering handlar om att fånga livet när det händer, vilket ger en känsla av spänning och oförutsägbarhet.

Kreativitet:
Gatufotografering erbjuder oändliga kreativa möjligheter, från att experimentera med olika vinklar och kompositioner till att fånga oväntade ögonblick och känslor.

Utmaningar:
Gatufotografering innebär ofta att navigera i komplexa och folktäta miljöer, vilket kan vara en utmaning som många fotografer tycker är spännande.

Storytelling:
Gatufotografering ger dig möjlighet att berätta historier och fånga ögonblick som annars skulle gå obemärkt förbi.

Känslan av gemenskap:
Gatufotografering kan vara ett bra sätt att få kontakt med andra som delar din passion och att känna att du är en del av en större kreativ gemenskap.

Personlig tillväxt:
Gatufotografering kan hjälpa dig att utveckla dina färdigheter och visioner som fotograf, såväl som din förmåga att se världen på nya och intressanta sätt.

Sammantaget kan gatufotografering vara ett roligt och givande sätt att utforska världen och fånga livet när det händer. Oavsett om du är ett erfaret proffs eller precis har börjat, finns det alltid utrymme att växa och upptäcka nya möjligheter i denna spännande och dynamiska genre.

Inlagt 2023-02-06 16:20 | Läst 2010 ggr. | Permalink
Jovars - men jag säger som Olof Palme brukade säga när han trodde att någon skarvade: "Jag avvaktar - kraftfullt".

Det här som du visar är ju en smidig sammanställning av AI om vad AI har hört talas om - det vill säga vad människor har matat in som underlag. Någonstans måste ju AI ha allt ifrån, Precis som människor måste ha allt någonstans ifrån. Annat val av fakta/skitsnack, ger annat utfall. Som till exempel:

SPONTANITET:
Gatufoto ger inte utlopp för sådant. Gatan är antingen tom eller för rörig.

KREATIVITET:
Gatan är mera som ett låst rum där där alla springer planlöst omkring, och inget egentligt nytt händer. Föga kreativt.

STORYTELLING:
Man kan ju försöka berätta om vad som händer på gatan - men ingen bryr sig.

KÄNSLAN AV GEMENSKAP:
Andra fotografer vill ha ut sitt. Dom skiter i mig, eller motarbetar mig.

PERSONLIG TILLVÄXT.
Har vad jag vet aldrig kunnat manifestera sig.

Som sagt: AI kan inte göra annat än att arbeta med det som den har för "ögonen". När underlagen förfinas så kommer AI säkert att kunna rita jättesnygga gatubilder, men hurdan är efterfrågan, vem vill ha sådant - och vem bryr sig? Falsariet avslöjar sig ändå alltid i detaljerna, den presumtiva kunden ser det. Datorer, hur kraftfulla dom än är, klarar inte riktigt kaossystem.

Förresten - jag behärskar något som AI inte kan. Jag kan trycka av knappen eller dra ur sladden.
Frekeman 2023-02-06 19:57
Poängen med AI-texten är att det faktiskt överensstämmer i rätt stor utsträckning med hur verkligheten ser ut. Det du skrev gör det inte.

Klarar människor av kaossystem?

Till sist – den mänskliga hjärnan är bara en maskin den med och det är bara en tidsfråga tills maskiner i form av alltmer avancerade datorer kommer att matcha oss och sedan överträffa oss.
syntax 2023-02-06 21:32
Det är riktigt att det jag skrev inte alls överensstämmer med verkligheten - därför att underlaget var ett annat. Fick AI ett sådant underlag, så skulle utfallet bli liknande mitt. Det är själva poängen i saken.
Och ja - människan klarar kaosomständigheter bättre än datorer. Det är frågan om ungefärliga skattningar av enorma informationsmängder - som leder till sannolika svar som har en rätt bra statistik på utfallet. Kallas ibland för intuition, och det är inget ockult med den saken. Det handlar om vår hjärnas smarta sätt att hantera informationsmängder som är så stora att det är omöjligt processa saken på detaljnivå.
I praktiken funkar det så att man får man en känsla av vartåt det lutar - och den visar sig vara riktigt till över 70% - de´ru!

Visste du att på 1600-talet var den mänskliga hjärnan en speldosa, och på 1700-talet var den en klocka... :-)
Frekeman 2023-02-06 23:55
AI har varit och är fortfarande ett modeord och mycket av det som kallas AI idag är inget annat än smart skrivna algoritmer. Men, vad jag förstår så börjar steg att tas i en riktning där datorer programmeras på ett sätt som gör att de kan programmera om sig själva och hitta lösningar på problem som de tidigare inte ställts inför. Jag har för tillfället inget större intresse kring detta så är inte fullt påläst men jag inser att AI bara kommer att bli bättre och mer efterlikna hur vi människor resonerar och löser problem. Detta kombinerat med datorers styrka att hantera stora datamängder på riktigt (vilket vi inte kan) lär bli kraftfullt. Det börjar helt enkelt hända grejer med AI – inte längre bara ett tomt modeord.

Har för mig att stormästare i schack menade förr i tiden att datorer aldrig skulle kunna slå dem pga avsaknad av kreativitet och dylikt. Sen kom ju Deep Blue och spöade Kasparov till hans förtvivlan. Idag är schackdatorer bättre än den bäste av schackspelare!

Speldosor, klockor och nu datorer – nån gång måste vi ju få rätt! :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2023-02-07 08:29
Det jag bad AI:n göra var att beskriva vad som är så kul med gatufoto. Alltså en begäran med väldigt få ingångsvärden. Utifrån det tycker jag att det var imponerande vad AI-verktyget kom fram med. En välformulerad text som tog upp de huvudsakliga skälen på ett strukturerat sätt och med en snygg avslutning.

Sedan kan man såklart styra utfallet genom att ge AI:n andra ingångsvärden, eller tala om exakt vad det är man vill ha. Jag kunde ju exempelvis frågat "vad är så dåligt med gatufoto" och då hade resultatet såklart blivit helt annorlunda.
syntax 2023-02-07 10:16
Jo, jag inser det - och det är uppenbart att jag överreagerade lite när jag genast halkade in på en allmän diskussion om AI. Lätt hänt i det samnhanget... :-)
Intressant, spännande och skrämmande! "Förr"så matade man in information i datorn, som i de schackspelande datorerna, nu ger man datorn förutsättningar, och den speltränar själv och blir så bra så ingen mänsklig varelse kan slå den o schack eller andra mänskliga färdigheter! :)
Och skulle man försöka dra ur sladden, så säger Hal, "tror du inte att jag har räknat med det, det va ett dumt försök av dig, jag har backupp såklart på ett annat ställe och om du inte fattar allvaret, så kan jag dra ur sladden för hela Europa!" :)
B)
syntax 2023-02-06 18:54
Vi funkar med utdragen sladd. I hela världen om så skulle vara - men inte Hal.
Ett intressant uppslag för en roman - där Hal åker på pumpen mot slutet... :-)

Det där med "andra färdigheter" skall nog tas med en nypa salt. Man har gett AI förutsättningarna för Mozarts musik. Den dumma maskinen har tränat, tränat, och tränat - men det låter miserabelt. Inte i närheten ens. En begåvad mänsklig musiker kan ändå åstadkomma rätt njutbar "ny" Mozartlik musik genom att manipulera de musikaliska förutsättningarna.
Lite typiskt att AI:n gav dig en ryggbild – såna brukar inte vara så bra. Fina kurvor dock.

Gläder mig att jag förmodligen kan gatufota några år till innan AI:n gör mig sysslolös! 😉
Svar från Joakim K E Johansson 2023-02-07 08:22
Det lär nog dröja innan vi blir sysslolösa. Men jag är rätt övertygad om att den dagen AI kan leverera bilder som inte går att skilja från verkligheten, så lär det säkert snabbt dyka upp "gatufotografer" från ingenstans som blivit väldigt skickliga på väldigt kort tid ;-)