- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Ett nytt försök att plåta människorna i orten


Husby.

För något år sedan sparkade jag igång ett fotoprojekt här i Akalla där jag bor. Min plan då var att plåta människorna, miljöerna och sådant som händer här i förorten. Men, det gick inte särskilt bra. Motivationen och den rätta glöden ville aldrig infinna sig. Nu har jag bestämt mig för att försöka igen.

På sätt och vis beror det på den här märkliga coronasituationen som vi alla befinner oss i. Eftersom jag arbetar hemifrån blir det nämligen inget pendlande till och från kneget under veckorna. Förutom det ska jag dessutom byta jobb efter sommaren och håller därför successivt på att fasas ut från min nuvarande anställning. Tillsammans har detta genererat ett utrymme som jag nu kan nyttja till att fokusera på annat. 


Akalla. 

Denna något oväntade resurs har även gett mig en välbehövlig energikick. Resultatet har blivit att jag den senaste tiden har knatat runt en hel del här i Akalla, Husby, Kista och Barkarby med min kamera. Men det är inget gatufotograferande på det där sättet som jag brukar hålla på med. Snarare är det mer åt reportagehållet. Alltså att undersöka platsen, prata med folk och i vissa lägen även fråga om lov. Jag fotograferar också mitt eget liv och människorna som jag umgås med. 

I nuläget har jag inte en aning om vad det hela kan leda till. Just nu är det mest något som känns spännande och utvecklingsbart på olika sätt. Men framförallt rolig och inspirerande. Och få saker är så bra som genuin arbetsglädje för att nå resultat. Hoppas bara att det håller i sig. 


Akalla.

Nördfakta: Min filosofi i det här projektet är att köra med en så minimalistisk utrustning som möjligt. Det betyder ett kamerahus och en fast glugg. Så här långt har jag främst använt mitt objektiv som motsvarar 35 mm i fullformat. Ovanstående porträtt är dock plåtade med motsvarande 50 mm. Kamerahusen som jag alternerar mellan är Fujifilm X-Pro 2 och Fujifilm X-T4. 

Har också valt att enbart plåta i svartvitt med Acros filmsimulering och att låta kameran sköta jpeg-konverteringen. Utöver det gör jag enbart några mindre efterjusteringar och beskärning i Photoshop. 

Inlagt 2020-05-21 17:15 | Läst 2441 ggr. | Permalink
Mycket intressant med jättefina svartvita bilder.
Kriser är inte bara av ondo utan kan även skapa nyttig förändring.
MVH Janne
Det där låter bra och ser bra ut! Fortsätt! :). /B
”Snarare reportagehållet”. Jo, det är nog ett bra spår. Bilden med en underliggande berättelse. Ett bra spår!
Fina bilder, Joakim! Jag såg ett par bilder till från Akalla i din portfolio som jag också gillar. Kan nog bli ett riktigt bra bildreportage med lite fler bilder.
Det här är bra! Mycket inspirerande. Fortsätt med det här under lång tid tycker jag, kanske plåta folk i deras hem med tiden. Det är ett bra läge att inte veta vart det leder, det kommer man fram till efteråt.
Denna typ av dokumentära projekt gillar jag, något som jag själv också gärna skulle göra, men kommer mig aldrig för. Har alltför mycket annat på gång ...
- hawk
Tack samtliga för era uppmuntrande kommentarer. Jag får som sagt se vad det kan leda till.

Funderar i alla fall på att göra några videoinlägg framöver där jag berättar om projektet och visar nytagna bilder.