- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Fotosidan urholkar den fotografiska kvalitén

Det är väl lika bra att jag omgående ber om ursäkt för min rubrik här ovanför. Som före detta journalist är det ibland svårt att inte spetsa till sina formuleringar i överkant. Hårdvinklandet och polariserandet sitter i ryggmärgen, liksom. Men vi kan alla trösta oss med att det bara handlar om något så harmlöst som fotografi. 

För i sanningens namn gäller inte det här inlägget specifikt Fotosidan, det rör sociala bildmedier i stort. Hur de tycks ha en förmåga att göra oss till sämre fotografer. Eller nej, vänta nu. Kanske inte till sämre fotografer utan snarare så tycks vi bli sämre på självkritik och att hålla våra usla bilder borta från offentligheten.

Enligt min mening beror detta på ett fenomen som sociala medier underblåser med full kraft. Nämligen den outtalade överenskommelsen som säger att om du gillar mig så gillar jag dig. Ett förhållningssätt som innebär att jag främst kommenterar och berömmer dina bilder för att vi har en ömsesidig relation, inte för att det du gjort alla gånger är särskilt bra.  

I allt detta finns ytterligare en intressant företeelse som skulle kunna beskrivas som ett medvetet självbedrägeri. Det är när vi får en kick av alla likes, kommentarer av typen ”bra fångat” och favoriserandet som egentligen inte säger något alls. Ja, detta trots att vi till och med inser innerst inne att uppmärksamheten inte alls beror på vår prestation. 

Tyvärr rimmar allt detta förbannat illa med fotografisk kvalitet vilket också märks. Mest uppenbart blir det när erkänt duktiga fotografer så tydligt släpper sitt kvalitetstänk i jakten på den där beroendeframkallande uppmärksamheten. Ja, det är nästan självplågeri att se hur vissa sänker ribban till bottennivå. 

Istället för att verkligen reflektera och på allvar försöka upprätthålla en hygglig nivå sprutar vi alltså ur oss bilder för att få den där snabba egoboosten som sorgligt nog går över alldeles för snabbt. Därför måste vi genast få ut något nytt – igen. Så hålls karusellen igång medan vi hivar upp de där bilderna som borde ha stannat på hårddisken för gott. 

I filosofiska kretsar är det här beteendet välkänt och genomlyst sedan urminnes tider. Alltså hur jakten på ständig uppmärksamhet och omedelbar bekräftelse får oss att förlora fokus på det som verkligen är viktigt. Att vara snabb och ösa på med bilder är därför inte alltid det ultimata. Få saker som görs i hast för att få beröm blir riktigt bra. Det gäller även fotografi. 

Kan slutligen tillägga att detta även gäller bloggar. Själv balanserar jag på gränsen ganska ofta och faller även i fällan nu och då. Kanske kan rent av det här inlägget tolkas som ett typiskt sökande efter snabb uppmärksamhet och bekräftelse.

Inlagt 2013-02-17 12:27 | Läst 4907 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Så sant Joakim

Ha det
Alf
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-17 17:27
Tack för kommentaren Alf.
Nu är ju fotosidan mer en kommunity än en fotoskola Joakim! ;)
Den fotograf som vill utvecklas gör det ofta på andra platser, i andra sällskap,
även om den fotografen kanske också är med här på Fotosidan!

Vi lever i ett kommersiellt samhälle, och då finns det även "samhällen"
typ Fejan, Flickr, Fotosidan osv på gott och ont!
Det viktiga är att ha kunskapen om att det är så här, och sedan välja! :)
/B
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-17 17:33
Jag kommer ihåg när jag var med i en fotoklub för många år sedan. Jag gick dit med höga förväntningar om att där skulle jag minsann träffa engagerade personer och få lära mig något. Efter ett tag insåg jag besviket att dom som gick dit mest var intresserade av att träffas, prata lite strunt och fika.

Synd om Fotosidan ska bli likadant som den där fotoklubben, tycker jag.
Den ständiga jakten på bekräftelse och gillanden skapar också en stor osäkerhet, i synnerhet hos unga människor.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-17 17:34
Hej Lena, visst är det så. Får du inte den där bekräftelsen så kan det säkert skapa en känsla av osäkerhet och utanförskap.
Helt klart tänkvärda ord, och fina bilder (gillar den översta). Håller nog med dig. Jag har ju inte provat Instagram ännu, men har kört Facebook ett par år. Och där gör jag lite så att jag oftast lägger upp en iphonebild till texten i mina uppdateringar. Det behöver ju inte alltid vara en "bra" bild, utan ibland bara en bild som ska fungera som "utsmyckning" eller "bildbevis" till texten. Här på Fotosidan däremot, så försöker jag vara mer restriktiv, och inte publicera bilder jag inte själv tycker är bra. Det går väl sådär.. Tycker dock det är skönt att vi slipper "gilla-knappen" här på FS, även om de gjort uppdateringar på sidan ganska lik Fb på sistone.
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-17 17:35
Jag känner mig kluven till den där gillafunktionen. Ibland är den bra, men den uppenbara risken är att det bara blir en massa meningslöst gillande.
Nonno Holmström   2013-02-18 11:28
Det finns nog stor risk för att "gilla-knappen" kommer att införas här också. Det finns ju
medlemmar som efterfrågar en sådan.
/Nonno
Kloka tankar!
Jag har märkt att många utav dom som tarvar uppmärksamhet här på FS understundom skjuter sig i foten. Den frestande funktionen multiuppladdning hjälper till. Sålunda brassar man på med ett halvt dussin likande bilder i ett svep i hopp om att synas. Det gäller inte bara i grupperna utan även i bloggarna. Och undrar vilken man gillar bäst, utan att ens orka numrera bilderna. I själva verket tycker jag dom dränker mig i ett bildflöde som blir svårt ja rent av motbjudande att ta in.
Skönt att du bara laddar upp två bilder, njutning för mej sker i små portioner.

Men min självrannsakan bjuder mig att medge att jag själv njuter av uppmärksamheten som många kommentarer ger.
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-17 17:36
Känner igen det där. En del bombarderar omgivningen med sina osorterade bilder och som mottagare orkar man inte riktigt med. Det blir tröttande och tråkigt.
Jag håller med. Men med ett viktigt undantag. Jag förstår inte riktigt vad du menar med fotografisk kvalitet? Hur ska man veta att det man skapar har fotografisk kvalitet som är värd att titta på? Jag har sett ganska många utställningar vid det här laget av mycket skiftande "kvalitet". En del begriper jag mig inte på medan annat tilltalar mig direkt. Likadant är det med bilderna på FS. Ibland undrar man var gränsen går för bra fotografi! Berömda fotografer presterar bilder som jag inte kan tränga in i likväl som bilder jag kan ta till mig, njuta av att betrakta. Jag utsätter mig gärna för bilder som är "svåra" för att försöka förstå och få en mening i dem. Förstå vad som är kvalitativt i en "berömd" fotografs verk. T ex nu senast när jag tittade på programmet om William Egglestones bilder. Jag begriper inte deras storhet men jag kittlas lite av att försöka få en mening i betraktandet av dem!
Senare idag kommer jag att lägga in en blogg med bilder som jag är säker på att ingen gillar eller ens vill kommentera. Om det kommer några kommentarer överhuvudtaget så förväntar jag mig att bli nedsablad för mina "dåliga" bilder. De kommer att vara "tekniskt dåliga". Min avsikt är att bryta mot den perfektionistiska trenden. Inlägget kommer nog att drunkna i flodens strandbrink...
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-17 18:02
Alltså, man kan ju diskutera vad olika ord och begrep betyder i all oändlighet, men jag tror väl ändå att de flesta av oss på något sätt faktiskt kan avgöra ifall det vi ser håller någon slags kvalitet.

Det handlar inte om vad som är bra eller dåligt eftersom det kan vara väldigt personligt, utan snarare att det är genomarbetat och att det verkar finnas en genuin tanke bakom det hela. Sedan behöver man inte gilla vad man ser, men det är som sagt inte grejen.
Intressant diskussion, särskilt i ljuset av den pågående tråden i liknande ärende på FS. Fotografering är en fantastisk och mångsidig hobby vilket innebär att alla vi som är amatörfotografer har mycket olika drivkrafter och förhållningssätt till utövandet. Detta avspeglar sig naturligtvis i sådana här diskussioner.

Själv tycker jag att om man uttryckligen vill ha kritik på sina bilder kan man kanske vara lite sparsam med utbudet och försöka vara lite mer sjävkritisk. Mycket kompiskritik förefaller vara en ren björntjänst. Men om någon tycker annorlunda har jag inga problem med det. Var och en får väl glädjas åt hobbyn på sitt eget sätt.

Jag har för egen del upptäckt att bloggarna ger en mer spännnande bild av fotohobbyns olika utövare och deras vedermödor jämfört med att endast kolla bilder på FS. Jag har också upptäckt att jag många gånger ser på bilderna i bloggarna på ett annat sätt när de åtföljs av lite tankegångar om det ena och det andra. En ny vinkel på hobbyn, som tilltalar mig. Får kanske börja med egen blogg nu när jag köpt guldmedlemskap på rea :-)

Hälsningar Anders O.
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-17 17:55
Tack för dina reflektioner Anders. Jag håller med om det du skriver. Tycker absolut du ska börja blogga - det är väldigt roligt och givande :-)
Jag känner mig träffad eftersom jag lagt ut en del bilder på Fotosidan, på Flickr och i bloggen den senaste tiden. I bloggen har jag definitivt lagt ut bilder som jag annars inte skulle visat.

Samtidigt är det svårt att aktivt blogga och samtidigt hålla på sina bilder. Som yrkesfotograf känns det inte alls konstigt att lägga ut bilder som inte tillhör ens bästa. Yrkesfoto går ju ut på att ta fram bilderna som passar bäst till storyn. Och en fotoblogg utan bilder vore ju trist.

Jag ska i alla fall tänka en gång till innan jag lägger ut en bild.

Kompiskommenterandet känner jag däremot inte igen mig i, men jag har noterat det. Jag har ibland fått kritik för att inte tacka för kommentarerna jag fått. För mig har inte det känts naturligt att mekaniskt tacka för alla kommentarer.

Jag värderar kommentarerna jag får olika. Vissa kommentarer är guld värda och andra har liten betydelse för mig liksom mängden. Jag tror att många med tiden inser att en ärlig kommentar ger mer än tio ytliga.
N Thomas Meldert   2013-02-17 17:02
"Jag tror att många med tiden inser att en ärlig kommentar ger mer än tio ytliga." Visst är det så, Magnus. Men hur ska vi få fram mer elaborerade kommentarer av en generation som har vuxit fast i gilla-tummarna? Det finns visserligen en gräns på FS, man måste skriva mer än ETT ord men jag tycker nog inte att det räcker. Det vore tuffare om det krävdes två meningar av kommentatorerna. Men då kanske det blir tomt...
andola   2013-02-17 17:18
Nu var det kanske inte specifikt mitt inlägg som du kände dig träffad av, men jag vill ändå förtydliga om det inte gick fram. Jag tycker att bilder i bloggar fyller en annan funktion genom att illustrera något utöver själva bilden som kan vara viktigt i sammanhanget. Precis på det sätt som du gör i din blogg. Det tillför en del till hobbyn att förstå hur andra känner i en fotosituation. Även om bilden inte är perfekt i alla avseenden så blir den ändå intressant i sitt sammanhang. Men nu kanske vi fjärmar oss från ämnet.

Hälsningar Anders O.
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-17 17:26
Du har ju en väldigt speciell roll som redaktör på Fotosidan Magnus. Mycket med ditt jobb handlar exempelvis om att testa nya kameror, objektiv, och så vidare. Så jag tycker inte du ska ta åt dig allt för mycket. Folk förväntar sig bilder av dig på ett helt annat sätt. Men visst, samtidigt kan det kanske vara värt att reflektera över saken ibland - det tror jag nog.

Men jag ser ju framförallt hur jag själv håller på. Hur jag blir stressad när andra pumpar ut bilder och känner att jag nog också borde vara mera aktiv. Men sedan konstaterar jag att jag sänker min nivå genom att lägga upp bilder som jag innerst inne inte anser är tillräckligt bra, och så vidare.

Och för att klargöra ännu lite till. Det mesta av det här ser jag främst på Flickr även om det finns här också.
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-17 17:39
Ärligt talat Thomas så tror jag att vi alldeles för lätt lägger över beslutet om våra bilder till omgivningen. Vi sitter inte först och kritiskt granskar våra alster och verkligen analyserar utifrån det vi faktiskt själva vet. Istället slänger vi upp bildena och förväntar oss att andra ska orka göra jobbet åt oss. Kanske inte så konstigt att kommentarerna uteblir många gånger.
N Thomas Meldert   2013-02-17 19:02
Är det inte just det man gör när man låter någon annan titta på ens egen portfolio? Den som gör det vill ha en second opinion, helt enkelt. Varför är det annorlunda bara för att man lägger upp en bild på FS?
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-17 19:08
Som sagt så tror jag att det är lite för lätt hänt att man kräver för mycket av omgivningen.
Ner med allt!P.S. Sluta skriva klokheter, annars åker du på en propp! För övrigt hoppas jag du haft en bra helg.
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-17 19:01
Avgå alla! :-)

Jodå, det har varit fin. Lite grått bara. Hoppas du haft en bra fotohelg.
För att finnas måste man synas, och för att synas måste man lägga upp bilder och skriva inlägg i ett betydligt högre tempo än vad de flesta av oss har material för. Detta ökar också med antalet medlemmar, alla vill synas och i och med detta måste man dra upp tempot mer ju fler som ingår i ekorrhjulet. Jag tror att alla dessa "mikro bekräftelser" som kommentarer och tummar på nätet ger är beroendeframkallande på samma sätt som vilken annan drog som helst. Dessutom tenderar behovstillfredsställelsen att, precis som vid drogberoende, bli mindre vart efter. Tidigare kanske någon enstaka kommentar "räckte" för att senare snarare handla om att man måste få bekräftelse hela tiden.

Jag tror att detta är svårt att komma runt, det är nog en "olycklig" kombination av människans natur och mediets utformning. Om man som fotograf i bästa fall får ihop 15-20 bilder som håller på ett år så säger det sig själv att dessa inte räcker för att blogga ett par gånger i veckan eller oftare om man vill hålla kvaliteten uppe på sina bilder i bloggarna till exempel. Men för mig fungerar bilderna i bloggen mer som illustrationer eller till och med bara som utfyllnad för att bryta upp textmassan för att den skall bli lättare att läsa. Och med detta i bakhuvudet tycker jag inte att kvalitetskraven är speciellt avgörande.

Många bloggar ju också som en form av dagboksanteckningar och där kan man ju inte heller begära att kvaliteten på bilderna skall hålla utställningsstatus tycker jag.

När det gäller bilderna i poolerna så tror jag att de avspeglar nivån hos medlemmarna ganska väl, fotosidan har ju en väldig mängd medlemmar där allt från rena nybörjare till fotografer med mångårig erfarenhet skall samsas. Dessutom finns ju ingen annan gemensam nämnare än att alla tycker att det är kul att fotografera.

Hur som helst tror jag att man får söka sig till andra arenor om man söker "högre kvalitet" och större eftertanke i bildmaterialet.
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-18 12:22
Håller med i det mesta du skriver utom det allra sista. Tycker gott det borde finnas utrymme för högre ambitioner även här på Fotosidan. Men visst, jag har kanske fel på den punkten.
Hej Joakim! Nu har mästarna prata,visa har balansera, visa är bättre än andra,hur ska vi som inte platsar hos er......det är frågan...men så länge ni ser med tele så blir det inte ..plats för vi med vidvinkel..
Men jag ska gissa att det är en 08 .............O väldiga tro,
som slår över djupen din svindlande bro
och leder vår färd över avgrunders rand,
från dödsskuggans värd till de levandes land,
dröj kvar hos oss ringa;här trivs du ju bäst,
du högborne gäst.

sköt om dig mvh Rolf
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-18 12:17
Tack för din kommentar Rolf. Läs gärna mitt svar i Annelie Hallbergs bogg:

http://www.fotosidan.se/blogs/annelieh/min-reflektion-pa-inlagget-se-bilden.htm
Fotosidan har 190.000 medlemmar, det kanske är fel forum som du vänder dig till.
Alla medlemmar har fotografering som gemensamt intresse och jag håller med om att FS inte skall vara ett alternativ till Facebook.
Jag håller med om att man inte skall ladda upp bilder som man inte själv tycker är bra, även i bloggar.
Men för att utvecklas som fotograf är det bra att kunna visa sina bilder för andra och få kommentarer till bilderna, det gör att man kan bli bättre.
Kritiken blir ofta positiv eftersom de flesta av oss inte öppet vill vill ge negativ kritik, då avstår man hellre.
Kompiskritiken som du nämner är nog mer ett resultat av att man föredrar vissa medlemmars bilder och bloggar mer än andras och då blir det i första hand deras bilder och bloggar som man kommenterar.
De vars bilder man inte gillar avstår man från att kommentera.
Du får väl göra som andra välja vems bilder som du är intresserad av och avstå från andras.

Jag gillar Fotosidan för den otroliga mångfalden, den ger verkligen en bred bild av fotosverige.
lersaker   2013-02-18 09:45
Det där är riktigt bra skrivet Stefan!
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-18 12:19
Jag förstår vad du menar och har såklart tänkt på samma sak själv. Men jag hoppas ändå att alla fotintresserade kan samsas här, oavsett nivå.

"Du får väl göra som andra välja vems bilder som du är intresserad av och avstå från andras." Det är exakt vad jag gör - precis som andra får avstå från bloggar de inte gillar.
Att underhålla en blogg är ju ett sätt att kommunicera.
Här på Fotosidan kan den funka som en fotodagbok, reseberättelse eller liknande.
Vill man däremot ladda upp enstaka bilder med minimal text så kan man ju göra det i sina resp album.
Eftersom Du nu är säker på vad "fotografiskt kvalitet" är för något, så kan Du göra upp en lista i punktform, så att vi kan kolla om våra bilder duger enligt Din lista.
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-18 12:21
"Eftersom Du nu är säker på vad "fotografiskt kvalitet" är för något, så kan Du göra upp en lista i punktform, så att vi kan kolla om våra bilder duger enligt Din lista."

Nej Wolfgang, det var inte vad jag skrev. Nu är du lite orättvis.
Wolfgang   2013-02-18 12:30
Ursäkta, men jag blev bara irriterad på Dina pekpinnar.
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-18 12:51
Nej igen Wolfgang - det är inga pekpinnar. Det är personliga åsikter i min privata blogg.
Jaha Joakim K E Johansson, såg att du blev mosad i en annan blogg. En styckmördare hade sluppit lindrigare undan. Nog för att du stack ut hakan lite, men i alla fall, det känns lite lågt i tak. Kan vi inte acceptera att vi har lite olika inställning och förhållningsssätt till vår hobby och att vi vill ventilera det på ett kultiverat sätt? Jag kan ju förstå att det finns argument för andra åsikter än dina, men om alla tyckte samma vore det ju trist. Hoppas du överlever! En del håller ju faktiskt med dig också.

Hälsningar Anders O.
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-18 19:36
Tack för din kommentar Anders :-)

Jag har nog lite samma filosofi som den gamle journalisten Åke Ortmark. Beträder man offentlighetens ljus får man tåla att bli mosad ;-)
Läste din blogg med stort intresse och dessutom flera bra svar speciellt Stefan Tyrbos då det sammanfaller ganska väl med mina tankar. Jag är nybörjare, Har gått med på Fotosidan för att få influenser, tips och bara att få se bilder som jag lär mig av. Då vi är många som finns här så "spretar" det naturligtvis men vi delar intresset av att fotografera. Vad det gäller kvaliteten på fotograferandet så spretar det nästan lika mycket som antalet fotografer och om det kan man tycka vad man vill ;-) För min del så får jag nästan mindrevärdeskomplex...men väljer att ta det som inspiration att få mina bilder bra.

Men skönheten i en bild ligger fortfarande i ögat hos betraktaren och jag ser kanske inte samma sak som du då jag dels saknar erfarenheten men jag med min bakgrund ser kanske bilden från ett annat perspektiv, med andra känslor och minnen som väcks.

Självkritik är viktigt men för mig och andra som lägger upp bilder i mjukstart så handlar det kanske mer om att få reda på vad som blev fel? Vad som kan göras bättre? Kan jag beskära eller justera, gå närmare eller ändra vinkel. Där kan ni "Proffs" hjälpa oss och det fungerar väl sisådär, vi gitter inte kommentera det är som du skriver lättare att gilla eller inte kommentera alls då slipper man ju engagera sig. Det är kanske där faran med FB och andra sociala medier ligger, ingen kommunikation, inga synpunkter bara gilla eller dissa. I mitt tycke olyckligt och beklagligt. Ha en bra dag /Jan
Svar från Joakim K E Johansson   2013-02-19 14:22
Tack för din genomtänkta kommentar Jan. Jag kan inte annat än hålla med om vad du skriver.
Ernst Billgren skriver om självkritik:

"Självkritik är en drog man ska ta i mycket små doser.
Bättre att inse att man inte har en aning om vad som händer
och släppa iväg de små eventuella kvaliteter man har, och har
man inga så spelar det ju ändå ingen roll om man är kritisk eller ej."

Ha det gott! /Thomas