- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufoton ska vara lite knasiga, eller?

Kanske har det alltid varit så, men det känns som om gatufotot just nu befinner sig i en extra knasig fas. För att en bild ska få ordentligt med uppskattning bör den helst vara ganska konstig, för att inte säga mer eller mindre obegriplig. Konstiga människor, konstiga situationer, konstiga kompositioner och konstigt ljus verkar vara receptet.

Visserligen gillar jag själv den där sortens bilder och har väl dessutom tagit min beskärda del av knasiga och konstiga gatufoton. För det är ju trots allt så att bilder som inte är helt enkla att förstå utmanar fantasin och blir mera spännande att titta på. Riktigt bra bilder ska ha ett frågetecken efter sig, som en del säger. 

Samtidigt kan jag ibland känna att de rent dokumentära och redovisande bilderna riskerar att hamna i skymundan. De som rakt upp och ner visar hur det ser ut, vad människor gör och allt det där. Helt utan krusiduller. Den sortens bilder gör inte lika mycket väsen av sig men har en ackumelerande effekt. 

Med det menar jag att de inte sällan vinner i längden. Visserligen fotar nog de flesta av oss för vår egen tid och för glädjen som skapandet ger. Men den dagen våra bilder möter framtidens ögon, vad är förmodligen mest intressant då? Bilder som visar hur vi levde våra liv, eller bilder som mest är knasiga och mer eller mindre obegripliga?

Inlagt 2017-01-10 07:27 | Läst 2534 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Hej Omedvetet, eller av gammal vana söker vi nog lite udda personligheter.. Om vi tar ditt par som exempel blir jag nyfiken, och vill stanna vid bilden, tänker hur har dom det egentligen, Så stilig kvinnan har gjort sig, Osv.
För mig är det gatufoto och räcker väl för mig. Men du har rätt, det tycks inte räcka i nuläget. Den korta berättelsen uppfattas inte, eller kan jag känna, anses lite ute.
I vissa fall kan jag tycka att dagens ideal inte behöver visa så mycket mer än en snygg spegling i skumt ljus eller kännas oerhört stökig eller obegriplig, för att gå hem. Helt klart finns en fara att gatufoto, som så nära dokumentation glöms bort, och det kreativa skapandet, och formen helt tar över.
. Mer tankar åt Tom Alandh, typ det här vill jag berätta med mina bilder kanske inte vore så dumt.
/ Bengt
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-10 08:50
Hej Bengt!

Ja, visst är det så att vi söker oss mot det eller dem som avviker från det vanliga. Så funkar ju gatufoto på många sätt. Håller med.

Sedan har det precis som du beskriver kanske blivit väl skruvat i vissa sammanhang. Det knasiga tycks vara självändamålet och bildberättandet står tillbaka. Det blir enligt min mening väl förutsägbart och tjatigt ibland.
De e tiden Joakim! Bilden måste uppmärksammas direkt! Annars bläddrar man bara förbi i den ständiga bildflod som sköljer över oss! Å speciellt när det gäller gillanden så måste det vara nå't x-tra som stannar upp oss de här sekunderna så man hinner trycka gilla! :)
Eftertänksamhet och att stanna upp för en bildbetänketid, ligger inte i bildtiden!
Här gäller det att märkas för stunden! ;)
/B

Ps. Men tycker bilden med hunden är en bra gatufotobild!
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-10 12:21
Det kan alldeles säkert vara en av förklaringarna, Bengt. Tack för kommentaren :-)

Kul att du gillar hundbilden, förresten. Jag anade det :-)
Bilder med humor skriker. Det gör även väldigt estetiska bilder. Vanliga vardagsbilder är däremot lågmälda, men de vinner i längden. Efter några år framträder det dokumentära värdet tydligare. Jag tror även att många kan uppskatta nutida vardagsbilder, men de gör sig ofta bäst ihop med liknande bilder i ett projekt.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-10 19:36
Ligger mycket i det du skriver Magnus :-)
Att stanna upp och betrakta ligger inte i en tid då människan ständigt översköljs av bilder och ständigt jagar nya upplevelser i en uppkopplad värld. Två riktigt bra gatubilder tycker jag, gillar den sista speciellt.
🙂
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-10 19:37
Så kan det säkert vara. Tack för kommentaren Hans-Åke och kul att du gillar bilderna :-)
Det måste ju inte vara det ena eller andra. Både vardagsbilder och skojbilder kan mycket väl platsa som gatufoto. Det viktiga är att inte glömma att ta de där vardagsbilderna för att man är för upptagen med att leta skojigheter.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-10 19:37
Jo, det måste vara det ena eller det andra. ;-)
Den här hundbilden e bra!
Roffe tycker det också!
Och för mig e det att du uppfattat ett intressant och sammanbitet transportögonblick!
Mao, som jag tycker gatufoto gärna skall vara!
Å va bilden i svartvitt, så skulle jag ta det för en Winogrand! :)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-10 19:35
Att bli jämförd med Winogrand känns inte helt fel ;-)
Intressanta ord och fina bilder, Joakim. Jag håller med Magnus om att vanliga, lågmälda vardagsbilder vinner i längden - att efter några år framträder det dokumentära värdet tydligare. Det märker man när man skannar bilder man tog i slutet av 80-talet, början av 90-talet. Tyvärr, så var det då, som det är nu, att man sökte sig till det lite udda. Ibland önskar jag att man hade dokumenterat 80/90-talet mer som det var, istället för att söka det udda. Man fattas en hel del sådana bilder. Samtidigt så är det så himla svårt, att idag veta vad som kommer att kunna vara intressant att se på bild, om sådär 20, 30 år fram i tiden.
Benganbus 2017-01-10 18:24
Johan!
Arbetsvardag, fritid och även fest kommer alltid att vara intressanta om ett antal år! Och med en bra komposition och att vara nära motiven, så blir det ännu bättre! :)
/B
Ps. Å visst e solnedgångar vackra för stunden, men det e inget man blir ihågkommen för! ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-10 19:40
Jätteintressanta reflektioner Johan som spär på min egen teori :-)

Jag tror som Bengt att det där allmänmänskliga som vi kan spegla oss i nog alltid kommer att vara intressant. Det vi gör och hur vi mår.

Tack för kommentaren!
Ja mycket gatufoto idag har ju en hel del lyteskomik över sig, folk råkar se konstiga ut eller gör en skum gest,
Dom gatufoton som verkligen betyder nåt, visar det pågående och äkta, inte en bild som förvrängs av en lustig min i ett kort exponeringsögonblick. LO