- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufotopodden är tillbaka - med Gustav Gräll

Kära vänner - tro det eller ej - men Gatufotopodden är tillbaka! Ja, det är sant. Efter flera år i vila så har jag sparkat igång det här projektet igen. Jag kände att poddsuget kom tillbaka med full kraft, men inte minst så har det ju dykt upp ett antal nya och spännande namn på gatufotoscenen som jag gärna vill snacka med. Och så missade jag några förra gången som jag nu får chansen att ta med. 

#1 Gustav Gräll - Gatufotografen som föredrar småstaden

I det första avsnittet den här omgången så pratar jag med Gustav Gräll - yrkesfotografen som brinner för gatufoto. Han beskriver sig själv som Sveriges kanske mest skjutglada fotograf och han verkar ständigt vara online på Instagram som han menar har bidragit starkt till att han har fått både vänner, spännande uppdrag och publicitet.

Med en passion för färgglada gatufoton från svenska småorter har Gustav Gräll skapat sig något av en egen nisch. Men för att nå dit krävdes att han utmanade både sina egna och andras föreställningar.

Detta och mycket mer tar vi upp i det här avsnittet. Vi diskuterar även några av Gustav Grälls bilder som ni kan se nedan.

Trevlig lyssning!

Följ Gustav Gräll i sociala kanaler:

Instagram

LinkedIn

Gatufotopoddens hemsida:
Om du vill få tillgång till avsnitten innan alla andra ska du hålla koll på Gatufotopoddens egen Substack. Där delar jag även annat innehåll än här på Fotosidan. 
https://gatufotopodden.substack.com/

RSS: https://api.substack.com/feed/podcast/2325091/private/d9ec7f1b-070b-4d0f-80a7-688e02e0e307.rss

Inlednings- och avslutningsmusik:
April Showers, Proleter

Inlagt 2024-02-09 14:58 | Läst 2931 ggr. | Permalink
Kan bara rekommendera att lyssna på den omgående! Klart bra. Ser fram emot ytterligare inslag av samma kvalitet!

Mvh
Fredrik
Så kul! Det ser jag verkligen fram emot att lyssna på. Gustav är lysande.
Ser verkligen fram emot att lyssna på detta. Älskar Gustavs bilder, de har en helt fantastisk egen stil!
/Mikael
Jag tycker att det som gör bild #2 så populär och att den har fått så många likes är den häftiga speglingen i bilen och den gulasvarta färgen. Det är lite samma känsla i den som i Kalle Anka på Julafton när tomtenissarna målar schackbrädor med rutig färg. Väldigt fin bild! Mvh jari peltonen
ztenlund 2024-02-10 09:16
Jag har inte hunnit lyssna än, och antar att det resoneras på något sätt om detta, men bara utifrån att titta på bilderna så är det nog den jag skulle tro fungerar bäst som tumnagel. Därmed inte sagt att jag tycker att det är den intressantaste bilden, men tumnagelfaktorn blir relevant beroende på var/hur bilderna publiceras.
Väldigt intressant intervju med mycket igenkänning, både när det gäller frilansandet och gatufotograferandet.

Den nedersta bilden får mig att tänka på Joel Meyerowitz gatufoton i färg från 70-80-talet där det ofta var en hel scen med flera aktörer som utspelar sig för kameran. https://www.joelmeyerowitz.com/street-photography
Stort tack alla som har kommenterat och berömt inslaget. Verkligen kul och inte minst motiverande inför kommande poddavsnitt! Jag har flera spännande namn på gång.
MattiasL 2024-02-11 01:27
Det ser jag fram emot!
Intressant lyssning! Och givande, mycket inspiration! Och visst stämmer det att olika personer ser olika saker i samma bild. Då ni kommenterar sista bilden, inte ett knäpp om det som sker i vänstra halvan vilket för mig betyder väl så mycket som det som sker i högra halvan.

Ser fram mot fler poddar!
PMD 2024-02-12 14:26
Vad jag kan se är det bara Magnus som har kommenterat den sista bilden (än) och han skrev inget om var i bilden händelserna utspelar sig.

Det händer saker i hela bilden, utom möjligen i hissen som kanske dessutom står stilla …

Det tog mig någon sekund innan jag såg något annat än pojken som ligger på trottoaren. Han drar till sig blicken ganska lätt, förstås.
ztenlund 2024-02-12 14:34
Wollmar Yxkullsgatan/Swedenborgsgatan/T-Mariatorget
PMD 2024-02-12 19:10
Här, ungefär?
https://www.google.com/maps/@59.3168111,18.0629118,3a,62.1y,61.32h,89.78t/data=!3m6!1e1!3m4!1sBGGESZFgI1wgLE8p1_ImHg!2e0!7i16384!8i8192?hl=en&entry=ttu

Men jag syftade på var i bilden händelser utspelas. Det finns fler än mannen till vänster och pojken till höger (med bifigurer).
Mycket intressant och bra samtal. Gustav Gräll har jag helt nyligen upptäckt på Insta så det var hans namn, och närvaro, som fångade mig.
Flera bra idéer fick jag - att ta upp i fotoklubben t.ex.
Kul att höra GG berätta så mycket om sitt fotograferande och sin s.k. resa.
Gatufoto eller inte spelar ingen roll för min del. Inspirerande var det. Tack!