- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Hellre få bra bilder än många mediokra - eller?

Jag har länge haft inställningen att det är bra att hålla igen med vad man visar. Det vill säga att inte vara för snabb med att slänga upp en massa halvdana bilder bara för att synas och få uppmärksamhet. Men, jag har på senare tid börjat omvärdera den uppfattningen. 

Förr i tiden, det vill säga innan internet och sociala medier, var det nog så att den här filosofin fungerade bra. Du jobbade fram ett antal bilder över tid som du sedan visade upp i en utställning, en bok - eller rent av i båda delar. Ingen fick se dina mediokra och misslyckade bilder. De höll du för dig själv. 



Fast numera lever vi i sociala mediertider och andra spelregler gäller. Syns du inte på nätet så finns du inte. Helst bör du dela innehåll varje dag. Kanske flera gånger om dagen, rent av. Kvalitet verkar inte vara lika viktigt längre, istället gäller kvantitet. 

Visserligen vill jag fortfarande kunna stå för mina bilder som jag publicerar. Känna att de ligger på en hygglig nivå. Samtidigt inser jag att många fotografer som syns, hörs och gör avtryck är ganska ohämmade när det kommer till vad de delar med sig av. Högt och lågt blandas i en konstant bildström.

Så jag har delvis börjat anamma den attityden. Fast det är med blandade känslor. Å ena sidan är det rätt befriande. Å andra sidan kan jag erkänna att det tar emot en del. Jag får verkligen tvinga mig själv och det går lite långsamt. Old habits die hard, som det heter. 

För övrigt kan jag berätta att nästa avsnitt av Gatufotopodden kommer om en vecka. Alltså fredagen den 8 mars. Gäst den här gången är Payman Hazheer. En fotograf som tar spännande svartvita gatuporträtt. Vi hade ett kul och intressant samtal som jag tror många kommer att gilla. 

Om du vill få tillgång till avsnittet direkt när det publiceras och helt utan reklam rekommenderar jag att du går in och prenumerera på Gatufotopoddens Substack. Där delar jag också med mig av delvis annat material än här på Fotosidan. 

Inlagt 2024-03-01 10:59 | Läst 1139 ggr. | Permalink
Intressant och aktuellt Joakim!
Det kommer reflektioner över detta på min blogg i morgon.
Svar från Joakim K E Johansson 2024-03-02 10:12
Tack, Peter! Då ska jag hålla utkik efter ditt inlägg.
Jag har liknande tankar, jag håller också igen på hur mycket jag publicerar. För mig är det främst två anledningar till varför jag håller igen. Den första är att jag inte har tillräckligt med bra bilder som jag vill "tvinga" på andra. Ju mer jag fotograferar, ju fler mediokra bilder får jag som jag känner att jag kan dela. Den andra anledningen och den viktigaste för mig är att om jag ska publicera bilder på främmande människor, så vill jag att de ska hålla en för mig tillräcklig hör nivå. Om de jag fotografera ser mina bilder vill jag att de ska kunna uppskatta dem.

Ser fram emot att lyssna på ditt samtal med Payman.
/Mikael
Svar från Joakim K E Johansson 2024-03-02 10:14
Tack för kommentaren, Mikael.

Angående att människor ska uppskatta ens bilder så tror jag personligen att det är väldigt svårt att ha det som mål när det kommer till gatufoto. Jag har tagit bilder som jag själv är väldigt nöjd med, men som människorna på bilderna inte alls gillar. Vi ser olika saker, helt enkelt.
Frekeman 2024-03-02 11:27
Som Joakim är inne på så tror jag att många av ens gatufoton inte kommer att uppskattas av de man fotograferar. Förmodligen för att de alltid vill se så bra ut som möjligt och att de inte förstås sig på gatufoto.
Detta är nåt som tål att funderas på. När jag bestämde mig för att bli aktiv på Instagram så tänkte jag att där ska bara mina bästa bilder publiceras. På Fotosidan tillät jag mig lägga upp övriga bilder också som ändå var ok.

Jag har lite av det tänket kvar men jag tror att kommer att bli lite generösare med med bilder på Instagram. Häromdagen lade jag ut flera bilder på en gång i ett inlägg, vilket jag sällan gjorde tidigare. Fick ett helt okej gensvar. Jag tror att det kan vara intressant för andra fotografer att se vad man exempelvis åstadkommer vad gäller "keepers" under en dags gatufotande. Ska man bara lägga ut guldkorn så blir det ju väldigt sällan som nåt publiceras.

Jag ögnade igenom Magnumfotografen Raymond Depardons bok "Manhattan Out" precis innan jag skrev detta. Boken visar bilder från New York City då fotografen var rätt färsk. Mest höftskott. Han ogillade bilderna själv och det var först 2008 som Steidl gav ut en bok med dem. Det är inga fantastiska gatufoton som boken innehåller även om det finns några som är riktigt bra. Det är helheten och kontexten som gör boken intressant. Gillar man gatufoto, New York och har en nostalgisk ådra så är boken läsvärd. Så, om det är okej för herr Depardon att ha en bok med en hel del medelbra bilder så är det väl okej för oss, som inte ens är med i Magnum, att dela en del "mediokra" bilder ibland?

Mvh
Fredrik

PS. Hörde nåt rätt nyligen om fotoboksdesign, då nån sa att man kan inte bara visa upp "guldkorn" – lite sämre bilder måste med också för att skapa lite dynamik. Eller nåt in den stilen...
Svar från Joakim K E Johansson 2024-03-02 10:17
Du har en väldigt god poäng här!

Om alla bilder är bra tar de tillslut ut varandra. Mindre bra bilder behövs. Dels för att skapa variation och dynamik, dels för att de bra bilderna verkligen ska sticka ut.

Intressant om Raymond Depardons också.

Det du skriver gör mig ännu mera motiverad till att visa upp mina halvdana alster :-)
Frekeman 2024-03-02 11:35
Även ens stora idoler, som t ex Alex Webb, har en del bilder i sina böcker som inte känns helgjutna. Det är bra att ha i åtanke när man bedömer sina egna verk. Jag är av åsikten att man ska jämföra sig med de bästa, vilket innebär att man kommer att vara väldigt tuff vid bedömningen. Helst för tuff faktiskt (för säkerhets skull! 😃). Men ibland är det bra att inse att en kapad fot exempelvis faktiskt inte är hela världen för mästarna publicerade faktiskt sådana foton också i sina böcker.

Ser fram emot dina halvdana alster! 😁
Om alla valde att inte lägga ut sina mediokra och halvbra bilder på webben så skulle det vara en mycket trevligare plats att vara på. Problemet nu är att det läggs ut alldeles för många bilder.
Svar från Joakim K E Johansson 2024-03-02 10:20
Visst är lätt att drunkna i bildflödet och man får plöja igenom rätt många bilder för att hitta guldkornen.

Dock är det nog svårt att få folk att sluta lägga upp bilder. Sedan, som jag skriver i inlägget, är det så sociala medier fungerar. På gott och på ont.
syntax 2024-03-02 10:57
Tyvärr är det just så.
Förr fanns det ett tröskelvärde. Det kallades för redaktören, och han slängde barmhärtigt skräpet i papperskorgen - så att vi andra slapp.
Frekeman 2024-03-02 11:25
Man kan också välja ut vilka fotografer man följer på en del tjänster. Exempelvis på Instagram, där jag konsumerar foto online i störst utsträckning. Det är sällan som man ser nåt som är dåligt på så sätt. På Fotosidan är det lite annorlunda dock.
mats lindfors 2024-03-02 11:45
Ja, på social media är vi alla slavar under algoritmen som också tyvärr prioriterar mobilen. Den som skriker mest syns bäst! Hur ska man förhålla sig till det? Det passar tyvärr väldigt dåligt till min personlighet. Att jaga likes och följare gör mig bara olycklig. Jag nöjer mig med mina vänner på Facebook och min blogg som jag har haft i 17 år. Det känns bäst så. Men så har jag min hemsida sedan 1996 som fortfarande betyder allt för mig. Ingen har någonsin beställt en medioker bild. Kunderna väljer alltid de bästa bilderna.
syntax 2024-03-02 12:01
Så sant, så sant...
Skall det pröjsas, så blir bilden en annan. Det gäller nog hela den konstnärliga sektorn. Får man inte bidrag eller fast understöd så anser man inte att konsten är fri?? Konsten är till 100% fri i Sverige - om man pröjsar själv.
mats lindfors 2024-03-02 16:03
@fredrik Jag vet att du gillar Instagram. Vi har haft en diskussion om det. Men jag fattar fortfarande inte varför skickliga fotografer och konstnärer lägger ner så stor möda på att finnas där. Efter 60 sekunder på Insta blir jag knäpp! Lika kul som att granska ett kvitto från Coop. Tyvärr kan jag inte få en upplevelse av bilder under 10 cm. Att skrolla det fula gränssnittet på webben klarar jag inte heller. Däremot använder jag X, där jag kan följa flera fotografer som jag är intresserad av. Men X har tyvärr få användare i Sverige.
Frekeman 2024-03-02 21:57
Mats, jag minns inte att jag diskuterade med dig om Instagram så kanske kommer jag att repetera mig nu. På min MacBook Air med 13" skärm så är en bild på Instagram mellan 13-14 cm på längsta sidan – förutsatt att man klickar på en användare och tittar bilderna i samlingen. I flödet är bilderna mindre. Dock, om du tittar på Instagram på en större skärm så lär det inte vara nåt problem med dina 10 cm. Och nog kan du vänja dig vid gränssnittet om viljan finns att se bra foto.

Eftersom de flesta kända och sevärda fotografer finns på Instagram så vill många vara där. Och det är inte stor möda att lägga upp sina bilder heller. Vidare är det ett bra sätt att skapa kontakter också med personer man träffar när man är ute och fotar. Många icke-fotografer har ju Instagram också. Men, det är viktigt att se Instagram som ett komplement till andra kanaler. För att få ett hum om fotografer och deras bilder så tycker jag dock att Instagram fyller en den funktionen på ett ypperligt sätt. Gillar man vad man ser så kan gå till webbsida eller köpa en bok (om vederbörande givit ut en sådan).

Vad gäller X så har jag aldrig gillat det gränssnittet och använder plattform i stort sett bara när jag behöver komma i kontakt med företag för att klaga på nåt! Att få svenskar är användare av X spelar väl inte så stor roll? Varför begränsa sig till en svensk publik?
mats lindfors 2024-03-03 11:44
@fredrik Vad tråkigt att du inte minns vår tidigare diskussion på Fotosidan. Jag berömde dig för dina fina streetbilder från England. Och du var inne på min blogg och läste.

Ja, vi tycker olika det är helt klart. Jag försökte att tycka om Insta i tio år. Det gick inte! Så säg inte att jag försökt. X ger en frilagd bild på 40 cm på min färgkorrigerade dataskärm. Helt oslagbart! Vad är insta mot det? Jag är dock helt passiv på X, lägger nästan aldrig upp några bilder. Det skulle kräva en för stor närvaro för min del. Jag vill inte bli slav under algoritmen. Men det skulle ändå vara skoj om fler svenskar var där.

Det verkar som fotografi på webben anpassas allt mer för mobilen. En tråkig utveckling tycker jag. Redan över 90% ser fotografi på mobilen. Jag har inte ens någon social media på min mobil. Dator och platta får räcka.

Lycka till med ditt fotograferande!
Jag tror att en bra tanke är slå bort CB och dom stora. men självklart ta lärdom. Tänk vad vill jag eventuelt visa för bilder, som kanske har estetisk form eller någon form av berättande i färg och form som förhoppningsvis också tilltalar andra, Om man befriar sig från från dåtid och lever mer i nuet med sin kamera, så finns der större möjlighet, att hitta sitt eget bildspråk, typ det här måste vara en bild av.... Hur når man då dit.? Fotografera mycket vara aktiv rata, lita på sig själv. Då kan man efter eget huvud nå ett eget bildspråk, som kanske tilltalar eller inte men det är du som tar bilderna Det är dina bilder. . Inom jazzmusiken nämns ofta, han har ett eget sound. Jag hör omedelbart vem det är. Bengt
När jag ger ut min första platta ska den heta "Mina Greatest Hits hittills" ;)

För en etablerad konstfotograf skulle nog denna debatt te sig lite konstig. I den världen är det helt etablerat att bok och utställning är i de former man visar sina verk, men undantag för några smakprov stämplade "work in progress". När boken/utställningen är avverkad lägger man ut ett urval bilder från projektet på sin hemsida.

Men det passar ju inte alla att fotografera i projektform och bilder kan ju fylla flera funktioner – de kan ju även vara ett sätt att kommunicera och dela sitt intresse med andra likasinnade. Jag har sett många kontakter tas mellan fotografer för att de delat med sig av sina bilder till andra fotografer.

Själv är jag också ambivalent. Bloggen har blivit ett ställe för mig att få nytta av mina hyfsade bilder som har ett tittvärde för andra, men som jag inte skulle ställa ut.

Det är också en bra sak att sätta sina bilder i ett sammanhang och inte bara se dem som solitärer. Vissa bilder får ett större värde, 1+1 blir 3, när de sätts tillsammans. Jag leker en del på datorn med att sätta samman bilder till böcker för att utforska detta. Men ännu har jag inte delat med mig av dessa böcker. Men snart så ...