- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: I Love Blekinge

Sjön Halen, Olofström.

Just nu håller jag på med ett fotoprojekt som är ganska långt ifrån mitt vardagliga gatufotograferande. Jag reser omkring i mitt gamla hemlän Blekinge och tar bilder till en kokbok som jag och min kompis matjournalisten Andreas Ivarsson håller på med. Det är ett ganska omfattande jobb och jag har flängt länet runt i några veckor nu.

Visserligen är det som sagt först och främst en kokbok, men vi vill också ha med bilder som visar hur det ser ut i Blekinge. Både för att skapa en känsla av platsen i sig, liksom för att boken ska bli intressant ur ett större perspektiv och exempelvis kunna säljas på turistbyråer och liknande när den är klar. 

Gullholma, Karlskrona.

Ibland tycker jag att Blekinge är en av Sveriges bäst bevarade hemligheter. En insikt som har slagit mig ännu mera under dessa veckor. Få platser i Sverige har så mycket vackert, varierat och intressant att erbjuda på en så pass liten yta. Länet är nämligen bara cirka tio mil långt och som bredast ungefär fem mil.

Erikstorp, Olofström.

I de norra delarna av länet finns skogslandskapet som påminner mycket om Småland. Det är små gårdar, torp, röda hus med vita knutar, insjöar, åar och ringlande vägar genom skogarna. Sedan finns mellanbygden med fälten, betesmarkerna och lövskogarna. Slutligen kusten och skärgården med öar, kobbar och skär. 

Saltö, Karlskrona. 

Kungsholmen, Karlskrona.

Men Blekinge varierar också från öster till väster. Allra längst i öst påminner landskapet en del om det Öländska. Speciellt längs med kuststräckan mellan Torhamn och Kristianopel. Och i väst på Listerlandet dominerar de böljande fälten och stenladorna precis som i Skåne. 

Listerlandet, Sölvesborg.

Sedan finns ju såklart fyra städer i Blekinge. Karlskrona, Ronneby, Karlshamn och Sölvesborg. Alla med ungefär 30 minuters mellanrum bilvägen. Både Ronneby och Sölvesborg är från dansktiden. Karlskrona och Karlshamn är typiska svenska 1600-talsstäder. Karlskrona är för övrigt ett så kallat världsarv tack vare sina välbevarade historiska miljöer. 

Rådhuset, Karlshamn.

Borgmästarefjärden, Karlskrona.

Vad är då blekingsk mat? Ja, kroppkakor är förstås den mest klassiska lokala maträtten, men också fisk och inte minst då rökt fisk av alla sorter. På senare år har viltkött också seglat upp som en allt vanligare mat i länet. Framförallt från hjort och vildsvin. 

Hursomhelst, jag ska åka omkring i några dagar till och fotografera. Sedan återvänder jag till Stockholm i slutet av nästa vecka. Då ska vi börja ta matbilderna på de olika rätterna. När det jobbet är klart blir det återigen gatufoto för hela slanten.

Brunnsparken, Ronneby.

Slutligen lite nördfakta för oss fotografer. Samtliga bilder i det här inlägget är tagna med Fujifilm X-T1. Jag har också testat att exportera ut bilderna direkt från kameran med en förinställning som ska efterlikna Fujis diafilm Velvia. Jag tycker att det ger en trevlig mustighet som funkar bra till den här sortens motiv. 

Inlagt 2015-08-15 12:19 | Läst 13826 ggr. | Permalink
Många snygga bilder. Kommer att bli en fin bok. Mitt hjärta klappar för Skåne, men det är ju inte direkt okänt. Efter några somrar i Blekinge är jag beredd att hålla med dig om att Blekinge är en okänd pärla.
Svar från Joakim K E Johansson 2015-08-16 10:07
Tack Magnus! Ja, du har ju varit där och har koll på läget :-)
Riktigt snygga bilder Joakim, här passar Velvia. Återkommer under september om intresset för frågor gatufoto.
/ Bengt
Svar från Joakim K E Johansson 2015-08-16 10:08
Tackar för det Bengt! Du är välkommen att höra av dig.
Precis som du beskriver: Sveriges minsta landskap - Gotland är faktiskt större till ytan - och Sveriges trädgård övertagen från Danmark. Trappar ner sig från Småland. Skärgården har grövre granit än jag som stockholmare och tidvis västkustbo är van vid.

Fina bilder! Tror att färgskalan blir bra men man får se upp så att den inte beckar ihop i trycket.
Svar från Joakim K E Johansson 2015-08-16 10:12
Kul att du känner till trappan med de tre stegen. Jag ska nog inte använda Velviainställningen sedan när bilderna ska gå i tryck.

Tack för kommentaren!

P.S. Ja, graniten från Blekinge är spridd över världen. Själv är jag uppväxt på ön Tjurkö utanför Karlskrona och där finns det ett gammalt stenhuggeri. Det sägs att gator i Paris har sten från Tjurkö, men jag vet inte om det är hel sant :-)
Fina bilder, Joakim! Den översta på fiskaren är såklart en favorit, även om alla är riktigt fina.
Svar från Joakim K E Johansson 2015-08-16 12:28
Jag tackar för det Johan :-)
Mycket fina bilder du tagit i Blekinge så jag blir riktigt sugen på att åka dit i framtiden!
Svar från Joakim K E Johansson 2015-08-16 12:29
Tack Dan. Jag tycker såklart att du ska besöka Blekinge :-)
Som utflyttad bleking kan jag bara hålla med om allt positivt som sägs om landskapet, och de här bilderna ger mig nostalgikänsla. Jag kommer från den före detta danska staden Elleholm vid Mörrumsåns utlopp. De nuvarande städerna är absolut värda att besöka – särskilt på sommaren. Men att Blekinge är Sveriges minsta landskap, som någon nämnde, stämmer inte. Det minsta landskapet är Öland – också det värt att besöka!