- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Ibland saknar jag min X100

Med tanke på mitt förra inlägg får jag nog lov att erkänna en ganska fånig sak. Det är inte utan att jag saknar min Fujifilm X100 ibland. Insåg det när jag satt och ögnade igenom mina bilder på Flickr som ju har fått nytt utseende och allt.

X100 är tveklöst en riktigt smidig liten kamera som inte minst levererar löjligt fina bildfiler. Bortsett från vissa små egenheter som man får försöka jobba sig runt så har kameran egentligen det jag efterfrågar. Eller i alla fall är den så nära det går att komma i nuläget tillsammans med uppföljaren X100s.

Problemet är bara att jag sålde den jag hade av en anledning. Därför vet jag inte om det är så smart att köpa en igen. Samtidigt kan man hitta X100 för väldigt lite pengar med tanke på vad de kostade nya. Jag har sett dom gå för under 4 000 spänn.  

Ett annat alternativ som jag har funderat på är Ricoh GR1v eller Contax T3. Det är visserligen analoga kameror men de uppfyller en hel del av mina önskningar när det kommer till en bra allroundkamera. Tyvärr har dessa blivit allt för kultiga i fotokretsar och kostar därför lite för mycket, kan jag tycka.

Tja – jag får väl fundera på saken. Har ju sålt av en del kameror så även om jag köper en begagnad X100 har jag en ordentligt nerskalad utrustning vilket är mitt mål. Dessutom har mina gamla grejer inbringat lite pengar så jag går inte minus heller. Kanske kan det vara värt att ge X100 en andra chans...

Inlagt 2013-05-26 21:38 | Läst 6733 ggr. | Permalink
Jag har en X100 och en Contax G2 igång just nu!
Tycker det e en bra digital/analog AF-kombination!
/B
Ps. Gillar X100 speciellt för den optiska/digitala sökaren,
fattar inte att inte fler kameratillverkare hoppat på den typen av sökare!?
Nu kanske nå'n säger att det funkar inte med zoom!
Den äldre Contax G2 har en optisk zoom-sökare! :)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-26 22:24
Ja, visst är det märkligt. Det verkar ju finnas ganska många som efterfrågar saken. Istället ska det hållas på med fula elektroniska sökare som hakas på och så vidare..
Körde själv en hel del med Ricoh GR1 tidigare och det är en strålande kamera om man trivs med 28 mm, det var lite det som gjorde att jag övergav min.
-affe
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-27 09:14
Jag kan uppskatta 28 mm, men föredrar nog 35 mm om jag får välja. Så av ovan nämnda kameror skulle jag valt T3.
Vad är det du vill ha egentligen? Nu kanske jag fiskar i grumliga vatten, men har du provat en digital Leica M? En M8 kan idag fås för säg 13.000:- och med en vettig tjugoåtta eller trettiofemma finns det inget annat som slår den, om vi talar "känsla". Fortfarande är det DEN roligaste digitalkamera jag fotograferat med. Att jag inte har den kvar (har haft två) är mest för att jag vill se genom objektivet.

Fuji X100 är ingenting i jämförelse om vi snackar användarglädje, taktilitet och enkelhet. Ingenting. Det är som att jämföra en skjorta från H&M med en från Paul Smith. De må se likadana ut, men den ena är ett skapligt plagiat och den andra är perfekt. Punkt slut.
Chasid 2013-05-27 08:53
Det är inte ofta som Martin och jag är överrens :)
Men precis som honom skulle jag också rekommendera dig att köpa en Leica M8 och då helst en M8.2 som har befriats från de barnsjukdomarna som den första M8:an är behäftad med. Jag har sett M8.2 för 13.000 kronor och det är ett riktigt kap! Skillnaden mellan X100 och M8:2 är som att spela på en massproducerad och en handbyggd gitarr. Det kommer ljud ur bägge gitarrerna men det är mycket roligare att spela på den handbyggda!
/Mikael Good
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-27 09:25
Visst är jag förvirrad Martin, det stämmer. Att jag kopplade ihop detta inlägget med mitt förra gjorde nog saken extra luddig också :-)

Egentligen efterfrågar jag två saker. Dels en digital Contax G2 - typ. Och dels en digital Ricoh Gr1v eller Contax T3 - typ. Den ena för mera metodiskt fotograferande, gatufoto, reportage, och så vidare. Den andra för det dagliga skjutandet och dokumenterande. En supersmidig snapshotkamera för fickan, helt enkelt.

M8 är förvisso lockande men för lik min M6 i just det här fallet. Anledningen till att jag nämnde X100 är att de nu är så väldigt billiga begagnade och nog det närmsta man kan komma en bra snapshotkamera i dagsläget. Någorlunda liten, hyggligt snabb, full automatik men också helt manuella möjligheter, bra bildkvalitet, osv.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-27 09:26
M8 är mycket lockande, men för lik min M6. Kanske blir det en digital Leica en vacker dag, men inte just nu :-)
Det känns som om en X100s skulle funka bra som kamera för gatufoto. Ovanstående bild är spegelvänd, inte sant?
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-27 09:13
Ovanstående bild är tagen i en spegel, det stämmer :-)
Fina bilder du tog med din X100, Joakim. (Tycker att filerna ser bra ut också, nästan analoga.) Du har väl aldrig riktigt avslöjat vad det var du har missnöjd med, men antar att det var den "slöa" och osäkra fokuseringen? Nånting som väl är förbättrat i X100s, både vad gäller manuell- och autofokus? Jag är själv lite sugen på en sån. Men som Martin och Mikael skriver, så är en M8.2 ännu mer lockande. En 28mm på den så har man en m-leica med en 37:a på. Och har man då som du, en M6:a så kan man ju använda den gluggen som 28;a också. Men men... Det ska iaf bli kul att se vad Leica presenterar den 11 Juni, vad som döljer sig i boxen ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-27 14:29
Ja, det finns mycket att välja på. Min filosofi just nu är dock att inte köpa något i onödan. Det ska verkligen vara något jag behöver och det får inte vara allt för dyrt :-)
Lite dålig ljusstyrka, annars kanske det här kunde vara nåt? Men det ingår ju en extra blixt ;)

http://www.blocket.se/lund/Leica_Miniluxzoom_45950115.htm?ca=23_3&w=3
Jag har en 5D Mark III för familjebilder
Jag har en 5D Mark III för gatufoto
Jag har en 5D Mark III för uppdragsbilder

Varför krångla ;)

Men jag lurar faktiskt på att komplettera med en 6D. Med 40/2,8 blir den rätt lätt och kompakt. Jag har X100S inne för test just nu, och det är verkligen en bra kamera som är trevlig att ha med sig. Jag har även sneglar på Sony Nex-6. Men det tar emot att ha flera olika märke, kameror för särskilda ändamål osv.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-27 14:28
Du räknas liksom inte Magnus, för du är inte normal ;-)

Fast rätt onödigt med tre stycken Canon 5D Mk III ;-)
froderberg 2013-05-27 14:38
Vad kan du tänka dig att ge för en Ricoh GR 1V? Kan ha någon på lagret ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-27 15:08
Vad vill du ha för den så kan jag ge ett bud ;-)
har du kollat något på fuji klasse serien?
något som jag sneglat på ett tag (finns att köpa ny!) och jag hittade nyligen en bra genomgång här: http://www.35mmc.com/category/impressions-and-reviews/advanced-compact-cameras/
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-05 16:51
Intressant - en kamera som jag aldrig ens hört talas om. Spännande :-)