- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Istanbul - stök, rök och charm

Det är lätt att gå i fällan när man är ute och reser som gatufotograf. Alltså att falla för sina egna förutfattade meningar och bara ta de där bilderna som redan finns i huvudet från början. Bilder som mest blir en bekräftelse på hur det "ska" vara.

Fotot här ovanför är på sätt och vis ett exempel på detta. För är det inte ungefär åt det där hållet vi förväntar oss att Istanbul ska se ut? Gärna kompletterat med bilder från stökiga basarer, liksom på män och kvinnor i muslimska klädedräkter och närbilder på koppar med turkiskt kaffe eller te.

Det är visserligen inget fel med att ta sådana bilder, men som gatufotograf vill jag försöka komma bortom detta och hitta något annat. Det är inte så lätt alla gånger men det är i alla fall värt att försöka, tycker jag. Här under kommer därför min syn på Istanbul efter tre intensiva dagar i denna intressanta och livfulla stad.

Istanbul ligger vid Medelhavet och har såklart därför många båtar. På vissa av passagerarefärjorna är det knappast något miljöbränsle i tankarna. Istanbul är över huvud taget en ganska luftförorenad stad. Det är rök från förbränningsmotorer, sopeldar, cigaretter, rökelser, kolgrillar och allt annat eldfängt som du kan tänka dig. 

Överallt i staden ser man skolösa och smutsiga barn som tigger - även sent på kvällarna och nätterna. När en femåring sträcker fram en skitig liten kupad hand tycker i alla fall jag att det känns väldigt jobbigt.  Det är också vanligt med kvinnor som sitter på trottoarerna med mycket små sovande barn i famnen. De bor helt enkelt på gatorna. 

Det verkar finnas ett hetsigt temperament som lätt blossar upp. Under våra tre dagar kom vi nära flera högljudda bråk. Inkastarna till stadens restauranger kan också vara förvånansvärt argsinta ifall du inte stannar. På bilden ovan pågår ett slagsmål mellan den orangeklädda renhållningsarbetaren och mannen med ryggen mot kameran. Både knytnävar och tillhyggen användes i bataljen.  

Istanbul är en väldigt stökig och risig stad. Mitt inne bland de flashigaste centrumkvarteren med butiker, restauranger och nattklubbar finns helt uppgrävda gator och överallt ser du fallfärdiga hus och rivningstomter. Bilar står parkerade hur som helst och trottoarerna är i vissa kvarter överbelamrade med sopberg som butikerna lämnat efter sig.

I Istanbul bor runt 15 miljoner innevånare vilket gör staden till den största i mellanöstern. Varje år kommer dessutom runt 11 miljoner turister på besök vilket präglar atmosfären hårt. Inte minst i den gamla staden där inhemska och internationella turister dominerar gatumiljöerna. 

Om du gillar katter (vilket jag gör) kan du glädja dig åt att få se dessa små varelser stryka omkring lite överallt. Katterna är väldigt orädda och verkar också vara omtyckta av folk som bor i stan. 

Istanbul är också en handelsstad av stora mått med mycket kommers. Även bortom turistgatorna myllrar affärslivet och lite varstans finns genuina "spontanbasarer" där innevånarna spänt tygtak mellan husen och sedan satt upp sina försäljningsstånd. I dessa områden säljs precis allt och priserna är relativt låga. 

Avslutningsvis kan jag säga att Istanbul är en fascinerande stad och ett spännande resmål. Det är visserligen högljutt, stökigt och rökigt. Men det är också charmigt och vackert. Människorna är vänliga och miljöerna är pulserande och levande på ett sätt som är svårt att uppleva här hemma.

Det är för övrigt en plats som är ovanligt lätt för oss gatufotografer. Det finns ett myller av motiv att rikta kameran mot och människor tycks inte heller ha något emot att bli fotograferade, snarare tvärtom. Så om du har möjligheten - åk dit!

Bilderna är fotograferade med Fujifilm X100s och X-T1.

Inlagt 2015-05-30 14:16 | Läst 4299 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Kul att se bilderna - många bra. Ska också göra ett blogginlägg om resan under dagen. Kan bara instämma i att det var bullrigt och stökigt, men också intressant och lättfotograferat.
Svar från Joakim K E Johansson 2015-05-31 19:25
Tack för det Magnus!
Roligt att läsa om din syn på Istanbul...och jag tycker att du fick till flera riktigt fina bilder. Nattbilderna tycker jag är väldans bra känsla i förutom att de är snyggt fotade. Bilden med de tre turisterna som kollar karta bär på en bra berättelse om olika världar...i min tolkning. Slutligen bilden på katten gillar jag lite extra också...snygg helt enkelt.

Hoppas det är ok att jag som inte är någon gatufotograf ändå ger synpunkter...

Mvh Lena
Svar från Joakim K E Johansson 2015-05-31 19:27
Tack då mycket Lena. Jag uppskattar verkligen dina synpunkter, även att du inte är en gatufotograf ;-)
Inspirerande bilder och beskrivning som triggar lusten att resa dit med kamera.
Svar från Joakim K E Johansson 2015-05-31 19:28
Tack Björn. Jag kan rekommendera ett besök.
Fin bildskörd, gillar särskilt gamla kvinnan bakom skyltdockorna.

Gatufotoade du och Magnus ihop eller gick ni på varsitt håll?
Svar från Joakim K E Johansson 2015-05-31 19:28
Ja, vi gick tillsammans hela tiden, faktiskt. Det funkar bra. Tack för kommentaren!
Riktigt sköna bilder från Istanbul, Joakim! Det är såna här resebilder man gärna skulle vilja se i magasin. Egentligen inte helt fel att man kompletterar med en vanlig turistvänlig "översiktsbild" om den är fin, som den översta. Mina spontana favoriter är annars kvastbråket, kattbilden (en härligt leende kvinna) och den nedersta spårvagnsbilden (en perfekt avslutningsbild i klassisk stil).

Vad får man ge för en tredagars resa ner dit? Jag antar att det är flyg som gäller, är det med hotell förbokat?
Svar från Joakim K E Johansson 2015-05-31 19:31
Vi gav 2 400 kr per person för flyg tur och retur (och då ingick en ganska hygglig middag ombord), plus tre hotellnätter mitt i gamla stan med närhet till alla sevärdheter. Så det är inte särskilt dyrt, kan jag tycka.

Kul att du gillar bilderna för övrigt och tack för kommentaren!