- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Kaffe, gatufoto och att jobba med teman

Ibland kan en lunch leda till en kopp kaffe som i sin tur leder till flera timmars gatufotograferande i Stockholm. Så blev det i måndags när jag träffade mannen på bilden här ovanför. Alltså Fotosidans Magnus Fröderberg som själv har skrivit om saken i sin blogg

Ett par dagar tidigare hade vi båda ställt ut på Gnestaplanket och där blivit intervjuade av Göran Segeholm från Bildradion. Göran kommenterade då bland annat att det var många som bar på något i mina utställda bilder. En grej som jag och Magnus kom att diskutera under vår gatufotopromenad i ett ganska varmt Stockholm där vi tog flera kaffepauser.

Visserligen var inte mina "bärbilder" ett medvetet grepp från min sida. Men kanske är det helt enkelt inte så fel med teman som håller ihop ett material, när man tänker efter. Och kanske borde man tänka så oftare som gatufotograf. Alltså att leta teman som sedan går att sätta ihop i serier. Här kommer i alla fall några bilder på temat "att bära saker".

Fast man måste såklart vara öppen för annat också och inte bara låsa fast sig vid en grej. Det är förmodligen en balansgång där det blir upp till en själv att hitta en bra nivå. 

Inlagt 2014-07-30 17:48 | Läst 4034 ggr. | Permalink
Bilden på killarna med stolar är himla kul. Gillar att de bär så olika saker. Och så står det "sale" på en låda. Ja, man måste ju passa på när det är rea.

Att man jobbar med teman behöver inte betyda att man begränsar sitt fotograferande. Det kan leda till ökad varseblivning för just det temat. Slutprodukten är de bilder man visar. De bilder på andra motiv som blir över kan komma till nytta senare när man sätter ihop andra serier på andra teman.
Svar från Joakim K E Johansson 2014-07-31 12:22
Tack Magnus.

Personligen tror jag starkt att begränsningar gynnar kreativiteten. Man får helt enkelt ett tydligare mål att jobba mot.
Härliga sommarbilder, Joakim! Tjejen som bär en uppslagen bok, med hon som torkar svetten i pannan i bakgrunden, som spegling, känns väldigt igenkännande. Den här varma sommaren har man fått torka pannan en hel del gånger. Som sagt, härliga sommarbilder allihop. Ingen som INTE håller måttet.
Svar från Joakim K E Johansson 2014-07-31 23:43
Stort tack , Johan. Visst har det varit en varm, men samtidigt härlig, sommar. Jag funderar faktiskt på att dra ner till sköna Helsingborg i augusti. Så jag hoppas det fina vädret håller i sig :-)
Johan Pihl 2014-08-01 12:50
Det gör det säkert :) Passa på att komma hit sista helgen, då är det festival med en massa fina möjligheter för gatufotografering. http://www.hx.se/