- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Londons gator satte mig på banan igen

Ibland behövs en rejäl paus från saker och ting. Därför har min blogg legat nere ett tag, liksom mitt gatufotograferande. Men nu är jag tillbaka igen eftersom skrivklådan och de okontrollerbara ryckningarna i avtryckarfingret blev för svåra att stå emot. Och kroppens signaler måste ju såklart tas på allvar.

Under valborgshelgen styrde jag dessutom kosan till London. En viss skillnad gentemot Karlskrona där jag bor, om man säger så. Men det är lika bra att gå ut stenhårt på direkten och det var förbaskat bra. I en storstad som London nöts det där lilla motståndet som kan uppstå mot att fotografera okända människor ner på direkten. Ingen bryr sig heller om ännu en fotograferande turist i mängden. Det blev en bra kick-start, med andra ord.

 
Självklart regnade det de två första dagarna. Men vad vore London utan regn? Inte detsamma.

Men jag ska inte ljuga. Jag kände mig ganska ringrostig och stundtals var det si så där med flytet. Delvis berodde det säkert på att jag körde heldigitalt med min Fujifilm X100s som ju har en glugg motsvarande 35-mm. Då blir det ett visst motstånd när man som jag framförallt är van vid att harva runt med en analog M-Leica och 50-glugg.

När vidvinkel och färg är utgångsläget blir det till att jobba på ett annat sätt. Jag fastnar lätt i mina femtiomillimeterskompositioner och mitt svartvita tänk eftersom jag är inkörd på det. Ibland var jag därför som en åsna mellan två hötappar – ska jag köra min vanliga grej eller försöka mig på något nytt. Jag tror det blev ett mellanting.

Tack och lov bjöd de två återstående dagarna på solsken och behagliga temperaturer. 

Hursomhelst så har ju trots allt Fujifilm kommit ut med en konverter till X100s som ger en brännvidd motsvarande 50-mm i fullformat. Jag tänkte testa den framöver och se om den lösningen kan funka för mig. Men samtidigt ska jag inte klaga på trettiofemman i det här läget, den funkade trots allt väldigt bra i en förtätad jättestad av Londons kaliber.

Annars var det riktigt kul att komma till London igen. Det är exakt tio år sedan jag var där senast. Måste också säga att av de stora städer jag gatufotograferat i under de senaste åren så ligger London i toppen på min lista. London är helt enkelt en fantastiskt kul stad för gatufoto, men också på många andra sätt såklart. De är en plats med massor att se och uppleva. 

Det är inte bara i Sverige som folk står likt förstenade statyer och stirrar ner i sina telefoner.


Det är väl ungefär så här man tänker sig att gamla Londonbor ser ut. 

Att åka till London utan att ta en bild i tunnelbanan är mer eller mindre omöjligt.

Fyra hårda snubbar på rad. Förresten - är inte den där sista filuren otäckt lik Fotosidans chefredaktör Magnus Fröderberg? Hmmmm...konstigt!

Inlagt 2014-05-07 13:09 | Läst 4844 ggr. | Permalink
Skönt att se att du är tillbaka, Joakim! Härliga bilder från London - min favorit är nog den med kvinnan som använder en tidning som paraply :) Tycker att du fixar det digitala med 35;an och färg på ett bra sätt.

Hur upplevde du det att komma tbks till London efter tio år, när det gäller att fotografera där? Vad jag har hört så är Londonborna väldigt trötta och irriterade på kameror (det finns ju övervakningskameror i vart och vartannat gathörn där), och visar den irritation även mot turister och andra fotografer som går omkring med sina kameror där.
Svar från Joakim K E Johansson 2014-05-07 18:25
Tack Johan! :-)

Det märkte jag faktiskt inget av. Snarare verkade folk inte bry sig alls. Det var väldigt lättjobbat enligt min uppfattning. Samtidigt hade jag kanske viss tur. Man vet ju aldrig.
Snygga bilder med 35an, helt klart och är det ett lyft att åka i väg till en metropol som London.
Ser fram emot fler inlägg med bilder och text!
Görarn
Svar från Joakim K E Johansson 2014-05-07 18:25
Tack så mycket Göran - kul att du tycker det.
"Som att skjuta gädda i en hink" har jag hört ;) Genomgående bra bilden, men den sista skulle behöva beskäras en del ...

Märkligt nog har jag också en del nyfunna erfarenheter av att gatufota i London. Ska delge dem i en blogg nära dig... :)
Svar från Joakim K E Johansson 2014-05-07 18:34
Jag vet inte vem som ligger bakom det där citatet, men det var ovanligt dumt. Något sådant skulle jag aldrig häva ur mig ;-)
Skönt gatufoto!
Trean och sexan blir kvällens favoriter!
/Niklas
Svar från Joakim K E Johansson 2014-05-08 09:18
Jag tackar för det Niklas!
Härliga bilder rakt igenom- fart o fläkt o rytm i dem. Inspirerande.Bild tre med sitt fläckvisa solsken tycker jag var speciell, den hoppade jag till av.
Svar från Joakim K E Johansson 2014-05-08 12:08
Roligt att bilderna uppskattas. Tack Annelie!
Kul att du har kommit igång igen. Ibland behöver man en kickstart för att få upp ångan.

14 år sedan jag var i London, blir lite sugen att åka dit igen. Minns att jag åt fish and chips och de lagt maten i en gammal dagstidning - fint med lite trycksvärta som krydda...

Killen i den orange overallen är den bilden som fastnar hos mig.
Svar från Joakim K E Johansson 2014-05-10 21:13
Tack för det Magnus. Ja, London är ändå rätt kul. Nu ska jag bara komma igång hemma i "staun" också :-)