- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: På nationaldagen flydde jag fosterlandet

För några veckor sedan sålde jag min bil som jag har ägt i nästan sex år. Sedan dess har en nygammal verklighet återigen öppnat sig för mig. Som exempelvis detta med att åka tåg. Något jag som bilägare bara gjorde i absoluta nödfall.

Därför inbillade jag mig i min naiva tro att jag mer eller mindre skulle vara ensam när jag hoppade på första tåget till Köpenhamn tidigt under torsdagens morgon. Men redan i Karlskrona var det rejält med folk ombord och drygt ett par timmar senare när vi lämnade Malmö stod människor packade som sillar i mittgången.

Med andra ord var jag knappast ensam på besök i den danska huvudstaden. Det var ganska många svenskar på plats och såklart även andra turister som fick njuta av Köpenhamn denna soliga och heta sommardag och det kändes helt rätt att lämna min folktomma och igenbommade hemstad för lite liv och rörelse.

Själv var jag såklart där allra mest för att gatufotografera. Med mig hade jag 5D:n och 35- och 50-optiken. Den sistnämnda hade jag dock lika gärna kunnat lämna hemma, för den använde jag inte på hela dagen. Istället passade jag på att nyttja vidvinkeln i folkvimlet.

Fast i ärlighetens namn är jag inte så förtjust i att fotografera under dagtid när det är starkt solsken. Ljuset blir för hårt och kärvt i mitt tycke. Därför infann sig kanske inte det där riktiga drivet vilket jag också tycker märks på bilderna. Det blev inga som jag är riktigt nöjd med.

Egentligen började ljuset bli någorlunda bra först när jag var tvungen att ta tåget hem igen tidigt på kvällen. Det är något jag ska ta med mig nästa gång jag åker iväg för att gatufotografera. På dagen kan man helt enkelt ta det ganska lugnt och istället lägga krutet på kvällen. Ja, i alla fall soliga dagar eller om man inte kör med blixt som en del gör.

Snubben här under stötte jag på sedan när jag skulle åka hem. Han var väldigt pratsam och sa bland annat att han hade varit med i ett program med Filip & Fredrik. Eftersom jag aldrig kollar på de där båda herrarnas program kunde jag tyvärr inte säga att jag kände igen honom när han frågade om det. Men pratsam var han som sagt ändå :-)

Inlagt 2013-06-07 00:12 | Läst 5210 ggr. | Permalink
Alltid trevligt att åka till Köpenhamn. Var det bara för att komma till en stad med mycket folk kunde du annars kommit hit till Helsingborg ;) Jag har nog aldrig sett så mycket folk utomhus här på en och samma dag tidigare. Märkligt hur nationaldagsfirandet plötsligt blivit så populärt!
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-09 19:33
Det lär nog bli en vända till Helsingborg också i sommar :-)
Det var fullt på tåget till Malmö från Stockholm också. Och äckligt soligt i Malmö också. Jag fann att jag gillar Malmö även om gatufoto inte är så lätt här som i Stockholm. Jag lämnade allt digitalt hemma och körde mätsökare och 35 mm mest hela tiden. Imorgon åker jag hem igen.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-09 19:34
Malmö är en något underskattad stad, tycker jag. Lättare att hitta människor där än i Karlskrona i alla fall :-)
N Thomas Meldert 2013-06-09 22:03
Föralldel gott om folk men inte situationer som passar gatufoto enl. In Publics definition. Men det blev fyra rullar svartvitt ändå... ett par gatufoton kan jag nog skaka fram när de är framkallade.
Snubben på sista bilden känner jag igen. Dock ej från TV (tittar inte heller på F&F). Han verkar åka med varenda tåg som lämnar Malmö i riktning mot Alvesta ;-) Jag åker rätt ofta och varje gång jag åker tillbaka är han med. Han kliver av i Osby...
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-09 19:35
Tydligen heter han Jan Ardahl och har varit med i 100 Höjdare och även Idol, fick jag veta av en vän på fejjan :-)

http://www.alltomosby.se/wordpress/2011/01/25/den-siste-hippien/
Sol är ju inte det ulltimata ljuset nu på sommarn men det blir ju bra ändå:
Första bilden är ju riktigt bra och damerna är ju på gång.
En brännvidd är ju det bästa man kan ha.
Göran
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-09 19:36
Så är det Göran. Enkelheten vinner oftast i längden. Tack för kommentaren.