- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Raggarträffen i Västerås - vikten av att vara konsekvent II

I mitt förra blogginlägg skrev jag om vikten av att vara konsekvent. Det vill säga att jobba fram ett visst uttryck och sedan hålla fast vid det. Något som i stort sett alla framgångsrika fotografer gör, men som jag själv är lite dålig på av olika skäl. Inte minst för att jag tycker att det blir aningen tjatigt i längden att göra samma grej om och om igen.  

Sedan dess har jag och polaren Magnus Fröderberg besök raggarträffen Västerås Summer Meet. Vi åkte dit redan på fredagen, vilket visade sig vara lite av ett misstag. Vädret var nämligen inte det bästa med åskknallar och rejäla störtskurar om vartannat. Det var dessutom väldigt lite folk på flygfältet där själva träffen höll till. Om det berodde på det lynniga vädret, dagen i sig, eller andra orsaker är svårt att veta. 

Efteråt åkte vi till Hällas handelsområde där det arrangerades ett burnoutevent. Och där var det ett betydligt bättre tryck med mycket folk och skön feststämning. Trots det åkte vi därifrån rätt tidig, vilket kanske också det var ett misstag. För efteråt fick vi höra att det hade varit världens röj senare på kvällen. 

Vi pratade i alla fall en del om detta med att vara konsekvent och så vidare. Till skillnad från mig så känner Magnus att han har hittat en tydlig gatufotostil som han har hållit fast vid länge nu. Och jag kan väl bara instämma i det (läs hans blogginlägg här). 

Själv valde jag att köra med blixt och motsvarande 28 mm på min Fujifilm X-Pro2. Redan från början planerade jag också att bilderna skulle vara i svartvitt. Det är för övrigt ganska enkelt att använda blixt i sådan här sammanhang. I stort sett ingen bryr sig. Snarare börjar många skratta när man smäcker av en blixt utan förvarning. De tycker att det är lite kul. 

Också detta var något som jag och Magnus diskuterade efteråt. Det vill säga att många etablerade gatufotografer ser till att plåta under ganska gynnsamma förhållanden. De besöker evenemang, eller åker till platser, där chanserna att lyckas är så goda som möjligt. Och det är såklart rätt strategi. För varför ska man göra det onödigt svårt för sig?

Inlagt 2023-07-09 14:32 | Läst 1306 ggr. | Permalink
Blev ju bra det där!

Jag hade själv planerat att åka dit i går (till Hälla), men det sket sig då hustrun krockade bilen ...
Svar från Joakim K E Johansson 2023-07-10 10:44
Tack, Anders!

Vilken otur med bilen. På Hälla var det som sagt bra tryck och riktigt kul. Vi lär återkomma nästa år.
Bra bildserie som håller ihop fint med den konsekventa bildstilen. Du fick bra utdelning trots allt, och ännu bättre blir det kanske nästa år?
Svar från Joakim K E Johansson 2023-07-10 10:47
Tack, Magnus!

Jag är nöjd med bildskörden. Och nästa år får vi som sagt se till att stanna längre.
Kul att titta! Efter färgkaskaderna i din kompis version VÄLDIGT svartvitt, skulle nog ha börjat med din version!

Det där att vara konskekvent, det du tog upp i förra bloggen, gav mig och många andra nåt att fundera på! Efter funderandet kom jag fram till att jag är huir inkonsekvent som helst i många avseenden men alltid använder befintligt ljus, aldrig blixt. Resultatet blir därefter men på sätt och vis konsekvent.
Svar från Joakim K E Johansson 2023-07-10 10:50
Tack, Måns!

Kul att mina texter leder till egna funderingar och reflektioner hos dig som läser.