- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Stockholm = dåliga gatufoton

I flera år nu har jag regelbundet försökt gatufotografera i vår förtjusande huvudstad. Resultatet av mina ansträngningar kan beskrivas med ett enda ord: misslyckat. Hur mycket jag än försöker får jag liksom inte till det. Bilderna blir förutsägbara, mediokra och ospännande.

Felet ligger såklart allra mest hos mig själv. Jag har ingen riktig plan med mitt gatufotograferande i Stockholm. Här hemma i Karlskrona har jag ett projekt som jag håller på med, en tydlig idé och ett mål. Det inspirerar, motiverar och gör det lätt för mig att hålla fast vid den inslagna banan.

I Stockholm vet jag inte riktigt vad jag letar efter, eller vad det är jag vill säga. Det blir en ytlig jakt på lustiga situationer och sådant som bara råkar dyka upp. Utöver det försöker jag ta bilder som egentligen inte är jag. Gatufoton utanför min stil och vid sidan av det jag faktiskt är bra på.

Sedan finns det en sak till som nog inte alla kommer att hålla med mig om. Jag tycker Stockholm är svårjobbat ur ett gatufotoperspektiv. Detta säger jag utan att egentligen kunna förklara varför. Men det är något ogreppbart över alltsammans. Jag lyckas liksom inte bryta ut de där motiven som funkar på bild.

Självklart kan det bero på att jag är en småstadsbo som har vant mig vid hur det funkar i min lilla glesbefolkade hemstad. Liksom att jag är så fokuserad vid mitt pågående projekt att jag just nu har svårt finna riktig mening med något annat. Ja, kanske är det så. Hursomhelst så tänker jag fortsätta gatuplåta i Stockholm när jag är där. Det har nämligen blivit lite av en personlig utmaning att lyckas. Förr eller senare ska jag helt enkelt få till det.

Slutligen - om du är intresserad av gatufoto är du varmt välkommen till min sida på facebook: Joakim K E Johansson Street Photography

Inlagt 2013-02-16 18:37 | Läst 5339 ggr. | Permalink
Jag tror att det krävs mer arbete för få bra bilder i en ny stad än man lätt kan tro. Det krävs en del för att få till bilder som känns äkta.

När jag varit i andra städer ar jag ofta blivit missnöjd med mina bilder. De har blivit ytliga och lite turistiga.

Sen spelar det nog också in var och när man plåtar. Idag var jag i Stockholm City och plåtade. Det vimlade av folk, men alla gick bara framåt och inget hände. Jag kanske hade otur, eller så är shoppinglördag fel tillfälle. De mest intressanta händelserna sker oftast utanför de mest populära gångstråken, tycker jag mig ana.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-02-16 19:26
Ja, så är det nog Magnus. Det blir lätt ytligt när man fotar i en stad som man inte bor i. Jag får väl flytta till Stockholm då helt enkelt :-)
Exakt.
Det är i de stora välsmorda stråken som det är... stort och välsmort.
Små mishaps och händelset blir lite för snabba och framför allt känns det som det bara skapar irritaion.
I bakvattnen hinner man med och där händer det också mycket mer spännande saker som ett resultat.
Både för "det på gatan" och för de som iakttar.
Det är ivf mina erfarenheter som en tämligen medelmåttig gatufotograf.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-02-16 19:27
Ligger nog mycket i det. Samma sak ser jag här i Karlskrona. Det är egentligen inte på de där shoppingstråken jag har satt bilderna som jag är nöjd med.
Hehe, gillar din provocerande rubrik :) Jag kan sj inte uttala mig i frågan. Har bara varit i sthlm ett par tre ggr, och då provade jag inte på gatufotografi. Men jag kan nog förstå vad du menar, men det är nog inget som är generellt för storstäder, utan mer specifikt för sthlm. Jag menar, t ex Paris och New York är ju utmärkta städer för gatufoto. Sthlm har den dåliga egenskapen som storstäder nästan alltid har, dvs att den upplevs som kall och opersonlig. Men samtidigt så har den inte den positiva egenskapen som storstäder också ofta har, dvs att den är så pass stor att man kan gå omkring och uppleva nya och spännande saker hela tiden. Sthlm är som en stor småstad på nåt sätt, stor, kall, opersonlig och ospännande ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-02-16 19:58
Ja, jag tog modet till mig och spetsade till rubriken något ;-)

Även om nog en del skulle tycka att du har fel kan jag på sätt och vis hålla med dig. För att vara en storstad är Stockholm ganska litet och relativt begränsat, som du säger.

Jag också varit i Helsingborg och plåtat en del (som du vet) och jag finner det lättare, faktiskt. Kanske funkar min stil bättre där. Eller också är det bara inbillning :-)