- Joakim K E Johansson -

Till pocketkamerans ära

Att vara fotograf innebär ofta att släpa omkring på kilovis med tung utrustning som frestar både kropp och psyke. Det är väskor fullproppade med kamerahus, objektiv, blixtar, diverse andra nödvändigheter och kanske även ett blytungt stativ uppe på det.

Men hur vettigt är allt det där egentligen? Det kan man faktiskt fråga sig när det idag finns små pocketkameror som man kan trycka ner i ena byxfickan och som trots sin litenhet i nio fall av tio fixar bilden man vill ha. Och det utan några större problem faktiskt.

Jo, jag vet. Om man ska ta bilder som professionell fotograf kan man oftast inte komma med sin lilla fjöliga pocketkamera på magen som en japansk turist. Jag vet också att kameror i fickformat har sina klara brister – både ur ett tekniskt och ur ett kreativt perspektiv. Så är det ju!

Men samtidigt håller dagens proffskompakter så pass hög kvalitet att bilderna utan problem kan förstoras upp på en hel vägg eller täcka uppslaget i ett finare magasin. Och tänker man till lite som fotograf är det trots allt få motiv dessa små gynnare inte klarar av.

Och så har vi det där med att orka bära på alla prylar. Hellre en kamera i fickan än tio hemma i garderoben, som en smart fotograf uttryckte det. Nåväl, här kommer i alla fall några blandade bilder som jag har tagit med min Ricoh GX200. Se det som en liten hyllning till lättjan.

P.S. Gode Gud - se till att Ricoh gör en uppföljare till denna lilla juvel. Enlig min åsikt den ojämförligt bästa, smidigaste och smartaste pocketkameran ur ett handhavandeperspektiv.

Björn

Bryggan

 

Inlagt 2011-03-07 12:27 | Läst 7481 ggr. | Permalink
Håller med dig! Den bästa kameran är den man har med sig. Bättre en kompakt i handen än en Leica/Nikon/Canon på hyllan. Dagens "fotografer" är mer intresserade av individuella pixlars kvalitet än av BILDEN.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-07 13:18
Precis Sven! :-)

När jag köpte min Ricoh för ett par år sedan fick mitt fotograferande ett rejält uppsving. Sedan dess är det den kamera som jag tveklöst har använt allra mest. Och det beror på att jag har den med mig helt enkelt. Så en riktigt bra kompaktkamera är enligt min mening något av det roligaste och bästa man kan investera i som fotograf.
Har funderat länge på att skaffa en bra kompakt. Men det är ju en sån teknikdjungel och jag som inte orkar hålla mig uppdaterad på allt som finns på marknaden,... ja, då blir det att kameran inte är med, när man ser BILDEN!
Kanske vore idé att kika på en Ricco då? :)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-07 15:32
Ricoh GX200 som jag har är ju några år gammal nu - så en sådan rekommenderar jag inte. Även om jag fortfarande tycker att den är otroligt bra, och då främst ur ett handhavandeperspektiv.

Om jag skulle rekommendera några riktigt shysta pocketkameror så är det främst Panasonic LX5, Canon s95 och Olympus XZ 1. Oavsett vilken du väljer av dessa så har du en helt suverän pocketkamera.
janhak 2011-03-07 21:01
Jag skulle även vilja rekommendera Samsung EX1.
Tar mycket bra bilder, ljusstarkt objektiv, samt har flertalet manuella inställningar som en systemkamera.
Jag håller med. Min S90 är flitigt använd. Men de borde kunna bli lite kvickare i sin respons och autofokus.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-09 09:22
Jag tycker att LX5, som jag testar lite just nu, har en väldigt snabb och bra autofokus.