Nisseblogg

Gatufotograf

Det lågmälda gatofotandet

I gatufoto avbildas gärna situationer som sticker ut. Helst sådana med action. Bilder som är enkla och vardagliga hamnar i skymundan.  Själv söker jag gärna bilder av det slaget och spanar efter ansikten i gatuvimlet och försöker få en glimt av någons personlighet.

Rusningstid i på Drottninggatan är en bra plats för detta fotande. Här går de flesta människor snabbt fram och ger ett upptaget intryck. Men inte alla.

Kvinnan gjorde den här minen under nån sekund när hon råkade befinna sig framför min kamera.

En av skyltgubbarna på Drottninggatan, som står för reklamens skull här hela dagarna, och tjänar en slant.

Det bekymrade utseendet kommer sig av att kvinnan hade rullator och undrade väl hur hon skulle kryssa förbi mig. Till höger går det att komma fram, tänkte hon väl.

Postat 2016-08-22 07:17 | Läst 2249 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mina parkbilder på lättklädda flickor - blir jag gripen av polis nu?

Lars Epstein greps av polis för misstänkt sexuellt ofredande när han fotade barn. Han blev bortförd och föremål för polisens utredning - förhör, koll med arbetsgivare och inventering av tagna bilder i kameran. Sedan avskrevs misstanken.

Förra året passerade jag Brunkebergstorg under ett evenemang. Tror det var "We are Sthlm". En lekplats hade  tillfälligt ordnats på torget med många lekande barn. Som vanligt hade jag kameran på magen men inte en tanke på att fota. En väktare kom fram till mig och sa i myndig ton att stoppa ned kameran i väskan då fotografering var förbjuden vid lekplatsen. Sedan avvisade han mig. Säkert skulle jag blivit gripen om jag tagit bilder.

Här kommer ett par parkbilder på lätt klädda flickor.  Visserligen inte barn men i varje fall tonåringar. Men man vet ju inte hur poliser och ordningsvakter tänker när det gäller ofredande. Man är ju en gubbe med stor kamera och uppfyller därför med råge kraven på att vara en misstänkt figur.

 

Kanske polisens nitiska spanare ringer på dörren här hemma under dagen?

Postat 2016-08-19 07:05 | Läst 3426 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Att färdas på två hjul är inne!

Att färdas på två hjul är givetvis en prestation. Det demonstrerar individens obändiga kraft att på ett halsbrytande sätt färdas mellan två punkter.  Personligen undviker jag utsvävningar av det här slaget och använder andra färdsätt.

Slussen på Söder demoleras för närvarande. Trots sitt sönderfall måste den tjäna som ett kommunikationsnav.  Bilden här ger intryck av en spelscen i Tombraider och man undrar om cyklisten ska överleva.

Sedan cyklisten letat sig genom Slussen måste vederbörande kämpa uppför Götgatsbacken. De svaga väljer här att kliva av och gå sista biten. De med ork och kampvilja strävar på.

De som är måna om sin badass-style cyklar naturligtvis inte. Motorcykel är det självklara tvåhjulsvalet.  När jag tagit bilden gjorde jag en sväng för att gå bakom paret men möttes av en stor utspärrad tatuerad hand som hindrade vidare fotografering. Förstod den subtila markeringen.

Lite längre ned på Götgatan mot Skanstull mötte jag den här tvåhjulingen som stod och väntade på grönt vid stoppljusen. Har aldrig sett ett fortskaffningsmedel av det här slaget i Stockholmstrafiken. Mitt på Söder och flera kilometer till vatten.

Tydligen kan man förvara en sådan här båt i en lägenhet. Fast det måste vara svårt att få in den hissen när den ska ut på gatan.

För en gatufotograf finns det inga alternativ till apostlalhästarna. Det är det vanliga harvandet längs gatorna som gäller.

Postat 2016-08-17 05:03 | Läst 1274 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vem sjutton läser en papperstidning idag?

Dom är dyra, opraktiska och låter illa vid hantering. Så kan man väl beskriva papperstidningen - det nyhetsmedium som tillhör det förgångna. Trots allt väcker en gammaldags tidningsläsare en känsla av nostalgi. Självklart ett mål för gatufotografering.

Ett gammal par satt utanför ett konditori vid Skanstull i Stockholm och läste Svenska Dagbladet. Mannen höll i tidningen och kvinnan läste över axeln på honom. Man verkade diskutera innehållet i artiklarna. Säkerligen en daglig ritual som ser mysig ut.

Stadsbiblioteket vid Sergels torg. Fortfarande finns böcker kvar på bokhyllorna. Men det digitala tar väl över alltmer. 

Slog mig ned i en fåtölj framför läsarinnan. Blev först irriterad på växten som skiljde oss åt men lyckade finna en glipa i lövverket och ta en bild.

Rensade bokhyllorna hemma och slängde en massa böcker i veckan. Vem behöver såna nuförtiden? Skönlitteratur - kan kanske ladda ned innehållet till en läsplatta istället. Uppslagsverk eller faktalitteratur - Wickipedia  innehåller alltid aktuella uppgifter.

Söndagstidningen var förr i tiden en ritual att läsa. Det kom tidningspojkar och sålde sådana i stugorna. Men nu på morgonen har jag redan skummat av nyheterna på några svenska, engelska och tyska nyhetssiter. Det ringer inte längre några tidningsförsäljare på dörren heller.

Postat 2016-08-14 08:48 | Läst 2311 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Street Country

Platsen är utanför den välkända musikbutiken "Hellstone" i Götgatbacken, Stockholm. En trio spelar medryckande snabb countrymusik. Götgatan proppas igen av lyssnare. Trafiken hindras så att en motorcykelpolis dyker upp. Men allt löser sig och polisen åker sin väg så orkestern kan fortsätta.

Gillar skyltningen och interiören på Hellstone. Den är så mycket femtiotal.

En närbild på orkestern.  Den heter "Urban Pioneers" och är från Texas. Spela kunde dom. Jag är särskilt förtjust i banjo - ett piggt och roligt instrument som man inte hör så ofta idag.

Det var mycket Texas i Götgatbacken annars. Strax innan tog jag bilden på det här paret inne på en bar. Gick förbi skyltfönstret och plåtade ett par gånger innan jag fick till bilden.

Postat 2016-08-11 06:45 | Läst 1308 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 143 144 145 ... 201 Nästa