Nisseblogg

Gatufotograf

Visst kan nunnor ha kul

Det har varit marknad i Eskilstuna tre dar i rad. Det vanliga med marknadsstånd, musikuppträdanden och drakbåtar.  Massor med ölhävning. Inte min grej direkt. Igår blev det i alla fall en promenad nere i stan med kameran.

Det är svårt att finna motiv i folkmyllret. Jag försöker alltid hitta den ensamme besökaren. Bilder på mycket nära avstånd med vidvinkel och kort skärpdjup.  

Första bilden jag tog på marknaden. En nunna som frossar på något slags bakverk ur en strut. Verkar väldigt belåten. Tror hon hade stort nöje av sitt marknadsbesök. 

Har själv ätit det här bakverket en gång. Smakade bra med en stor kopp svart kaffe. Och man blev proppmätt.

Den sista bilden på marknaden. Man med mobil,  Kloster kyrka och Pinnen i bakgrunden. Landmärken i Eskilstuna liksom.

 

Postat 2016-08-07 11:53 | Läst 2604 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Elvis was here?

En gatufotograf hänger gärna på Sergels torg i Stockholm Här uppehåller sig alla slags människor. Turister och daglediga slappar i det vackra vädret och betraktar folklivet. Men de flesta rusar över torget från tunnelbanan på väg till jobbet. 

Har Elvis varit här, var min tanke när jag upptäckte gatukonstnären. I alla fall snuddade jag vid tanken när jag såg Elvis porträtt uställt på frontplats.

Elvis uppehöll sig i alla fall i Tyskland på den tiden han hade det här utseendet. Kanske han lite anonymt begav sig till Stockholm också.

Solstolarna på Plattan ger ett intryck av exotisk playa. Populärt att sitta här och sola i högsommaren. Hade just handlat min mjukglass med kolasås på Max för tio kronor - en vana när de här hyfsat väder. Är jag hungrig så brukar det bli en hamburgare också.

Postat 2016-08-04 08:45 | Läst 1036 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Halvdöda gubbar med värmeslag

Gatubilder från Stockholm i högsommarvärmen.  Släpade mig runt med kameran. Men med långsamma steg och med långa vilopauser. Inget fel med det. Jag har lärt mig att vid gatufotografering så ska man stå eller sitta stilla minst en tredjedel av tiden för att betrakta omgivningen. Sedan behöver man röra sig rätt långsamt för hela tiden kolla läget.

Den här dagen präglades bildskörden av av utmattade gubbar som drabbats av värmeslag.

Först ett par gatuclowner på Drottninggatan vid Sergels torg som tappat geisten. Dom hade svårt för att vara roliga.

Den här gubben satt väldigt stilla på Västerlånggatan i Gamla stan.

Och slutligen en sovande gäst på en uteservering i Götgatsbacken.  Jag noterade att det kändes väldigt tungt att streta uppför i det här partiet på Götgatan.  Väl hemma på Söder blev det en lång eftermiddagslur.

Alla bilderna är som vanligt plåtade på nära avstånd med mycket vidvinkel.

Postat 2016-08-01 07:25 | Läst 1194 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Halvnaket på gatan

Högsommarvärmen påverkar givetvis vår klädsel. I Stockholm verkar klädvalet i gatulivet inte skilja sig mycket från strandlivets.  Men det halvnakna är inte särskilt intressant att skilda när det gäller gatufotografi.

Det handlar ju om att med personliga och oväntade ögonblicksbilder beskriva människor. Åtminstone är det min ambition för eget gatufotande ska jag väl tillägga.

Vad menar jag? Här är ett exempel  på kategorin " Summer Ladies" som beskriver vad jag menar. Bilden är tagen på nära håll i folkvimlet utanför H&M på Drottninggatan i Stockholm. En av mina favoritplatser att stå och hänga på med kameran.

En karaktärsbeskrivning och ett ögonblick fångat på ett sätt jag gillar. Kanske jag tar chansen att skildra mer halvnaket av det här slaget. Det är ju sommar!

 

Postat 2016-07-18 09:37 | Läst 2260 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Brexit och min gatufotografering

Gärna åker jag till London med kameran. Mår väldigt bra när jag strövar runt i storstadens myller.  Där det finns mycket att upptäcka och dokumentera. Men kommer Brexit att ändra detta?

Kanske växlingskursen på pund sjunker till angenäma nivåer. För länge sedan utforskade familjen den engelska landsbygden med långa bilresor under ett par somrar. Pundet kostade då åtta kronor. Bed and breakfirst fick man för två till tre pund per person. Happy Days.

Visst skulle det gynna mitt gatufotande om sådana tider kom tillbaka. Men det skulle vara en katastrof för det brittiska samhället. Vid den tiden stod industriernas hjul så gott som stilla.

Förra året tog jag den här bilden. "It´s going to get worse". Kanske mannen förutsåg en Brexit med förfärande konsekvenser för Storbrittanien.  Eller så oroade han sig för något annat.

En närbild på den pessimistiske mannen.

De yngre väljargrupperna verkade inte så intresserade av valet utan slappade i sängen på valdagen. Däremot var de äldre väljarna pigga och röstade för Brexit.

Londonborna i allmänhet var mest för "Remain".  Och vem önskar förändringar? Men förändringar blev det. Den pekande handen till höger i bild  antyder kanske nåt sånt.

Kanske Storbrittanien ångrar sig om Brexit. Gubben på bild påminner lite om EU-pontentaten Juncker som välkomnar England tillbaka som den förlorade sonen.

Postat 2016-07-12 08:22 | Läst 2693 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 144 145 146 ... 201 Nästa