Mitt fotografiska minne

Äppel, päppel, pirum, parum........

Om att välja film

Idag kom den första sändningen av mitt pröva-på-projekt för 400 ISO svartvit film. Paketet kom från Macodirect i Tyskland som är billigast på de flesta svartvita filmer.

18x400ISO

För att få så jämförbart resultat som möjligt kommer jag att köra alla i en enda kamera, min svarta Olympus OM-2N och framkalla i samma framkallare, Xtol 1+1. Dessutom kommer jag enbart att använda Olympus ZUIKO-objektiv. Allt för att minimera skillnader som inte beror på filmen.

Testutrustningen

Däremot kommer jag att använda flera brännvidder. Jag har nästan allt för Olympus men kommer att begränsa mig till 28-35-50-85. 50 mm sitter på min silver-Olympus som är Dogmakamera med färgfilm så jag får väl "låna" den till projektet ibland.

Nu handlar det mest om att välja första filmen. Det är där ramsan kommer in.

Eders hängivne

PS
Och lotten föll på Fomapan action 400 

PPS
På söndag åker jag till Göteborg för att titta på utställningen av Vivian Maier tillsammans med mellansonen. Jag borde väl ta Rolleiflexen då men är angelägen om att komma igång med det här. Sist jag var där nere gick vi båda på stan med var sin Rolleiflex och väckte både uppmärksamhet och artigt intresse. Rolleiflexen är en "social" kamera =)

Inlagt 2014-10-17 16:37 | Läst 7527 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag skulle bli frustrerad över att ha en sådan blandning av film. Jag gillar att hålla mig till en filmsort för att få ett sammanhållet uttryck på bilderna.

Men det är ju klart, ibland är det bra att prova något nytt :)
Svar från N Thomas Meldert 2014-10-17 17:17
Som du kanske läste i mitt förra inlägg så har jag använt Tmax 400 i flera år. Det här går bara ut på att möjligen hitta en annan film som jag kan gilla och köra länge med.
Jag gillar det där "PASSED" märket. Jag känner igen det men hittar det aldrig på dagens objektiv.

Respekt!
Svar från N Thomas Meldert 2014-10-17 20:09
PASSED var ju att det hade passerat kvalitetskontrollen. Anledningen att man aldrig ser det nu för tiden är väl att man bara får sekunda varor =)
Ente lönt med såna tester ,Tri-x e bäst! Men är det kul ska man göra det! Må så gott, LO
Svar från N Thomas Meldert 2014-10-17 22:38
Det är inte lönt att diskutera smak. Jag har min, du har din. Tri-X är inget dåligt val men nu vill jag se om det finns någon annan som jag kan gilla. Testar bara för min egen skull,alltså. Helt ovetenskapligt dessutom. Jag vill hitta någon mer film som appelerar till min känsla =)
Det är alltid spännande att följa dina "projekt", som alltid är sååå genomtänkta. :-)
Svar från N Thomas Meldert 2014-10-21 12:51
Nja, snarare framdrivna av ett behov =)
kul projekt! hur har det gått, så långt?
Svar från N Thomas Meldert 2014-12-03 18:29
TRÖGT! Det har inte blivit mycket fotograferat sen jag satte i första rullen. Den är visserligen långt gången men ljuset har ju varit obefintligt i mer än en månad. Jag släpar med kameran men det blir liksom inte nåt bra läge...