Mitt fotografiska minne

Citroën HY

Kan jag få en kopp kaffe?

Under mina stadsvandringar i jakt på färg som motiv blev jag en dag synnerligen överraskad av att få se ännu en färgglad Citroën HY. Den förra jag såg var lika grann den men med andra färger, gult och rött. Fast den gången hade jag svartvit film i kameran. Den stod illa till och var svår att få i helfigur. Den här gången gick det bättre.

Citroën HY från 1960

Bilen ägs av Löfbergs Lila som nog nyligen har lackat om den för att göra reklam för deras goda kaffe. I bilregistret står den fortfarande som silverfärgad.

Bilen började tillverkas strax efter andra världskriget 1947 och produktionen pågick ända till 1981 och tillverkades i 473 289 exemplar under dessa 34 år. Den fanns i flera utföranden, både mindre och större som hade andra beteckningar som började med H. Av ekononiska skäl använde man många detaljer som redan var i produktion till andra modeller. T ex motor, växellåda; strålkastare och hastighetsmätare mm. Karossen var gjord med samma teknik som gamla Junkersflygplan, av korrugerad plåt på så sätt att karossen blev självbärande. Den hade en del egenheter som t ex att hjulbasen var 3 mm längre på den ena sidan gentemot den andra.

Nå, nybryggt kaffe smakar gott var som helst när man är på stan. Här erbjuder man t o m ett alternativ för hundar som inte dricker kaffe. Men det finns säkert hundar som dricker Löfbergs också.

 

Eders Hängivne
Plastbandsfotografen

PS
Snart blir det mera färg i bloggen

PPS
Bilderna tagna med Dogmakameran på Portra 400 som jag framkallat själv. 

Inlagt 2015-02-06 19:56 | Läst 6312 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fin kärra, en sån bil har jag sett i Malmö också, dom är klart fräcka, hils, LO
Svar från N Thomas Meldert 2015-02-06 22:18
Och charmiga!
Förr i tiden gjordes bilar med mycket personlighet!
Svar från N Thomas Meldert 2015-02-06 22:19
Håller med dig där! De flesta bilar hade en egen karaktär. Inte som idag då många verkar stöpta i samma form.
Även om dina bilder är talande så skulle jag gärna vilja se denna i verkligheten. Märkligt fordon men det fyller säkerligen sin funktion, och med tanke på hur många ex som byggts så är ju det ett bevis. Trevligt att du också kan bjuda på lite djupare kunskap om bilen.
Svar från N Thomas Meldert 2015-02-06 22:21
Jag blir lite nyfiken när jag ser en sån här udda bil och vill veta mer. Jag djuplodar inte, det får nördarna göra. Men jag tycker det är lite kul att veta lite annorlunda saker =)
Trevliga bilar! Och dito foton! Dörrhandtaget på självmordsdörren fram är en aning snirkligt, annars inget bjäfs, bara funktion. 40 hästar SAE, det är en ganska stor flock, eller hur? Franska skattehästarna var avsevärt färre men starkare per styck.

Det går en mörkblå som brödbutik på Gotland.

http://www.fotosidan.se/member/photos/editpic.htm?portfolio=138791&ID=3248870
Anders F. Eriksson 2015-02-06 23:31
Den här länken fungerar bättre: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/3248870.htm?set=mp

Kul bil, men inget jag skulle vilja köra omkring i ...
Svar från N Thomas Meldert 2015-02-07 08:33
Och en maxhastighet som underskrider 100 km/h. Det finns alltså inget att skriva i den tekniska specifikationen i fältet för 0-100 på xx sekunder =) Man undra ju hur reklamfolket lyckades sälja nära en halv miljon av den här skapelsen.
Hej N Thomas.
Berättelsen lämpar sig perfekt till ett blogginlägg. Jag har kommenterat den bild du vänligt laddat i "min" grupp. På sommaren står en motsvarande HY vid hamnen här i Roskilde. Inredda som kaffe och korvkiosk.
I mitt bardom användes en fras som "salatfad" på polisens stora trupptransportfordon och jag tror det kommer från Frankrike om just denna modell?
Hälsningar från Erik / DK
Svar från N Thomas Meldert 2015-02-07 11:51
Den är händelsevis inte röd och med texten "Pölsemannen" på? =)
Måns H 2015-02-07 14:25
Lade märke till bilen i Paris en gång i tiden. Mest minnesvärt en 14 juli. de Gaulle paraderade på Champs-Élysées. Ett enormt pådrag. Polisen hade såna här bilar, inte för att dom var snabba utan för att dom var franska och rymde många poliser och/eller demonstranter.

En jämförelse: Då åkte svensk polis Amazon och trettio hästars Folkabuss.
Erik Madsen 2015-02-07 17:14
Ha Ha N Thomas nej den är inte röd. Jag hittar en bild av den någon gång.
//Erik/DK