Mitt fotografiska minne

Eländes elände

Det har varit på modet i flera decennier i media att uppmärksamma fotografer som tagit bilder på krig och annat elände. När ska trenden vända? När ska vi börja uppmärksamma fotografer som tar estetiskt vackra bilder? När ska ska man börja uppmärksamma bilder som beskriver människors lycka? Det är deprimerande att inte se något trendbrott vid horisonten.

 

Här är en bild på en som var lycklig i alla fall =)

Inlagt 2009-02-15 09:32 | Läst 3964 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Sådana bilder säljer Thomas!!
Det är som kvällstidningarna,
alla tycker dom e skräp,
men tillräckligt många tidningar köps ändå,
av någon konstig anledning...!? ;)
B)
Svar från N Thomas Meldert 2009-02-15 15:18
Folk köper nog inte tidningarna för dessa bilders skull utan av andra skäl. Nog skulle det vara hälsosamt med en liten protest. Som att låta bli att köpa tidningen...
Håller med dig. Nog tycker jag om, och kan se värdet i bilder som illustrerar livets mörka sidor. Men som du, tycker jag att de som tillför oss något vackert att se på, bli glad över, får alldeles för lite uppmärksamhet. Över huvud taget kan jag tycka att det behövs mer positivism.

When you cant find the light,
That got you through the cloudy days,
When the stars aint shinin bright,
You feel like youve lost youre way,
When those candle lights of home,
burn so very far away,
Well you got to let your soul shine
just like my momma used to say.......

/Janne
Svar från N Thomas Meldert 2009-02-15 15:21
Jag lekte en gång med tanken att det borde finnas ett nyhetsprogram med bara positiva nyheter tills jag insåg att det som är positivt för någon är negativt för nån annan =) Det sket sig redan i vaggan alltså. Men däri håller jag med; det behövs mera positivitet.
Kan inte annat än förstå och hålla med!
Press, nyheter präglas nästan alltid av elände, spekulationer. Inte bara i bild.
Vid frukostbordet läser jag alltid tidningen. Och min dotter (som är 10) säger spontant ibland, "åh har dom dödat någon nu igen". Så, många gånger bläddrar jag idag förbi detta elände då jag inte vill att hon skall behöva uppleva detta ännu. Men det är ju lite sjukt att hon redan reagerar, och lika sjukt är det att jag behöver sitta och "bläddra förbi".

Tänk om vi kunde vältra oss i gäldje och det vackra istället. För, det finns där!!!
/Mvh, Peter-L
Svar från N Thomas Meldert 2009-02-15 15:25
Vackra bilder kan man föralldel hitta här och där men de verkar vara mer för att konsumeras eller få oss att köpa något. Och de uppmärksammas kanske i en liten avgränsad grupp. Men det vore väl roligt om någon fotograf kom i var mans mun för sina vackra bilder eller bilder som speglar ett fräscht och härligt liv.
Jag tycker man kan se på FS att vackra bilder upskattas. Sen kan jag väl hålla med dig om att det i allmänhet är mest uppmärksamhet kring bilder med elände. Starka uttryck har på något sätt blivit synonymt med konstnärlighet.
Svar från N Thomas Meldert 2009-02-15 16:05
Det är något märkligt när konstnärlighet och elände blir synonymt. Bilder på elände får naturligtvis finnas för att beskriva något som kräver att vi opponerar oss. Men att belöna det och därmed uppmuntra det är magstarkt.
Va bra att du skriver om detta ämne, mer vackra bilder och fler humorbilder tack! att "eländiga" bilder skulle vara synonymt med konstnärlighet är obegripligt i mina ögon.Det ena behöver inte utesluta det andra. Humor är väl en konstform? jag är säker på att dessa fotografer är mycket seriösa och tar konsten på allvar.
Det är dessutom hälsosamt att le. Läste en artikel där forskning visar att när mungiporna åker upp så frigörs hormoner som piggar upp och gör oss harmoniska.
Svar från N Thomas Meldert 2009-02-15 18:00
På FS finns många goda bilder att skratt åt, t ex den här:
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1540783.htm?set=lp

=)