Mitt fotografiska minne

ebay

Fina gamla kameror finns överallt i världen och eftersom ebay finns i hela världen är det bara att registrera sig, logga in och leta fynd. Naturligtvis är det samlarnas jaktmarker också så en del objekt blir hiskeligt kostsamma om än inte dyra. Nu tänker jag ge lite råd på vägen innan jag tipsar om retrokameror på ebay. Det fina med ebay är att om man registrerar sig på en sajt så har man samma login till alla andra sajter också. Här kommer en kort beskrivning av mina favoritsajter.

 

ebay.com: Amerikanernas marknad. Priserna varierar väldigt mycket. Det finns gott om samlare i Amerika och investerare som investerar i gamla kameror så priserna skenar ofta eller har t o m ett högt utgångsbud. Fotohandlarna har ofta fantasipriser på gamla kameror. Trots det går det att göra fynd. Frakten är ofta hög dock. Även för småprylar.

 

ebay.co.uk: ebay i England. Här kan man hitta billiga exemplar speciellt av engelsktillverkade kameror. Även här finns samlare som driver upp priserna. Frakten är ofta rimlig men det kan ta upp till en vecka i alla fall att få hem grejerna.

 

ebay.de: Tyskland är min favoritsajt eftersom tyska kameror är billigare i Tyskland. Det finns helt enkelt många där och både priser och frakter är rimliga. T o m handlarna har oftast rimliga priser på Köp-Nu (Sofort Kaufen)-objekten. Dessutom är det samma tidszon som i Sverige så det är bekvämare att ha koll på när auktionerna slutar.

Tänk på:      

Att kolla fraktkostnaden i förväg så slipper du en obehaglig överraskning.

Att kontrollera om säljaren skickar till Sverige överhuvudtaget. Det finns dom som

inte gör det.

Att det tar kanske en dryg vecka innan grejerna kommer.

Att skaffa ett PayPal-konto för säker och enkel betalning. Kom ihåg att det kostar extra att göra en utlandsbetalning på din bank eller internetbank. Via PayPal kostar det inget extra.

Det du lägger upp till bevakning på en sajt kommer upp i din lista på en annan sajt.

Sist men inte minst viktigt. Fråga om objektet.

 

Din budstrategi får du hitta själv men ett tips på vägen är att lägga objekt på bevakning och följa utvecklingen. Om det fortfarande är intressant i närheten av slutdatum så ge dig in i leken sent. Gärna sista minuten =)

 


Bronica S2A från ebay i England

 

 


Rolleiflex Baby 4x4 från ebay i Tyskland

 

Båda redan flitigt använda. Det är härligt med film!

Inlagt 2009-04-15 10:05 | Läst 8735 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Du det här var bra kunskaper! Jag kollar med jämna mellanrum igenom efter ryska mätsökare... Även om jag föredrar affärer "in real life" så ser man aktuell prisbild ganska väl liksom utbudet.Nu vet jag lite mer.

En får tacke som det heter här i byn!

//Hasse
Svar från N Thomas Meldert 2009-04-15 10:51
Kul att det smakade =)
När du betalar med Paypal - kolla vad deras växelkurs är kontra vad din bank ger. Efter att jag kollade det har jag gått tillbaka till banken då paypals kurs var sämre än bankens - i storleksordning 3 %-enheter, dvs 30 kr på 1000 kr.
Betalningen är f.ö. inte säkrare än något annat, dock enklare.
Själv har jag dock bara köpt nya prylar. T.ex. tillberhör kan (kunde innan kronraset) man hitta tämligen billigt hos många fotohandlare via ebay.
Delar uppfattningen om Tyskland som en intressant marknad. Dom grejer jag köpt där har varit välskötta och stämt med beskrivningen. Jag kan stappla mig fram på tyska och lite artighet har räckt för att dom gjort undantag och skickat till Sverige. Amerikanarnas språkbruk är överdrivet positivt, "in great shape" betyder ungefär rätt medfaret och funkar si så där.

Bra tips! / Måns
Svar från N Thomas Meldert 2009-04-17 09:19
Det är väl så att efterfrågan i Amerika är större och priserna blir därmed högre. Många objekt har fantasipriser om man jämför med liknande objekt i Tyskland. Jag köpte nyss ett motljusskydd till min Rolleiflex 4x4 i Tyskland. I Amerika ville handlarna ha mer än det tiodubbla. Great shape i Amerika är bara säljsnack. Det räcker ofta med att se på bilder för att se om det är bra grejer. Funktionen kan de inte gärna ljuga om. För samlarna spelar det nog ingen roll om kameran fungerar eller inte men för oss fotografer är det ju vitalt.