** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Mitt fotografiska minne

8,5 cm glas och mässing

Om nöjet med manuell fotografi

För första gången i verkliga livet var jag på LP Fotos auktion den 28 april. En mindre samling gubbar (varav ett flertal verkade särskilt kufiga och nördiga, ni vet såna där som kan allt om objekten), några yngre män och ett fåtal kvinnor. Uppköpare från nära och fjärran var på plats och bjöd på allt möjligt skumt. Det här var intressant. Förmodligen var skaran av onlineköpare mycket större. Men det kunde man förstås inte veta. Själv var jag intresserad av ett fåtal objekt och redan innan auktionen hade jag bjudit online på en del. Mitt första köp denna dag blev tre riktigt fina magasin till min Bronica S2A. Visserligen av den äldre sorten för S2 där man "bara" kan köra 120-film. De nyare tar också 220-film men det använder jag så sällan och jag har redan några magasin som tar den filmtypen.

Huvudintresset för mig denna dag var dock några objektiv till min Nikon S. Speciellt ett 3,5 cm/1,8. Jag tvekade dock för länge på detta objektiv och klubban hann före. Det gick för 4.400 (+avgifterna). Jag revancherade mig dock på ett 8,5 cm/2,o som jag vann efter en kort budgivning för blygsamma 2.300 (+avgifterna). Objektivet hade jag tittat på i affären strax före auktionen och sett att det var i utomordentligt gott skick. En kvinnlig uppköpare tittade nyfiket på mig. Nöjd över kapet lämnade jag auktionen utan att tänka mig för. Några objekt senare gick ett par originalsökare  för 8,5 cm under klubban. Ja, ja, en annan gång.

Objektivet sitter nu på kameran och första rullen med detta objektiv är under tagande. Och det är riktigt kul, det här. Jag har "upptäckt" att det är riktigt trevligt med det här korta telet. Man kommer nära utan att vara närgången, om man säger så. Perfekt för min inriktning på porträtt de närmaste åren.

Det här ekipaget är inte för veklingar. Det väger 1200 nakna gram. Inte ett gram elektronik eller batteri. Det lockar fram den riktiga fotografen, han som vet hur allt fungerar men kanske inte är någon expert på datoriserade kameror. Man behöver inte vara en nostalgiker eller retronörd för att hantera det här ekipaget, alltså. Bara nyfiken och tillräckligt kunnig. 

Det är ju några manuella operationer fram till bilden.

1) Mät ljuset och bestäm bländare och tid

2) Ställ in önskad bländare och tid

3) Fokusera i mätsökaren och avläs avståndet

4) Ställ in avståndet på universalsökarens parallaxjustering

5) Titta och komponera i universalsökaren

6) Ta bilden

7) Dra fram film för nästa bild

Lätt som en plätt!

Hela ekipaget är från 50-talet utom softreleasen på slutaren som är en nytillverkad kopia på Nikons original. Sökaren är en universalsökare för Leica, för tillfället inställd på 8,5 cm. Huset är från 1954. Jag har inte kollat upp serienumret på objektivet men att brännvidden anges i cm borgar för att det är från 50-talet. Kameratillverkarsamfälligheten övergick unisont till mm på senare halvan av 50-talet.

Bilder dyker förstås upp i retrokamerapoolen vad det lider. Håll utkik.

Mellanformataren

PS
Jag retas ohejdat med särskrivare och skriver som jag lärde mig att svenska ska skrivas. Den som stakar sig på fler än två stavelser borde läsa gamla böcker på svenska =)

Inlagt 2012-05-12 12:59 | Läst 11055 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fantastiskt snyggt ekipage, måste nog tillstå att jag är ganska avis!
Svar från N Thomas Meldert 2012-05-12 15:14
Skönhet och odjur på samma gång. Vikten känns, men det är bra. En stadig bit att ta bilder med.
Jag vill genom detta, för ändamålet överdrivet långa meddelande, meddela att några problem med läsförståelsen gällande ditt särskrivarretarinlägg ej kan skönjas. Emellertid synes du har gjort ett trevligt inköp till en mycket intressant manuell fotograferingsapparat, där själva apparaten lämpar sig ypperligt för rullmonterad silverhalidemulsionsremsa med matninghål. ;)
Svar från N Thomas Meldert 2012-05-12 15:18
Underbart! Det känns fint att en del har lärt sig riktig svenska =) Läsförståelsen kanske kommer av att jag ju måste använda en hel del enstaviga ord också, precis som du. Trevligt inköp var ordet.
Särskriveri är ett ofog utan dess like. Jag håller helt och hållet med dig!

Även fast jag är trogen Pentaxian måste jag lyfta på hatten för NIkonpjäsen :)
Svar från N Thomas Meldert 2012-05-12 15:20
Som du vet är jag inte särskilt märkestrogen. Allt som går att ta bilder med duger. Men det är klart, ju vackrare desto roligare =)
Förföriskt vackar Nikonbilder. En sån där runt halsen och välordnad slips och nyskräddat kostym, så behöver man inte ens ta nån bild. - Nilserik
Svar från N Thomas Meldert 2012-05-12 15:24
Jag har ibland funderat på det där med tidstypisk klädsel när jag är ute med mina gamla klenoder. Vad sägs om att åka ut med Rolleiflexen, klädd i kostym med vit skjorta och slips, trenchcoat och hatt i en 50-talsbil? Mer ä en gång har jag varit på vippen att köpa en veteranbil från 50-talet =)
Nisse Larsson 2012-05-12 15:31
Perfektos - hela outfiten ska det va! - Nilserik
Svar från N Thomas Meldert 2012-05-12 18:35
Just det. Allt eller inget =)
Ytterligare en kufig gubbe på LP-auktionen. Ha, ha...
Svar från N Thomas Meldert 2012-05-12 18:36
Nja, jag sa inte att alla var kufar =) I själva verket kände jag mig lite malplacerad.
Hördu språkpolisen, att använda mellanslag när man avslutar meningen med en glad gubbe ser inte bra ut. Själv ser jag den glada gubben som ett alternativ till punkt, varför den sätts direkt efter sista bokstaven i avslutad mening, såhär:-) Annars kan man göra punkt, mellanslag och sen glad gubbe. :-)

Hur är den inbyggda sökaren på Nikonen? Den ser väldigt liten ut. Är det hela bilden som är mätsökarbild?
Jag antar förresten att objektivet är en kopia på Zeiss Sonnar 85/2. Även detta finns till ganska skapliga priser har jag sett.

Tillägg: Fiffig lösning med o-ringen där förresten!
Svar från N Thomas Meldert 2012-05-12 22:16
När man behärskar något kan man ta sig konstnärliga friheter, tycker jag =) den inbyggda sökaren är lite mörk men den funkar och visar f ö utsnittet för 5 cm-gluggen. Själva mätsökaren är bara en del i mitten av sökaren. Man vänjer sig. Mycket riktigt är det en Sonnarkopia, om än lätt modifierad.
O-ringen är en del av Gordys camera strap.
Det är lätt att förstå den kvalitetskänsla, som finns, då du använder ekipaget, du skriver om. Synd bara att de 7 punkterna måste genomlidas för varje bild. Och punkterna är egentligen fler än 7, om man lägger till framkallning och skanning. Jo, jag vet att du gillar det :-)
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2012-05-12 22:23
Alla sju behöver inte "genomlidas". Om ljuset inte har ändrats så kan man hoppa över 1 och 2. Om avståndet till objektet inte heller har ändrats kan man skippa 4:an och eventuellt 3:an också. Efterarbete görs i alla former av fotografi. Alla behandlar sina bilder efter fotograferingstillfället i en helt annan tidszon. När du har tagit en bild i en digitalkamera tar du om processen i nästa. Det gör jag också.