Mitt fotografiska minne

Internet är inte så bra som man tror

Eller: Hur tusan gör man handretsuch på mörkrumskopior?

Jag är inte bra på att retuschera mörkrumskopior även om jag hållit på ett tag. Ett litet tag. Jag betraktar mig nog som nybörjare. Det känns lite nervigt när man vet att några riktiga mörkrumsfantomer kanske tittar på mina bilder på lördag. På lördag ställer jag ut på det fria Gnestaplanket. Ja, alltså, om jag hinner innan det blir fullt.

Det är lättare att plocka bort dammprickar i photoshop, helt klart. Men papperskopiorna går inte in i burken. Det här är "slow photography" hela vägen. Men roligt är det, och skönt att veta att man kan lära sig något vid min ymniga ålder. Jag försökte hitta lite i ämnet på internet men se, det sket sig. Allting handlar om retuschering i photoshop. Jag kanske kan hitta något om retsuch på mörkrumskopior på sidan 5011 i sökresultatet. Bläddrar lite i Rune Jonssons bok "Fotografera i svartvitt" och se där, flera sidor om retuschering. Internet, ha!

 

Mellanformataren

PS
Nu återstår en presentation. Men det är ju bara skrivgöra. Lätt som en plätt. 

Inlagt 2012-07-26 13:47 | Läst 9425 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag kör med Hamas Spotting colors, tre ark med neutralsvart, vit och sephia. Man tar lite vatten på retuschpenseln och blandar sen till rätt nyans. De är bra eftersom man kan dra bort färgen om man gör fel (innan den torkat in), med ett fuktat och urvridet hushållspapper. På matta papper använder jag blyerts eller svarta/mörkbruna färgpennor av samma typ (då kan man använda radergummi om det blir tokigt). I mellanformat är det mera sällan jag behöver pricka bort dammfläckar och gör man bara små bilder från 135-film brukar retuschen också bli minimal.

Mårdhår blandat med syntet fungerar bäst för mig. Jag har provat syntetpensel men föredrar den med båda i blandning. Storlek 00 (så fin som möjligt). Har också måst skaffa mig en lampa med inbyggt förstoringsglas på gamledar, såna de brukar låna ut till sysnskadade på Landstingens syncentraler. Annars ser jag inte var jag sätter prickarna.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-26 15:40
Du menar väl Hansas spotting color? Jag använder den på sidenmatt fiberpapper. Men på plastpapper för Gnestabilderna har jag använt Berg Color Tone som är avsett just för plastpapper. Möjligen är mina penslar för grova. Jag borde nog klippa ur åtminstone en av dem. Det blir för mycket vatten, helt enkelt. Det där med pennor kan nog vara ett alternativ att pröva. Jag använder också en förstoringslampa men just idag gick den sönder, påpassligt nog.
Det kanske beror på vilken förstoringsapparat man har hur lätt det är att få bukt med damm. Värst tycker nog jag att det för mellanformat då jag har negativet mellan glas. det är nästan hopplöst att få rent glasen. Småbild däremot ligger fritt i hållaren och det är lätt att avlägsna damm, tycker jag.
Nils Bergqvist 2012-07-26 17:09
Jo Hansa ska det vara. Jag använder i princip aldrig plastpapper och kör med Spotting color på lufttorkatr blankt och halvblankt fiberpapper, tycker det fungerar skapligt. Om pennor fungerar på matta plastpapper vet jag inte men kanske? Jag kör ju glaslöst även i mellanformat och då är det lättare att hålla dammfritt.
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-26 21:31
Jag kör normalt inte plastpapper heller men för Gnesta tänkte jag försäkra mig mot regn. Plastpapper krullar sig ju inte om det blir regn =)
För höstens klubbutställning blir det varmtonat fiberpapper och ännu fattas ett par bilder...