Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

De oansenliga vardagsbilderna är de viktigaste gatufotona

Gatufoto har varit väldigt poppis i 10-15 år, betydligt mer än jag kommer ihåg från 80- och 90-talen. Kanske beror det på att digitaltekniken gjort det billigare att ta många bilder och lättare att fotografera i svagt ljus.

Samtidigt har de sociala medierna exploderat och givetvis publiceras en mängd gatufoton. De flesta bilder bygger på estetik, det kan vara kompositioner som bygger på färg, form, ljus med mera.

Jag tror att det är flera orsaker till den estetiska dominansen. En är att det är belönande, folk gillar och lajkar snygga bilder. En annan orsak kan vara att det är förhållandevis enkelt att få till en snygg bild jämfört med att lyckas fånga en bild med ett intressant berättande innehåll.

Jag har alltid varit en fotografisk estet och för mig är komposition viktigt, men de bilder som känns mest i hjärtat är bilder som fångar vardagssituationer. Idealet är att kunna kombinera både form och innehåll.

Med tiden kommer värdet av bildernas innehåll bli tydligare. Just nu är vi lite hemmablinda, men när tid passerat blir bilderna ett tidsdokument. Till exempel är elsparkcyklar en ny företeelse i gatubilden. Och kanske bara en tillfällig hype som vi kommer att le åt om några år?

Under vintern har jag varit ovanligt aktiv som gatufotograf, vanligtvis går jag i träda i november och kommer igång igen i april. Det som fått ut mig på vintergatan är dels att jag behövt testa nya kameror och objektiv för Fotosidan, men också att jag får ett bättre driv genom mitt nya fotoprojekt.

När jag kollar igenom bilderna så är det slående hur många som domineras mer av innehåll än form.

Här kommer en liten bildkavalkad från vintermånaderna. Vilken gillar du bäst?

Inlagt 2021-03-31 21:55 | Läst 2179 ggr. | Permalink

"Första bilden med mamman och tre barn som skall över gatan, vältrimmade barn( säkrast med den minsta på ryggen ) håller i morsan långa jacka och mellanbarnet håller handen med brorsan, mamman ser orolig ut i den farliga trafiken. Mycket bra bild som man kan läsa ut en hel del av, den lilla klamrar sig fast som ett djur på ryggen, ungefär lika med människoapor som letar mat i träden med barnet ihållande fast i mamman päls."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kan inte annat än hålla med.
Är uppvuxen i Malmberget och har levt där i nästan hela mitt liv. Bor nu i Gällivare 5 km söderut pga att min hemort försvinner ned i gruvan.
Vardagsbilder från Malmberget är nu guld värda.
Svar från froderberg 2021-03-31 22:21
Ja, det blir väldigt tydligt i en sådan situation.
Bussmicke 2021-04-04 00:50
Hur långt har man kommit med rivningen?
Är busstationen kvar vid Badhuset eller vad det är. Järnvägsgatan passerar/(/de) förbi?
Laponia 2021-04-04 21:27
Övre Malmberget, dvs Hermelin, Johannes och Pouitakvägen är borta.
Löfvberga är snart helt borta. Missionskyrkan är jämnad med marken, så även hela "postlängan" och det gula höghuset. Så fort de kan vattna för att hålla dammet borta så ryker Focushuset och hela det kvarteret.
Så här ser utsikten ut från Busstationen.
https://www.facebook.com/photo?fbid=5393267130685263&set=pcb.5393285700683406
Hej,
De två blå hjälmarna betonar nog framtidens fortskaffning. En bild som är bra nu och o framtiden. Enkelheten och de svarta figurerna passar bra in i bilden.
Ha det väl
Bob
Svar från froderberg 2021-03-31 22:30
Jo, den har sina estetiska kvaliteter. Men hur starkt är innehållet ;)
Hej Magnus - många härliga situationer som det är nästan omöjligt att utse en som den bästa.
Men om du pekar på någon av mina - då kanske :-) :-)
Men det finns nog inte riktigt någon som sticker ut hos mig. Mer innehåll än form.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Flera riktigt sköna bilder. Kul att se hur du håller igång.

Håller med om din analys. De där bilderna med människor i centrum är intressantast i längden. Häftiga och smarta bilder med coola kompositioner kan visserligen också vara väldigt bra. Men, jag tycker ofta att de känns förutsägbara. Inte minst eftersom de är så lätta att upprepa, vilket en genuin och väl fångad situation sällan är.
Svar från froderberg 2021-03-31 23:14
Men kan nog snabbt tröttna på estetiska bilder, lätt att upprepa sig. Det krävs att en estetiskt bild är väldigt bra för att en ska funka i längden.
Jag är svag för form. Därför är damen på cykel med två barn med blå hjälmar och den sista blå bilden är mina favoriter.

Det var tid när du Magnus pratade om form i mina gatubilder när du fortfarande jobbade på Kamera&Bild. :-)
Svar från froderberg 2021-03-31 23:35
Hjälmarna verkar passa många. Kanske på grund av estetiken ... hmmm ... intressant.
PressPlayOnTape 2021-04-01 13:16
Jag fastnade för exakt samma två bilder av samma anledning. Färgen och formen funkar riktigt bra samtidigt som de är gatubildern med ett historiskt avtryck.
Blå hjälmarna är ju ackurat som dom i Lars Tunbjörks "Landet utom sig". Vilka vibbar!
Och han som pekar med racketen och pojken som tittar gillade jag särskilt.

Tror du har rätt i att vardagsbilder står sig, de behöver inte ha epokgörande konstnärligt värde utan det är innehållet som betyder nåt. Precis som med familjebilderna. Och bilderna från gårdagens kontor som det är ont om. (Tunbjörk undantagen). Och bilderna från dagens tomma kontorslandskap, finns dom?
Svar från froderberg 2021-03-31 23:34
Det var stora ord, tack. Tror att du har helt rätt i att det är mycket som vi missar att dokumentera.
I mina ögon är den första bilden med mamman och sina tre barn den i särklass bästa, bra komposition och även lite drama. I övrigt en trevlig samling aktuella stadsbilder som kommer fascinera folk om tjugo år.
Du har absolut en poäng. Tiden gör många bilder mer intressanta. Men man bilderna måste ju också vara intressanta här och nu! Tycker du har flera bra exempel på det här. Exempelvis bild 6 och bild 11. Situationer med flera personer inblandade. Första bilden och tennisracketen sticker också ut. Kul att se dina vinterbilder! /A
Första bilden med mamman och tre barn som skall över gatan, vältrimmade barn( säkrast med den minsta på ryggen ) håller i morsan långa jacka och mellanbarnet håller handen med brorsan, mamman ser orolig ut i den farliga trafiken. Mycket bra bild som man kan läsa ut en hel del av, den lilla klamrar sig fast som ett djur på ryggen, ungefär lika med människoapor som letar mat i träden med barnet ihållande fast i mamman päls.
Den sista tycker jag är fantastisk, gillar det enkla och bilden ställer frågor.
Hej . Riktigt bra bilder.Bilder som verkligen tilltalar mig..
/ Bengt H.
Tänkvärda gatufotofunderingar med bra bilder, bilder som är så bra att dom även blir instruktiva!
/B
Intressanta bilder Magnus!
Själv fastnade jag för bilden med fotbollarna och den med paret som ser ut att försöka hålla Corona-avstånd trots att de håller varandra i handen.
Jag brukar framhålla att ju meningslösare en bild av en händelse känns att ta desto angelägnare och rolig är den långt senare och ju senare desto mer angelägen, tänk bara kommentaren om malmberget ovan eller de klassiska bilderna från gamla klara i sthlm innan rivningsvågen, med den logiken borde man idag fota i våra nedgångna förortsområden
Jag fastnade för den sista bilden. Den är så talande i dessa tider under pandemin, den tillsammans med andra liknande om vårt förhållningssätt till varandra, kan bli ikoniska i framtiden.
Fina bilder och intressant text, Magnus.
Jag tycker att den översta bilden symboliserar det du skriver väldigt väl (den fångar en vardagssituation och kombinera både form och innehåll på ett väldigt bra sätt). Det är också den som är min favorit av dessa, men även den nedersta gillar jag, och den är ju ett bra tidsdokument nu från pandemin.
Sen är det intressant som du skriver, att idag är det elsparkcyklar som gäller (men för några år sedan var det segways som dominerade i gatubilden - de har man nästan glömt bort idag).
Jag gillar sista bilden, bara synd att det inte stod en till person på andra sidan. Men sådan tur har man väl inte =)

Sen håller jag med om dina tankar här. Manlig siluette i motljus på kullerstensgata kan se snyggt ut, men är vi ärliga så ser man ingen direkt skillnad på om det är 10-tal, 20-tal, 30-tal, 90-tal eller 2020-tal på bilden. Men tråkiga bilder, tagna mitt i vardagen - de är dessa som blir kul att titta på om 50 år. Hur såg det ut, vad hade man för kläder, vad finns det mer för detaljer som är unika och/eller tidstypiska. Så fram med fler tråkiga bilder!
Jag håller med om analysen. Och tycker att puffbilden är den bästa, vilket jag gissar att du också tycker :)
Den visar ju något som är genetiskt hos alla mödrar och barn, oavsett om det är människa eller djur. Hur ofta har vi inte sett andmammor, tvättbjörnsmammor, opossum, björnar, katter, ja hur många olika som helst, göra precis samma sak? -Flytta sina barn till ett säkrare ställe.
Jag tror t.o.m att man känner det även om detta är första gången man ser en mamma flytta sina barn, man vet instinktivt vad det handlar om.

Läcker bild! /Thomas
Den första bilden är en berättelse som jag tror att många kan känna igen sig i, och jag tror också att den kommer att vara intressant som tidsdokument i framtiden. Då menar jag inte ett dokument från en kort tidsperiod utan från en epok.

Med bilden av barnvagnen vid ett övergångsställe har du släppt alla hämningar i en färgmatcharorgie. :-)
En klart tilltalade bild för mig.
Mina två favoriter är:

Mat utlämningen och sista bilden. Tidsdokument som speglar hur pandemin påverkat oss.

Viktiga bilder att ta i denna tid.

Daniel
Hallå Redktörn!

Alla bilder är bra, jag vill väl framhålla den sista och den första...och visst har vardagsbilderna absolut ett värde - inte bara för fotografen själv utan också för många andra!

Jag anser dessutom att bilder ur det "egna familjealbumet" borde ibland kunna vara intressant på Fotosidan, om bilden/-erna åtföljs av relevant och intressant information som kan vara av intresse även om man inte känner personerna på bilden... och som kompletterar bilden/-erna!
Ha en fortsatt bra påsk!
mvh
/B
Ps. ...och dina bilder togs med...(ex vis spegellöst, eller mobilkameran t ex..)??./Ds
En nästan unison hyllning till vardagsbildernas betydelse som tidsdokument. Lite otippat efter att ha läst en del inlägg i senaste långtidslagringsdiskussionen här på FS.

Då lät det mest som "vem skulle vara intresserad av mina tråkiga beiga vardagsbilder, när jag inte ens är det själv". .... och visst är det bra med backup men om allt skulle försvinna för att man glömt det, så spelar det ingen större roll, för ingen kommer ju ändå orka mölja igenom mina gamla bilder när jag tar ner skylten.
Att gatufotografin ökat de senare decenniet är inte konstigare än att mobilkamerarorna blivit bättre. Men att populariteten tror jag alltid funnits inom bildkonst. Den första fotoklubb jag var med i 1983 hade just gatufotografi som den största genren och även de två kommande fotoklubbarna. När jag sedan tittar tillbaka på farfars gamla foton så var det majoriteten av dem som var gatufotografi och jag minns det han berättade om sina fotokamrater på 40-talet som de flesta ägnade sig åt gatufotografi.

Jag tror att genren gatufotografi alltid varit populär p.g.a tillgängligheten av motiv. Att det sedan verkar som populariteten ökat sedan 2006 i och med lanseringen av Ericssons mobilkamera, och mobiltillverkarna sedan var tvungna att hänga på varandra för att var med på marknaden, är inte konstigare än att kameran alltid var med efter det. Men efter 1995 så hände något annat också. Lanseringen av Windows -95 och tillgängligheten till internet ökar och tränger in a våra hem på ett helt annat sätt. Sociala medier ökar explosionsartat och uppstarten av Bildbanken och Lunarstorm vid sekelskiftet förändrade genast på hur människor började dela bilder. Den digitala erövringen i människors beteende gjorde att allting blev mycket lättare och därmed ökningen av gatufotografier på alla kanaler världen över.

Minns själv hur man tog emot det i och med att Nikon D100 kom ut i början av 2000-talet, även om kvaliteten på bilderna var sämre än de analoga, och man inte behövde framkall rullar längre. Nu gjorde man det på datorn och lagrade på diverse olika lagringsmedier. Tillgängligheten ökade till arkiven och man slapp leta genom massa album och negativ.

Men gatufotografin är verkligen det viktigaste mediumet vi har vad gäller historia och framtiden och därmed de viktigaste bilderna. Det har du helt rätt i.

Damen med trehjulingen och de två kidsen med blå hjälmar gillar jag verkligen, men favoriten måsta jag säga är grabben och damen med varsin fotboll/plastboll med samma motiv på. Känns som de hör tillsammans på något sätt men skulle de inte göra det är det an riktig härlig ögonblicksbild.
2021-04-04 12:14   Håkan Strand
Fantastiskt fina bilder. Vardagsbilder som dessa är de bilder som bäst överlever tidens tand. En dag i framtiden blir de ovärdeliga tidsdokument från en svunnen tid.
Härliga bilder, det här är streetfoto
när det är som bäst..seas the moment./Bravo
#1
Utan tvekan väljer jag damen på bänken med hundar o någon som skall fira.
Den ställer mycket frågor.
Är hon på bänken lite avundsjuk eller ställer hon bara samma frågor.
Är det en tårta? o ballong.
Barnkalas, kommer de bli fler än 8?

# 2
Övergångstället med barna hängandes efter som en ankfamilj.
Ett ögonblick i livet som aldrig kommer att kommas ihåg.

#3
2 barn med hjälmar.
Varför är hon utan hjälm? Har hon inget o skydda? Vem skall hjälpa barna om hon är skadad?
Håller helt med! Synd att ingen annan eller man själv tog mer sådana bilder genom hela ens liv, hade varit extremt roligt att ha nu.
Det är ju så bra alla bilderna detta så jag stannar upp länge å tittar! Grymt fångat. /Per