Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Ett riktigt svettigt fotouppdrag

Jag fotograferar regelbundet åt Stockholm Marathon Gruppen som arrangerar flera olika löptävlingar varje år, bland annat Tjejmilen och Tjurruset. Bilderna används till reklam- och informationsmaterial.

Den 10 september gick Stockholm Halvmarathon av stapeln och vi var tre fotografer på plats för att täcka loppet. Mitt område blev Södermalm och Gamla stan. En annan fotograf tog Kungsholmen och den tredje start- och  målområdet.

Eftersom ska springa runt Kungsholmen innan de kommer till Södermalm så hann jag gå in i tunnelöppningen vid Tegelbacken för att möta löparna. Det är sällan man får ha en tunnel i centrala Stockholm för sig själv. Nystädad dessutom.

Polisen åker före för att kontrollera att vägen är fri. Sen kommer fler poliser tillsammans med tävlingsledningen. 

Mycket glad elitlöpare.

Mitt uppdrag är inte att följa loppet nyhetsmässigt, så jag behöver egentligen inte fota eliten. Uppdraget är istället att ta snygga bilder som fångar glädjen och som lockar fler deltagare kommande år.

Den här gången hade jag lånat ett Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS II USM. Eftersom jag ska röra mig längs banan så är det bra med ett objektiv som är relativt för lätt och ändå ger lång räckvidd. I tunneln var dock objektivet lite i ljussvagaste laget, så jag fick vrida upp min 1D X Mark II till ISO 25 600.

På Vasagatan utanför Centralen är benen fortfarande pigga.

Entusiastisk hejarklack.

För att ha en chans att genskjuta eliten som springer en halvmara på en dryg timme så tog jag tunnelbanan till Hornstull och gick ner till bron mot Långholmen. Jag anade att det skulle vara fint ljus där.

Efter ett tag började de bli riktigt trångt att få plats att fota.

Förutom telezoomen på ena kamerahuset så använde jag även ett EF 16-35/4L IS USM och en blixt på ett annat kamerahus, en Eos-1D X. Det visade sig vara en dum kombination. Jag borde ha använt den nyare kameran till blixtfotograferingen eftersom jag då använder mycket liten bländare som avslöjar allt skräp på sensor. Vid sportfoto används oftast stora bländaröppningar, och då syns inte damm och annat skräp. Misstaget kostade mig en hel del extra tid i Photoshop för att klona bort allt damm. Nu vet jag i alla fall att kameran måste städas.

För att få variation i bilderna gäller det att röra sig längs banan. Därför knallade jag med raska steg över till andra Tanto på andra sidan Södermalm.

Här fanns en vätskekontroll som gav svalka och lindrade törsten.

Väl framme vid Slussen ligger kvällssolen lågt.

Efter en mil travande med tung fotoutrustning i stekande sol var det dags att hämta sonen, laga mat, välja ut bilder de bästa bilderna bland cirka 4000 exponeringar och till slut göra klart närmare två hundra bilder. Klockan 4 på natten är bilderna skickade så att deltagarna kan kolla ett bildspel på hemsidan när de vaknar. 

Inlagt 2016-10-12 20:58 | Läst 9253 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Känns som uppdragsgivaren borde vara mer än nöjd.. väldigt fina bilder!
Hälsn!
Svar från froderberg 2016-10-12 21:11
Tack, jo de är mycket nöjda.
Fin bildserie, där du förmedlar både glädje och målmedvetenhet.
Många bra bilder som vanligt, Magnus :)
Riktigt snygga bilder som du förmedlar på alla härliga sätt, kul att se!//Per
Hej,
Härligt utnyttjande av lågt ljus. Bra aktionbilder, som är ovanligt idag.
Ha det bra
Bob
Att få välja vilka av löparna man fotar, var och när ... Bloody luxury! :-)

Men skön variation i bilderna. Risken med sådana här jobb är ju att man får mental soppatorsk efter några timmar och sedan gradvis fastnar i att ta ungefär likadana bilder om och om igen.
Svar från froderberg 2016-10-12 22:40
Ja, det är om Paul Hansen brukar säga: När man blir trött faller man tillbaka på rutinen. Då gäller det att ha mycket rutin ... ;)
Skiftande och varierande serie bilder som man inte är van att se från sådana här tävlingar. Killarna tar tävlingen på fullaste allvar och svettas och lider sig igenom tävlingen medan tjejerna tycks ta det för vad det är, ett roligt jippo där man i första hand ska ha roligt. Killen i tunneln tycks tycka att det är roligt man ska ha. En härlig bild. Killen i backen med tre mörka siluetter bakom är riktigt bra. Även skuggbilden tvåa nerifrån är påpassligt tagen.
Sten
Härliga bilder som framkallar suget att ta upp maratonträningen igen fastän det är tre år sedan jag la skorna på hyllan! Med andra ord - målsättningen att locka fler deltagare blev mer än väl uppfylld!
/Sture
Härliga bilder, bra variation.
//GöranR