Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Ett vidrigt år – men jag hade i alla fall tur med bilderna

2020 har varit ett tufft år på många sätt, men för mig som fotograf har det inneburit en nytändning. Här kommer en bildkavalkad från året som gått.

Nya Slussen, munskydd och social distansering är något av det vi kommer att minnas från 2020.

Corona har inte inneburit någon större förändring i mitt liv. Jag har redan tidigare jobbat till större delen hemifrån, men tanken var att det skulle bli slut på det. Jag hann arbeta två veckor på min nya arbetsplats, biltidningen auto motor & sport, innan pandemin slog till. Jag skriver om bilar större delen av tiden, men ibland fotograferar jag också. Och lite då och då provkör jag bilar.

Provkörning av Kia Sorento i Uppland.

Jag har inte lämnat Fotosidan helt utan fortsätter testa fotoutrustning och skriva fotonyheter. Det innebär att jag måste kombinera mitt privata fotograferande med testandet av ny kameror och objektiv. Ett exempel på det är den här gatubilden tagen i Barkarby med Sony A7c:

Canon Eos R6 är en annan av årets testkameror ...

... liksom Fujifilm X-T4:

Jag testar också objektiv, till exempel Fujifilms senaste mellanformats-vidvinkel GF 30 mm f/3,5. Här är ett gatuporträtt taget med det objektivet och GFX 100.

Gatufoto är en genre som jag inte kan slita mig ifrån. För tydlighetens skull: Det handlar inte om att fotografera gator eller vägar, även om jag sysslar med det också.

Brosprängning. Bro över E4:an i södra Stockholm. Sony A7C.

Midnattsol i Tornedalen.

Sommarens hememester bjöd både vackra landskapsbilder i Tornedalen och en fantastisk Vivian Maier-utställning på Österlen.

Jag vet inte om det var den utställningen eller något annat som givit mig extra lust att hålla på med gatufoto i år. Det har blivit fler rundor med kameran än vanligt. Och äntligen har jag kommit på hur jag ska tycka det är kul med gatufoto året om. Men det tänker jag inte berätta om idag. Det får bli i ett annat blogginlägg.

Här kommer ett gäng bilder från fotoåret 2020:

30 november – Årets sista gatufotorunda. Bilden ovan kan kanske platsa i mitt nya fotoprojekt.

Vilken av bilderna gillar du bäst?

Inlagt 2021-01-01 23:58 | Läst 920 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej. Genomgående bra bilder!. Jag kan inte peka ut någon särskild.
Ser fram emot nya bilder 2021
/ Bengt H.
Fin serie bilder. Jag väljer svart o vit dam i löv, pga ljuset och siluetterna mot det röda
Hej,
Hög klass på bilderna i gatan.
God fortsättning
Bob
Bra tryck i alla bilderna! Du har hittat en egen stil där färg funkar väldigt bra... Jag gillar den e-cigg rökande mannen bäst! Ha det gött!
Grattis till ett lyckat foto-år! Du har fått till många riktigt bra bilder.
Snobben med kameran kunde jag inte slita mig från. Fint fångat. Hälsar NL
Svar från froderberg 2021-01-03 19:52
Hehe. Förstår det. Måste vara för att du och han har något gemensamt. Kanske klädstilen?
Önskar dig ett lika bra år 2021.
Fint med kavalkader men det blir så många
bilder så det är lätt glömma de första
när jag kommit till de sista.
Men jag minns just nu den på Ferlin.
Hälsningar
Gun-Inger
Snyggt visat att gatufotobilder inte nödvändigtvis måste vara svartvita 😎.
//GöranR
Många grymma bilder, omöjligt att sätta någon först..
Mvh/Gunte..
Fina bilder, Magnus. Du är bra på att finna intressanta detaljer i den svenska vardagen. I många av bilderna tycker jag mig kunna se likheter med både Lars Tunbjörks och Ralph Nykvists vardagsskildringar.
2021-01-03 21:51   Anna-Karin Karlsson
Nils Ferlinbilden