Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Fröderbergs gatufoton 2019

Det blir nog inte så många fler gatubilder det här året, om ens några – så det är lika bra att göra bokslut över gatufotoåret 2019.

Jag har under de senaste åren varit lite missnöjd med mitt fotograferande. Det har inte blivit så många bilder och framförallt inga fullträffar. Efter det här året är jag lite bättre till mods, även om jag inte satt någon fullträff det här året heller. Det känns som att det blir rätt hyfsat när jag väl kommer ut. Problemet är att komma ut och fota.

En del känner nog igen sig i det här. Jag får ofta höra "jag saknar inspiration". Det behövs inte någon större inspiration för att ta gatubilder, men jag tror att de flesta menar lust när de säger inspiration. 

Det finns lite olika klassiska sätt att få upp lusten, att köpa nya prylar, resa iväg eller gå på workshop. Några nya prylar för gatufoto har det inte blivit i år, men några bilder blev till bara för att jag var tvungen att ge mig ut och testa nya Fujifilm X-Pro3. 

Jag brukar resa utomlands med Joakim KE Johansson en gång om året för att fota, men han hade fullt upp att åka runt som en skottspole mellan olika länder på egen hand i år. Under våren kom jag i alla fall iväg på en egen liten trip till London där de två bilderna ovan togs. I mars nästa år kommer jag åka till New York. Hittade löjligt billiga flygbiljetter och relativt billigt hotell på Manhattan.

Nåväl, jag var faktiskt i New York i somras. Men då åkte jag med sonen och allt blev på hans villkor. Dessutom var det upp mot 36 grader varmt. Så det blev nästan inget fotande alls. De här tre bilderna är undantag:

Workshop är som sagt ett annat sätt att få upp fotolusten. Jag har inte deltagit i mer än två i mitt liv, men jag blev tillfrågad av Fotografiska om att anordna en workshop om gatufoto. Jag tog hjälp av Joakim KE Johansson och tillsammans lyckades vi nog förmedla både en del råd och en skopa fotolust till de 15 deltagarna.

Även vi som kursledare var ute med kameran. Här är tre av mina bilder från helgen i juni:

Jag har tur som har en fotointresserad flickvän. Det har blivit många gemensamma fotoutflykter i år. Bland annat åkte vi in till stan (Stockholm) för att kolla in Prideparaden.

Ibland går det att få någon timme på stan under en tjänsteresa. I september var jag i Berlin och Köpenhamn på jobb och passade på att knäppa några kort.

Här kommer lite fler blandade bilder från året som gått:

Det är verkligen inte många bilder som är tagna utan att jag varit på resa eller haft någon annan anledning att fota. Jag har helt enkelt åkt in till stan för sällan. Det måste bli bättring under 2020.

Vilken av bilderna gillar du bäst? Alltid kul att höra :)

Inlagt 2019-12-06 14:52 | Läst 5462 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, det får nog bli bild 1 då, för att den är så väldans udda. 😁
Ingen dålig samling bilder på ett år.
Men visst finns det några jag gillar bäst.
Bild nr 4. Har fart med hattarna. i kontrast till föräldrarna.
Bild nr 5 Sparken. Gör mig väldigt nyfiken, och plåtad snabbt påpassligt.
Bild nr 6. Gillar jag verkligen. Fint med barnet hundarna.Kul spontan och fartfylld, och mannen snyggt inramad mot bakgrunden.
Bild Nr 8. Ömsint fint tröstande. En bild som väcker tankar.
Sen vill jag tillägga att flera bilder är väldigt drivna när det gäller färgkobinationer.
Ser fram emot fler bilder. Kul!
/Bengt H.
Den där lilltösen fått smuts på foten och sina fina sandaler.
Så är där en bild där det visas ömhet mellan två kvinnor på ett ärligt sätt. Den gav mig många tankar då den ena kvinnan är så rörd över något.

Helt klart gillar jag alla bilderna var och en på sitt sätt för de har budskap samt har du fångat det jag upplever många gånger utan kamera.

Ha en fin helg på dig
Gun-Inger
Hej,
Flickan i varukorgen och igelkotten står fram för sig.
Ha det väl
Bob
Många bra bilder. Gatufoto är svårt. Sen det där med inspiration - följer ofta i hårt arbetes fotspår. Var det inte nån känd konstnär som sa (Picasso?) att hans verk bara till en mindre del handlade om inspiration. Resten var transpiration....
//GöranR
Gillar sista bilden.De röda tulpanerna i en i övrigt ”färglös” miljö. Killen som ser lite väntande eller lämnad ut.. Står han på fel perrong kanske? En bild som inbjuder till fantasin. Observant och färgmedvetet plåtat.
Med vänlig hälsning/per-erik åström
Det är flera bilder som jag gillar, de där litet "underliga" bilderna, där man undrar vad är det som händer? :)
/B
Ps. Se'n e jag litet svag för svartvitt, även på vissa moderna gatufotobilder!
Men inte alla bilder såklart!
Ibland kan jag tycka att färg lurar mig att titta på fel saker i bilden! ;)
Själv gillar jag när en gatufotobild innehåller lite humor eller en flyktig händelse..
Då hamnar skoputsarinnen och "blicken" först, tätt följd av ica och sparken..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Bild sex är den jag gillar allra bäst av de här, sedan så väcker bild sju och 16 nyfikenheten, vad finns det i hålet och vad är det som får damen att spärra upp ögonen så.
Många bra gatufoton, Magnus. Min personliga favorit är den på de två unga kvinnorna där den ena kvinnan smeker den andras kind. Det är ett sådant där litet mänskligt ögonblick som jag verkligen gillar.

Du har lyckats bra under året. Jag får göra en sammanställning jag också.