Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Folkfest på Planket

Planket-utställningen i Stockholm lockade stora skaror av besökare. Och inte att undra på. Det bjöds på många bra bilder. Bland mina favoriter var Eva Centergrens fina och poetiska bilder. Att Eva har stor talang visar hon gång på gång i sin blogg här på Fotosidan.

Samtidigt som Planket startade för dagen (det är utställning i morgon också) så gick startskottet för Stockholm Fotomaraton. Därför fanns många fotografer med nummerlappar i kvarteren runt Planket-utställningen på Södermalm.

Fotoskribenten Göran Segeholm var en av deltagarna.

Klicka här för att se fler bilder från Planket som Marek Zürn mejlade till mig.

Postat 2018-08-18 18:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gatufotograf på dekis?

Utvecklingskurvan går inte alltid uppåt. På senare tid har jag fotograferat allt mindre och det var längesedan jag tog en bild som jag var riktigt nöjd med. Jag har till och med börjat fundera om det här med gatufoto verkligen är min grej.

Det är inte så att luften gått ur mig, även om det kan låta så. Den största anledningen till att mitt gatufotograferande sviktar är för att mitt frilansade blomstrar. Jag har aldrig haft så gott om fotouppdrag som i år, och då var ändå 2017 mitt bästa år sedan jag drog igång min firma 1995.

Men jag känner samtidigt att jag inte är lika taggad på gatufoto som tidigare. Det kan vara en tillfällig svacka, men också en naturlig utveckling efter flera års intensivt kärleksförhållande till gatufotografin. Jag börjar lockas av att komma tillbaka mer till porträtt och dokumentärfoto, något som jag höll på med väldigt intensivt på 00-talet.

Jag har inte känt mig särskilt taggad när jag fått en liten lucka i kalendern och försökt ge mig ut på stan för att fota under våren, men i lördags kändes allt rätt igen, inklusive vädret. Joakim K E Johansson gjorde mig sällskap och vi tog oss söderut från Sergels torg.

Jag gillar Stockholm och kan verkligen njuta av att gå runt i staden. Och med kamera i handen kan den upplevelsen bli ännu mer intensiv. Men ibland blir gatufotograferandet för mycket jakt och för lite njutning. Den här dagen var njutningen nära hundraprocentig. Även om jag inte tagit en enda exponering hade jag varit nöjd. När jag går med kamera är jag mer uppmärksam på alla personer och detaljer, bara det är kul i sig.

Ett enbensstativ kan vara ett bra stöd i livet.

År 2027 ska Slussen-bygget vara helt klart, det fick jag lära mig av de rosa informatörerna.

Joakim går runt på stan med lätta steg och lätt beväpning, blott en Fujifilm X100F bär han runt på. Men don efter person, själv släpar jag runt på en stor och tung Canon Eos 5D Mark IV med ett EF 24-70/4L IS.

Det är skillnad på konst och konst.

Det börjar kanske bli dags för undertecknad att skaffa sig en hatt? 

Rundan på stan gav mersmak. Jag ska ge mig ut mer i stan under sommaren då det ändå är glesare med frilansuppdrag och jag har semester från Fotosidan. Det finns inga ursäkter - på det igen. Och det brukar ju faktiskt vara kul när man väl kommit ut med kameran.

Postat 2018-06-22 00:43 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ska det vara så svårt att översätta?

Namnen på kamerans och programvarans funktioner är ibland obegripliga. Inte ens en fotoexpert kan räkna ut vad Periferibelysning betyder. Och i nya Fujifilm X-H1 kan man av någon anledning ställa in hur ofta kameran ska få utbrott.

Nyligen lanserades en ny version av Lightroom Classic (7.3) där Adobe lyft fram användningen av kameraprofiler. Fotosidan-medlemmen Anders Grönlund upptäckte att Adobe gjort en tankemiss när de översatte sina egna profiler.

Två av profilerna heter "Adobe liggande" respektive "Adobe stående".  När ska man använda dem? När man har tagit liggande respektive stående bilder? 

Det blir naturligtvis begripligare om man använder den engelska versionen. Där heter det "Adobe Landscape" respektive "Adobe Portrait".

Hur kan landskap bli liggande och och porträtt blir stående? Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors har arbetat i mer än 20 år som översättare, bland annat på IBM. Han har en teori om hur missen uppstått.

– Vanligtvis får man som en excel-lista med formuleringar eller enstaka ord som skall översättas. Ofta är de bara uppräknade helt utan sammanhang och samma engelska ord kan ibland ha olika svenska översättningar beroende på sammanhang - som här. Det är därför viktigt att senare gå igenom alla funktioner i den riktiga programvaran. Det steget har nog missats här, säger Martin Agfors.

Orden "Landscape" och "Portrait" används nämligen också för att beskriva liggande och stående format på bilderna, men i det här fallet är betydelsen av orden mer bokstavlig.

På Fotosidans redaktion finns just nu bland annat en Canon Eos M50 och Fujifilm X-H1 inne för test. Båda uppvisar språkliga egenheter i sina menyer.

Fujifilm X-H1 har snabb serietagning, men Fujifilm kallar det för "utbrott" när man ska välja hastighet på serietagningen. Förklaringen är antagligen att det står "burst" i den engelska menyn och att utbrott är ett kortare ord än serietagning eller sekvenstagning.

Canon Eos M50 har liksom många andra modeller en funktion som kallas "Periferibelysn.korr". Jag frågar Martin Agfors som har mycket djup kunskap om fototeknik om han förstår vad Canon avser med Periferibelysning . Han klarar inte av att räkna ut det förrän jag berättar att det engelska uttrycket är "peripheral illumination".

– Aha, de menar vinjettering, säger Martin.

Även i Fujifilm X-H1 finns en liknande underlighet. Här kallas funktionen "Perifer ljuskorr."

Martin uppmanar mig att nämna en annan klassiker, nämligen översättningen av det engelska ordet "mute".

– Länge var en vanlig översättning av engelskans "Mute" det konkreta "Ljud av". Det fungerade bra om det rörde sig om en fysisk Mute-knapp. Men den översättningen blev konstig när man har skulle översätta menyalternativ som "Mute off" och "Mute On", vilket då kan bli de lite kryptiska "Ljud av: Av" och "Ljud av: På". Så numera är nog en vanligare översättning av "mute" istället "Tyst läge".

Har du stört dig på vad någon funktion heter?

Postat 2018-04-06 10:35 | Permalink | Kommentarer (60) | Kommentera

Ibland måste man tvinga sig ut med kameran

Som gatufotograf går jag alltid i träda mellan december och mars. Det är inget aktivt val utan bara som det blivit. Jag har blivit medveten om detta när jag gått igenom mina bildmappar på datorn som är sorterade årsvis. Undantagen har nästan bara varit när det snöat intensivt.

Förr var det svårt rent tekniskt att fotografera på gatorna under årets mörka månader. Kamerans eller filmens ISO-egenskaper räckte inte till, och inte heller autofokusens. Sedan några år tillbaka kan jag inte längre att skylla på tekniken. Det har inte heller varit tekniken som hindrat mig utan bristen på lust, trots att jag vet med mig att det är kul att plåta när jag väl kommer igång. 

Under julen bestämde jag mig för att kliva över bekvämlighetströskeln och ge mig ut på gatorna i Stockholm, Lund och Malmö. Mot bättre vetande försökte jag kombinera mellandagsreashopping med fotografering i Malmö. Det gick naturligtvis inget vidare utan gjorde mig bara extra trött.

Gatufoto kräver lite extra koncentration för att man ska se motiven och förutsäga vad som händer. Den enda fördelen med att stå med kamera i ena handen och shoppingpåsar i den andra är att man inte ser så seriös och hotfull ut, utan mer som en ofarlig turist. Just att spela turist kan vara ett bra trick för att bli accepterad av omgivningen.

Bättre gick det under mina turer med fullt fotofokus. Då såg jag plötsligt fler intressanta händelser och detaljer. Det är alltid kul att komma hem med några hyggliga bilder, och erfarenheten gjorde mig taggad att ge mig ut igen. Plötsligt är bekvämlighetströskeln lägre. 

En lördag i januari gick jag och min kompis Joakim K E Johansson vid S:t Eriksplan i Stockholm som ligger någon kilometer från city. Nästan samtidigt kom två män bärande på varsin julgran från olika håll. Det visade sig vara tjugondag Knut och nu skulle många stockholmare kasta ut sina granar. Det här händer säker på många andra platser i landet och ser lite kul ut. Se Joakims bild här.

Att ge sig ut en dag i månaden är kanske en realistisk ambition. Joakim och jag gav oss ut igår i ett svagt snöfall över huvudstaden. I bakhuvudet fanns vetskapen om att det alltid brukar bli någon hygglig bild om man bara det tid och koncentration.

Jag skulle möta upp Joakim i Kungsträdgården där det firades kinesiskt nyår. På väg dit, på Hamngatan, fångade jag bilden som ligger överst i det här blogginlägget. Joakim lyckades få en bra bild i Kungsan, se här! För mig blev det inga intressanta bilder i Kungsan, trots alla färgglada dansande kineser. 

Så vi gav oss ut på gatorna i jakt på intressanta vardagssituationer. Att gå sida vid sida är trevligt, men inte helt optimalt. Bland annat för att man riskerar att fota samma motiv, och då känns bilden lite mindre värd på något sätt.

Min bild:

Joakims bild:

Om detta är priset man får betala för att komma ut och plåta så är det väl värt det. Och vi vet också att vi får en hel del helt egna bilder också när vi är ute tillsammans.

Jag fixade också till två andra exponeringar. Inte för att jag tycker att bilderna är så bra, utan för att de kan vara kul att ha i arkivet. Jag tänker att bilden på de Adidas-shoppande tjejerna kanske kan vara kul att kolla på om 20-30 år.

Postat 2018-02-11 11:20 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ambitiösa fotografer omringade zombies

Stockholm Zombie Walk brukar locka många fotografer - det har jag noterat på nätet. I år är det första året jag kollat på vandringen, jag tänkte att det var en kul aktivitet att göra med sonen. Och dessutom ett tillfälle att få rasta en Canon Eos 6D Mark II som jag håller på att testa.

Vi tog oss till samlingsplatsen på Riddarholmen. Där fanns ett 30-tal zombies och minst lika många som fotograferade intensivt med systemkameror. Jag såg även mästaren själv, Anders Petersen. Han hade garanterat de minsta kameror av alla, två små analoga Contax-kompakter.

Två fotografer stack ut ur mängden, inte med stora telezoomar och feta batterigrepp (för det hade nästan alla), utan med stora blixtar. Där var mannen ovan som verkar ha tagit av locket till en soptunna för att göra en mjukljusreflektor till en Elinchrom-ringblixt. Det ger säkert ett jämnt och fint ljus.

En annan fotograf fotograferade samma par med en handhållen beauty dish. Ambitiöst.

Jag förstår bara inte grejen med att fotografera zombieutklädda på det här sättet. Visst blir det snygga och effektfulla bilder, men det finns inte mycket eget skapande i det. Folk som poserar villigt och visar upp sina utstyrslar. Ungefär som att fotografera en sminkad skådis på scen. Det blir showen som någon annan skapat som hamnar på bild. Men visst, snyggt blir det.

Zombie poserar.

Min grej är mer att fånga naturliga situationer. Det blev bara 10 minuters besök, så detta knäpp var allt jag fick till:

Postat 2017-08-19 22:29 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 53 Nästa 

Innehållskategorier

  • Intresse - Action / Äventyr
  • Intresse - Gatufoto
  • Intresse - Sport / Motorsport