Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Givande ljuskurs med David Bicho

Igår gick jag på fotokurs. Närmare bestämt en 4 timmars kortkurs i ljussättning med fotografen David Bicho och hans assistent Hans. Bakom kursen ligger blixttillverkaren Profoto och yrkesfotobutiken Goecker.

Här kan du läsa ett reportage från Fotosidan Magasin om David Bicho.

Just nu är kursen på turné runt i Sverige och första stoppet var i Stockholm. Upplägget för kursen är att ge lite grundläggande ljuskunskap, gå inte på vanliga fallgropar och visa på hur man kan lösa fem vanliga situationer som man ofta ställs inför. Exempelvis porträtt i knepiga utrymmen, hur man klarar sig med bara en eller två blixtar, hur man blandar blixt och befintligt ljus mm.

David kommer in på många begrepp, en del vedertagna och andra som han själv myntat. Här är några exempel på begrepp som dyker upp under kursen:

Schoeller-ljus
Clamshell-ljus
Butterfly-ljus
Vermeer-hörn
Rembrandt-ljus
Peacock-skuggor
Självskuggor
Kastade skuggor 
Flagga
Blaffa
Short light och broad light
Ljusdjup
Collumellareflexen
Divergerande skuggor
Ljusbild
Motiverad ljussättning

 

Postat 2017-03-15 23:12 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tog med Fujifilm X-T20 och X100F till New York på sportlovet

Under sportlovet tog jag och sonen och åkte till New York. Det innebar att jag hade rätt låg fotoambition jämfört med när jag reser själv. Jag valde att ta med mig Fujifilm X-T20 och X100F som jag ändå håller på att testa. Kamerorna klarar för all del även mer ambitiös fotografering, men det passade bra med lättare och mer kompakta kameror än jag normalt använder.

Jag har inte hinnit "framkalla" så så många bilder än eftersom jag har fullt upp med ett antal frilansuppdrag vid sidan av jobbet på Fotosidan. Idag plåtade jag till en organisations bildbank och igår fotograferade jag en VD till en årsredovisning. Men tre bilder kan jag i alla fall bjuda på.

Superhjältar. Microsoft store på 5th Avenue med Fujifilm X-T20.

Brooklyn Bridge med Fujifilm X100T.

Pågen på Times Square, Fujifilm X-T20 med 10-24/4.

Vän av ordning undrar antagligen vad jag tyckte om kamerorna. Jodå, X100F har blivit lite av en favorit. Den är är verkligen som gjord för gatufoto. Den är lätt att ha med sig och fotograferingen blir väldigt spontan. Kanske även jag jag faller till föga och skaffar mig en Fujifilm?

X-T20 är väldigt kompetent och samtidigt kompakt kamera, men personligen faller jag mer för X-T2 (som dock kostar mer).

Postat 2017-03-11 19:09 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fotosidan testar och testar ...

Tester av kameror och objektiv är väldigt lästa på Fotosidan. För att göra bra tester måste man ut använda prylarna i verkligheten. Det är främst jag och Martin Agfors som gör testerna, men vi har även hjälp av Christian Nilsson (tidigare på tidningen Foto), Stefan Ohlsson och Erik Thor.

Testandet är oftast en ensam sysselsättning, men då och då jag gör och Martin Agfors gemensam sak och söker upp något att fotografera som passar oss båda. Det blir oftast olika sportevenemang. Just sport utsätter autofokusen för hårda prövningar.

Här kommer en liten bildkavalkad från det senaste halvåret.

Under rugbytävlingen Stockholm Tens. Panasonic 100-400/4-6,3 - Fotosidan Magasin 7/2016.

Samma turnering och test av Canon Eos-1D X Mark II - Fotosidan Magasin 4/2016.

Endurotävlingen Luciaracet. Martin testar Sony FE 70-200/2,8 - Fotosidan Magasin 7/2016.

Martin hade också med sig nya Tamron SP 150-600/5-6,3 G2 som vi testat till Fotosidan Magasin 2/2017.

Bandytävling med Sony A6500 (FSM 2/2017) och Sony FE 70-200/2,8 - Fotosidan Magasin 7/2016.

Fotopromenad i centrala Stockholm. Martin har Olympus E-M1 Mark II och 12-100/4 IS. Test i Fotosidan Magasin 2/2017. Bilden är tagen med Sigma 85/1,4 Art som också testas i nr 2/2017.

Här använder Martin Olympus E-M1 Mark II med teleobjektivet 300/4 IS Pro för att fånga fåglar på bild. Bilden är tagen med Sigma 85/1,4 Art.

SM-veckan i Söderhamn. Martin testar Tamron 150-600/5-6,3 G2 och Sigma 150-600/5-6,3 Sport sida vid sida under en draghundstävling. Test mellan alla fyra 150-600-zoomar på marknaden kommer i Fotosidan Magasin 2/2017 som när butikerna den 2 mars.

Postat 2017-02-16 21:22 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ju skitigare, desto bättre bilder - Novemberkåsan 2016

Trots att jag plåtat Enduro i några år så har jag varken plåtat Novemberkåsan eller Gotland Grand National (GGN) tidigare. I år fick jag äntligen chansen att fotografera Novemberkåsan, och det gav mersmak.

Det är ett riktigt kraftprov att köra Novemberkåsan. Starten går klockan 9 på förmiddagen och målgången sker vid 4-tiden på natten. Däremellan kör förarna cirka 32 mil ute i skogen över stock och sten fördelat på fyra olika sträckor.

I år var det mycket torrt ute i skogarna runt Bålsta så kåsan blev ovanligt lättkörd, det vill säga att de flesta orkade ta sig i mål.

Jag var osedvanligt trött efter en veckas intensivt fotouppdrag i Köpenhamn, så jag och min kompis Hoke anlände till Bålsta strax efter lunch och hoppades kunna se en del köra innan solen gick ned. Det visade sig vara dålig tajmning. Nästan alla hade gått i mål när vi kom dit. Tävlingen drog igång igen när solen gått ner, men ärligt talat gjorde det mig inget. "Det är ju på nattsträckan det hela avgörs", som Robert Gustafsson sa i den här sketchen:


Nile City - Sudden (Novemberkåsan)

Jag har plåtat en del Enduro på dagstid, men inte på natten. Jag tänkte i förväg att det borde bli som snyggast i skymningen, men natten överraskade positivt.

Enduro-publiken har en förkärlek för blöthål, diken, kärr, eller större vattenpölar. Det är här som det blir mest dramatik och en del kör fast. Eftersom det var så torrt i skogen samlades flera hundra personer vid ett litet dike. 

För att hålla värmen gör många upp eldar. Någon hade räknat till närmare 50 eldar vid den här platsen när väl tävlingen var igång.

Det är lilla diket lockade fler hundra åskådare att stå och frysa i timmar. Den här bilden är tagen mer än en timme före åkarna kom farande.

Det visade sig att vårt dike låg långt in på den två mil långa specialsträckan. Så väntan blev lång och kylan svårt att uthärda för fötterna. Men det var det värt. För när väl förarna kom farande så blev det action.

En föråkare bekräftade att vi var på rätt plats.

Några förare tvekade inte inför diket och satsade på att flyga över.

Andra tog det mer försiktigt och fick kämpa sig upp.

Vid diket använde jag en Canon EOS-1D X Mark II och den nya vidvinkelzoomen EF 16-35/2,8L III som jag testar till nästa nummer av Fotosidan Magasin. Jag hade också en blixt med externt batteripack. 

Det fanns ingen möjlighet att byta plats vid diket, så rätt snart så gick vi för att leta andra bilder.

Jag fick många bildidéer under tävlingen och ser fram emot att få realisera dem under kommande års Novemberkåsor. Jag ser bara årets tävling som en provsmakning.

Nu ska jag ta och diska rent fotoutrustningen ...

Postat 2016-11-14 15:14 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ett riktigt svettigt fotouppdrag

Jag fotograferar regelbundet åt Stockholm Marathon Gruppen som arrangerar flera olika löptävlingar varje år, bland annat Tjejmilen och Tjurruset. Bilderna används till reklam- och informationsmaterial.

Den 10 september gick Stockholm Halvmarathon av stapeln och vi var tre fotografer på plats för att täcka loppet. Mitt område blev Södermalm och Gamla stan. En annan fotograf tog Kungsholmen och den tredje start- och  målområdet.

Eftersom ska springa runt Kungsholmen innan de kommer till Södermalm så hann jag gå in i tunnelöppningen vid Tegelbacken för att möta löparna. Det är sällan man får ha en tunnel i centrala Stockholm för sig själv. Nystädad dessutom.

Polisen åker före för att kontrollera att vägen är fri. Sen kommer fler poliser tillsammans med tävlingsledningen. 

Mycket glad elitlöpare.

Mitt uppdrag är inte att följa loppet nyhetsmässigt, så jag behöver egentligen inte fota eliten. Uppdraget är istället att ta snygga bilder som fångar glädjen och som lockar fler deltagare kommande år.

Den här gången hade jag lånat ett Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS II USM. Eftersom jag ska röra mig längs banan så är det bra med ett objektiv som är relativt för lätt och ändå ger lång räckvidd. I tunneln var dock objektivet lite i ljussvagaste laget, så jag fick vrida upp min 1D X Mark II till ISO 25 600.

På Vasagatan utanför Centralen är benen fortfarande pigga.

Entusiastisk hejarklack.

För att ha en chans att genskjuta eliten som springer en halvmara på en dryg timme så tog jag tunnelbanan till Hornstull och gick ner till bron mot Långholmen. Jag anade att det skulle vara fint ljus där.

Efter ett tag började de bli riktigt trångt att få plats att fota.

Förutom telezoomen på ena kamerahuset så använde jag även ett EF 16-35/4L IS USM och en blixt på ett annat kamerahus, en Eos-1D X. Det visade sig vara en dum kombination. Jag borde ha använt den nyare kameran till blixtfotograferingen eftersom jag då använder mycket liten bländare som avslöjar allt skräp på sensor. Vid sportfoto används oftast stora bländaröppningar, och då syns inte damm och annat skräp. Misstaget kostade mig en hel del extra tid i Photoshop för att klona bort allt damm. Nu vet jag i alla fall att kameran måste städas.

För att få variation i bilderna gäller det att röra sig längs banan. Därför knallade jag med raska steg över till andra Tanto på andra sidan Södermalm.

Här fanns en vätskekontroll som gav svalka och lindrade törsten.

Väl framme vid Slussen ligger kvällssolen lågt.

Efter en mil travande med tung fotoutrustning i stekande sol var det dags att hämta sonen, laga mat, välja ut bilder de bästa bilderna bland cirka 4000 exponeringar och till slut göra klart närmare två hundra bilder. Klockan 4 på natten är bilderna skickade så att deltagarna kan kolla ett bildspel på hemsidan när de vaknar. 

Postat 2016-10-12 20:58 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 51 Nästa 
  • Intresse - Action / Äventyr
  • Intresse - Gatufoto
  • Intresse - Sport / Motorsport