Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

När ISO 51.200 knappt räcker till

Extremt höga ISO kan tyckas onödigt och oanvändbart, men i helgen räckte ISO 51.200 knappt till under ett fotouppdrag.

I helgen gjorde jag en rejäl fototurné. Det började i fredags med att ta lediga bilder av två affärsmän till en webbplats. Sedan direkt vidare till Danderyds skjukhus där jag hade en intensiv fotografering för Reumatikerförbundet.

Trots att vi höll oss på och intill sjukhuset var uppdraget att ta bilder på aktiva motionerande medlemmar i olika situationer. Vi arrangerade stavgång, promenader, lek med barn på gräsmattan och träning på sjukhusets gym. Efter tre och en halv timmes svettig fotografering och 1700 exponeringar var vi klara precis när regnet kom.

Att ta bilder till olika organisationers bildbank har blivit en nisch för mig. Oftast åker jag på arrangemang och tar bilder, men det kan också vara uppstyrda fotograferingar som i detta fall.

Från Danderyd drog jag vidare till Skövde och Räddningsverkets gamla övningsområde där Svenska Brukshundsklubben utförde slutprov för räddningshundar som ska tjänstgöra i statens tjänst vid internationella katastrofer.

Här skulle jag följa proven och ta ögonblicks- och stämningsbilder som kan användas i informationsarbetet. Klockan 22.30 drog nattens övning igång och i takt med att klockan gick fick jag skruva upp ISO:t. På dagstid använder jag oftast zoomar vid reportagefotografering, men på kvällarna byter jag om till ljusstarkare gluggar. 24/1,4 - 35/1,4 och 85/1,2.

Trots att jag använde dessa ljusstarka objektiv på största bländaren krävdes väldigt höga ISO-tal. Ljuset var så svagt att autofokusen blev helt opålitlig. Jag satte en 24/1,4 på min Canon Eos 1D Mark IV och monterade på blixtsändaren ST-E2, inte för att blixtra utan för att den har belysning som hjälper autofokusen. 85:an satte jag på min 5D Mark II och använde skärmsökaren för att ställa in skärpan. Det går bättre än att använda autofokusen eller den optiska sökaren eftersom man kan zooma in till 10 gångers förstoring och se att skärpan hamnar exakt rätt. Nu rörde sig motiven och tiderna var lång så det blev ändå rätt många bilder som får åka i papperskorgen.

Till slut gick tvingades jag fotografera med ISO 51.200. 1/15 sekund och bländare 1,4. Bilderna blir naturligtvis väldigt brusiga. En av funktionärerna är gammal reklamman och han förstod precis när jag liknade resultatet med hårt pressad Ektachrome High Speed på 70-talet. Den filmen dög till reklam för öl då eftersom grynigheten förstärkte känslan, och nog ska känslan framgå även i mina bilder. Skärpa är inte allt och alternativet var att det inte skulle bli några bilder alls.

Normalt brukar jag hålla mig till max ISO 6400 och hellre ändra tid eller bländare. I det här fallet hade en Nikon D3s givit lite bättre resultat, förutsatt att jag haft motsvarande objektiv och kunnat lösa fokuseringsproblemet.

Framtida kameragenerationer kommer säkert ha ännu bättre ISO-prestanda och gå att ställa in på ISO en miljon (drygt 3 steg mer än idag). Det ser jag fram emot – även om jag ytterst sällan kommer att ha nytta av det.

– – – –

På söndagen passade jag på att åka förbi Flottiljens dag på F7 i Såtenäs. Det kan uppstå roliga situationer när ska civila ska prova och titta på militärens prylar. Se här.

Några pangbilder blev det inte. Men någon hyfsad.

Väl hemma i Stockholm hade jag träningsvärk, tennisarmbåge och 4400 bilder (104 GB) på minneskorten.

Inlagt 2011-05-30 16:07 | Läst 17446 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Inget fel alls på bilderna tycker jag. Men, hur mäktar du med att sortera så många bilder? Hur många bilder levererar du ut till kund? Är kunden med och väljer bilder eller gör du det själv? Hur lång tid tar det, en eller ett par dagar? Jag utgår ifrån att du kör NEF (på Nikonspråk)
Mvh
JB
Svar från froderberg 2011-05-30 19:03
Det går snabbt att sortera bilderna. Det är bara att bläddra igenom och plocka ut de som duger. Sen kollar igenom urvalet och kollar att jag inte fått med flera snarlika bilder. urvalet gör jag i Photo Mechanic, Men Bridge, Acdsee eller Mediapro funkar också bra.

Jag har varit yrkesfotograf i nästan 20 år och har tränat upp min förmåga att välja bilder.

När jag fotograferar för att fylla en organisations bildbank så garanterar jag minst minst 100 bra bilder, men ofta blir det det dubbla. Alla bilder tas i råformat och det tar sin tid att fixa till. Jag massor av utvalda bilder direkt i Camera Raw där jag konverteringen sker i bakgrunden. Det går också att spara inställningar från tidigare bilder så att man slipper göra om samma inställningar för liknande bilder.

På andra uppdrag där bilderna tas för ett speciellt syfte, som till en tidningsartikel, blir urvalet mycket mindre. Ofta 5-20 bilder.
Vilken bra val att öka iso istället för att slå ihjäl stämningen med en blixt. Tack vare detta val blev det fina bilder.
Bilderna ser förbaskat bra ut, skärpan och kornigheten(vilken?) är på min skärm utmärkt (i det lilla formatet). Exponering och färgkontrast likaså. En imponerande fotosession (eller flera snarare) och en diger samling bilder. Det kräver sin man och sin dator:) Men du har verkligen fotot i dig, ungefär som Wasaloppsåkare har milen i kroppen.
Svar från froderberg 2011-05-30 19:04
I den här storleken försvinner nästan bruset trots uppskärpning. Men skulle man trycka i A3 syns det, men jag tycker att man kan leva med det också.
Tack! Kul att du berättade om allt också. Gillar verkligen bilden med hund och förare inomhus!
Sannerligen sant Magnus, brus är i sitt rätta element, närmast magiskt för känsla och uttryck.
När jag ser dina bilder känns det mer än rätt att jag skickat in min K5 för service, den hittar inte fokus i dagsljus när.
Bra att du kämpa på med befintligt ljus Magnus. Man vet ju hur bilder blir när man använder blixt och motiven bär kläder med reflexband. Oavsett om det är mitt på dagen eller på natten. :-)
Svar från froderberg 2011-05-30 19:49
Jag tror inte heller att hundförarna skulle uppskatta att bli bländade av mina blixtar.
Rei Trulsson 2011-05-30 20:57
Mm, kanske är de tränade att inte distraheras av höga knallar och starkt ljus? Med tanke på att katastrofplatser kan vara krigszoner eller katastrofplatser orsakad av naturen.
Svar från froderberg 2011-05-30 22:05
Hundarna klarar mer än hundförarna
xandx 2011-05-31 05:59
Man kan köra blixt med långa exponeringar på andra eller första ridån för att få en någorlunda okej effekt men det kräver ofta lite exponneringar innan man får det rätta ljuset. Blixten fryser objektet medan man samlar in det befintliga ljuset, man kan hålla sig på låga ISO genom denna teknik.

Rent journalistiskt vill man ha ljuset i reflexerna på bilar och overaller när det gäller nattbilder på olyckor o dyl.

Många fotografer krämar på för mycket med ljuset i blixten med för korta tider på olycksplatser och då blir det överstrålning i alla reflexer.
4400 bilder på en helg och ingen pangbild, bara någon hyfsad! Jaja, du erkänner i alla fall, det skall du ha heder för :-) - stor smiley - Själv har jag med digitalkamera tagit drygt 1000 bilder i snitt per år sedan 2003 då jag köpte min första digitala kamera, alltså drygt 8000 bilder på 8 år. Då har jag även räknat de bilder jag raderat redan i kameran. Men å andra sidan så är inte fotograf mitt yrke, jag är bara fotograf på hobbynivå och drar in mellan 10 och 20 tusen per år, knappast något jag gör för brödfödan således.
Oj riktigt fina bilder. Skulle nog aldrig klara av att sortera igenom alla dom 4000+ bilderna :)
Jag har lyckats med 2400 exponeringar på ca 1½ månad. Och det tycker jag är mycket. men antar att det lär bli mer nu, med tanke på att det är Bal och student tider.

Men är en gång, väldigt fina bilder.
Bra jobbat.
xandx 2011-05-31 05:52
Folk stirrar sig blinda på ISO och brus idag, det bruset jag får vid 3200 på min D300 är som gamla 800 filmer från förr eller som en pressad vänddia. Visst är skärpan sisådär under höga ISO men jag har tagit en massa bra bilder på väldigt höga ISO som funkar bra för webb och till små tryck. På tal om 4000 bilder. Sist jag plåtade en festival hade jag lite över 15000 bilder med mig hem. Lightroom gör nästan hela jobbet till en idag. Gäller bara att inte trycka in alla bilderna i samma mapp :-D
Hade Redaktören, använt rätt ljusmätningsmetoder? Jag ser minst en bild, där det missats.
Svar från froderberg 2011-05-31 08:35
Vad är rätt, vad är fel? Det får du utveckla.

Jag har använt spotmätning och manuell exponering för hundbilderna. Det finns partier i bilderna som är överexponerade, men det är medvetet eftersom man inte skulle se något i skuggorna annars.
Tur att du inte körde analogt. Jag menar ett par hundra rullar, vad är det.
Nu är det bara att hålla nere avtryckare om man känner sig lite osäker, det kostar inte extra iallafall.