Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Sista sommardagen – bilderna blev bara bonus

Herrejösses vilken sommar vi haft! Jag är kanske sist på bollen med att konstatera detta, men det innebär inte att jag njutit mindre för det. Den sista sommardagen var i lördags. Jag och min kompis Joakim passade på att njuta av vädret under några timmar i stan.

Vi började hyfsat tidigt eftersom jag skulle iväg på 40-årskalas senare på eftermiddagen. Med tidigt menas att vi hann träffas innan förmiddagen var över. Och nog var det lite tidigt, för sta'n var rätt tom vid denna tid. Vi trodde att det kanske berodde på att många passat på att åka ut på landet för att njuta av den sista sommarhelgen, men det visade sig att folk bara var lite helgsega.

Rätt tomt för att vara Stockholm City

Vi styrde kosan mot turistkvarteren för att hitta lite folk. Turisterna är ofta ute tidigare än stockholmarna.


Riddarholmen


Turist in action på Riddarholmen.


Stora Nygatan i Gamla stan

I trängseln på Drottninggatan nedåt Riksdagshuset till konstaterade vi något vi båda redan vet: Det är svårt att ta gatubilder när det är för mycket folk. Eller, det beror förstås vad man är ute efter. Jagar man utmärkande personligheter är det förstås bra med ett så stort urval som möjligt. Men vill man ha lite kontroll på bakgrunden så är det enklare om det är lite glesare. Det gör också att man inte bara behöver hålla sig till de vanliga huvudstråken utan en sidogata kan också bjuda på bildmässiga situationer.


Renstiernas gata, Södermalm.


Sommarens sista solstrålar. Renstiernas gata, Södermalm.

Det har tagit mig ett tag att begripa att jag inte vill ha för tätt med bilder i mina gatufoton. Insikten kom i New York förra hösten där jag såg att de bästa bilderna kom i på de mindre gatorna. Det är svårt att blanda bilder med helt olika stil. Under flera somrar har jag fotograferat på Kiviks Marknad och där råder en ständigt känsla av att vara i en sardinburk. Det finns inte heller några strama byggnader i bakgrunden. Bilderna därifrån blir helt annorlunda än bilderna från Stockholm, men eftersom jag inte blandar bilderna funkar det. Jag skulle säga att Kiviks-bilderna är mer bildjournalistiska i sin stil.


Klarabergsgatan istället för Kiviks marknad.


Götgatan, Södermalm

Till slut ekade våra magar tomma och vi hittade en uteservering på Folkkungagatan på Söder. Hela promenaden var en njutning i det underbara vädret, och att sitta ute och äta blev kronan på verket. Att kameran var med blev mest ett sätt att dokumentera den här underbara dagen.

Från min plats på trottoaren såg jag plötsligt en man som tog fram sin elgitarr ur sitt fodral i väntan på bussen. Senare har jag fått reda på att han heter Dag och är i stort sett lever ihop med sina gitarrer.

Festen då? Jodå, den var hur kul som helst. Men då var inte kameran och det ska ni kanske vara glada för. ;)

Inlagt 2014-09-24 14:31 | Läst 3702 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Alltid lika roligt att se dina bilder när vi gått tillsammans. Gitarrmannen var ju härlig.

Sköna bilder från en skön dag :-)
Stilrent!
- hawk
Damen med sin "platta" Cyklisten med sin cykel, Mannen med sin solros, Samt bild Nr 1 som du är så bra på..Sterila ganska dystra områden, men där färgen och linjer får berätta. Kan känna släktskap med Tunbjörks estetiska tänkande och samtidigt berättande om förändring
/ Bengt
Hej Magnus. Tack ska du ha för de bilderna. Jag kan sakna Kronofogdens personal men de kanske inte börjar att jobba så tidigt. Tack för att det kommer brev från Kronofogden på Fotosidan Magasins tidningar som jag inte har prenumererat på Kravbrev på 369:- Jag är en amatörfotograf och behöver inte bli proffsig som andra....
Att sedan bli så jä...vla kränkt. Man känner sig som en kriminell person. Vad skulle behöva är en solros och en gitarr för att uppmuntra mig. Här blir det ingen fest! Jag ska betala cirka 1200:- till Dig. Tack för det!
Jag borde kanske tacka för mig här på Fs..PS! Jag är Silvermedlem och betalar 349:-/år. Det har jag precis betalat.
Hälsar Tapani Hoppa i Gulllspång.
Svar från froderberg   2014-09-25 08:54
Jag ber vår kundtjänst kolla på ditt fall och se om allt gått rätt till.

Innehållskategorier

  • Intresse - Action / Äventyr
  • Intresse - Gatufoto
  • Intresse - Sport / Motorsport