Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Testrapport: Fujifilm X-Pro3November är inte rätt tid för att testa en gatukamera, knappast någon kamera alls. Men samtidigt ger en ny kamera i handen energi att trotsa novembermörkret.

Jag tog med X-Pro3:an in till stan för att testa den under några av dygnets ljusare timmar, och för att luncha med X-Pro2-ägaren Joakim K E Johansson. Jag ville få kläm på vad Fujifilm förbättrat, och möjligen försämrat.

Men först på dagens schema stod att delta i en av Svenska Fotografers Förbunds frukostföreläsningar. SFF håller regelbundet föreläsningar för sina medlemmar. Denna gång stod lagermasker i Photoshop på schemat och lärare var Eva-Terez Gölin, som under många år var parhäst med den framlidne Stefan Ohlsson. Nu har Eva-Terez tagit över Stefans spalt i Fotografisk Tidskrift om praktisk fotografi.

På väg ut från SFF:s kansli på Hornsgatan i Stockholm såg jag en man med en enorm rosa boll. Jag satte på kameran och tog raska steg mot mannen. Jag hade glömt att ställa om kameran till seriebildstagning, men det var ändå gott om tid att ta flera varianter. Trots kamerans tysta slutare så upptäckte mannen mig. Jag sa att jag inte kunde låta bli att fota och han la av ett gapskratt. 

Jag använde objektivet XF 23 mm f/2 WR som är lätt, kompakt och vädertätat. Det matchar helt enkelt kameran väldigt bra för gatufoto. Jag önskar att Fujifilm även kom med en ny version av 18 mm f/2 med vädertätning och högre byggkvalitet. I miljöer där det är trängre med folk gillar jag att använda ett mer vidvinkligt objektiv än 23 mm (vilket motsvarar 35 mm med småbildsformatet). När jag kör Fujifilm faller då ofta valet på XF 18-55 mm f/2,8-4 OIS som är litet, lätt och skarpt.

Lika som bär. Fujifilm X-Pro2 med XF 18-55/2,8-4 OIS och X-Pro3 med XF 23/2 WR.

Fujifilm tycks vara nöjda med formfaktorn på X-Pro-serien och har gjort få förändringar. Jag gillar att knappar, rattar och reglage är stora och väl separerade. Det minskar risken för att man ändrar inställningar av misstag och underlättar om man behöver ha på sig handskar.

Utvecklarna i Japan har försökt göra kameran ännu enklare att använda och mer puristisk, vilket också bidrar till den analoga upplevelsen. De har tagit bort några knappar på baksidan (som jag inte saknar) och vänt skärmen ut och in. För att se den tagna bilden eller använda live view måste man fälla ner skärmen. Att skärmen går att vinkla är bra, men jag har ännu inte förstått poängen med att det krävs ett extra moment för att jag ska kunna kolla hur bilden blev.

X-Pro1, X-Pro2 och X-Pro3. Foto: Jonas Rask

På baksidan av skärmen finns en liten kvadratisk skärm som visar exponeringsinställningar eller vilken filmsimulering som används. Det är en bra grej, men skärmen saknar visning av histogram (extra viktigt då det blivit krångligare att kolla på den vanliga skärmen) och det behövs belysning av den i mörka miljöer. Det förstnämnda går säkert att fixa till med ny firmware.

Även avtrycket har gjorts om lite och fått mer motstånd. Avtrycket är mer distinkt.

Ett annat minus är att den vanliga bildskärmen blivit aningen mindre än hos X-Pro3. Det är antagligen på grund av att skärmen blivit vinklingsbar.

En trevlig förbättring är att sökarbilden blivit större och tydligare. Det gäller både den optiska och den elektroniska sökaren. Detta sker på bekostnad av att den optiska sökaren förlorat sin zoomfunktion. Så med lite längre brännvidder blir det svårare att se vad man får med eftersom ramen blir så liten. 

Autofokusen är kvick. Det är bara kamerans uppstartstid som kan göra att man missar en bild. Med tidigare modeller har det tagit ännu längre tid för kameran att komma till liv om den gått i viloläge. Om detta även gäller för X-Pro3 har jag inte hunnit testa än.

Jag föredrar vanligtvis elektronisk sökare eftersom jag vill ha järnkoll på kompositionen. Men jag upplever att kameran startar snabbare med optisk sökare och därför har jag valt den i flera fall.

X-Pro3 har mycket gemensamt med X-T3 som kostar några tusen mindre och dessutom är mindre rent fysiskt. Den optiska sökaren i X-Pro3:an är den mest påtagliga skillnaden i funktion. Den ger också en mer klassisk mätsökarlook som säkert är attraktiv för många.

Intrycket hittills av X-Pro3 är att en bra kamera för gatufoto har blivit ännu bättre. Men den där invikta skärmen ... hrmm. Jag får återkomma om den.

Jag avslutade min runda på stan med att hämta ut en kamera från service på Scandinavian Photo. Där var personalen mycket nyfikna på X-Pro3:an. De hade inte fått någon till butiken än, men hade flera kunder som ställt sig i kö för att köpa en.

Inlagt 2019-11-28 16:31 | Läst 6426 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
November i allmänhet och i år i synnerhet är sannerligen inte någon fotomånad! Jag gillar färgerna i den sista bilden med endast några få element!

Jag vill ha min X-Pro 3 NU, men får vänta ett par veckor till då duraversionerna kommer senare än den vanliga. Snabbaste sättet att se hur bilden blev är ju att titta i sökaren - då behöver du inte ens ta ner kameran ;) Enda orosmomentet för mig är hur det blir med kameran på stativ (jag kommer montera greppet med Arcakoppling); det är lite oklart hur skärmen går att få fram i det läget.
Hur funkar sökaren med glasögon, tycker du? Jag provade Xpro2 lite, men hade svårt att se.
Anders F. Eriksson 2019-11-28 21:51
Jag har inga problem med glasögon och X-Pro 2. Det fungerar bra om du har linser för seende på långt håll (eller med progressiva för den delen).
Svar från froderberg 2019-11-28 22:15
Det fungerar bättre med X-Pro3 som har större och tydligare sökare.
alfin 2019-11-28 23:50
Större och tydligare OVF sökare med 16 eller 18 mm objektiv? Varför skriver du inte om de nackdelar som den nya "större" sökaren ger? Är det här också förtäckt reklam?
Anders F. Eriksson 2019-11-29 00:01
Om du läser finner du att
Magnus kommenterat den saknade zoomfunktionen
MattiasL 2019-11-29 00:01
Fast det står ju om nackdelar i texten? Varför skulle det vara reklam?
Jag tycker att X-Pro3 verkar vara en riktigt bra kamera. Dock är uppgraderingarna inte tillräckliga för att det ska motivera mig till att uppgradera från min X-Pro2. Så jag håller mig några år till och inväntar X-Pro4 :-)
Anders F. Eriksson 2019-11-29 23:04
Äh, bara att kunna ha en kamera som har något som heter Dura Silver och Titan gör det värt det :D
Trevlig test, och en utmärkt bild på killen med den stora medicinbollen ;) Det är såna situationer man hoppas på när man är ute och rastar kameran.
Märkligt att dom inte gjorde skärmen snurrbar så att alla användare hade blivit nöjda, för egen del har jag inga problem med den som den är nu då jag enbart använder skärmen för att bläddra i menyn och när jag fotograferar motiv vid marknivå, filmrutan ger nostalgiska vibbar, men den kunde ha fått belysning.