Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Brottsligt att dansa?

Danstillstånd kallas det tillstånd enligt 2 kap. 4 § ordningslagen (1933:1617), som i Sverige krävs för att få ordna offentlig danstillställning. Detta gäller även om den inte anordnas på offentlig plats. Danstillstånd är nödvändigt även för lokaler där gästerna spontandansar. 

Det innebär att om gästerna på en bar, utan danstillstånd, börjar dansa så måste dansen avbrytas, annars riskerar ägaren att få böter och indraget alkoholtillstånd. 

Lagen härstammar från 30-talet, då det pågick en debatt om att dansen fördärvade ungdomarnas moral och ledde till våld och brottslighet. Som en reaktion infördes kravet på danstillstånd för arrangörer av offentlig dans.

Det händer idag att krögare blir polisanmälda och får betala böter för att deras gäster har ”rört sig i dansliknande former till musik”, på krogen. Och det finns alltså uppenbarligen inspektörer som, likt de inspektörer som reser runt och övervakar alkohollagstiftningen, också har som uppgift att kontrollera att människor inte rör sig under dansliknande former.

Varje år lämnas in motioner om danstillståndets avskaffande. De kommer från alla politiska läger. Hittills har alla motioner fått nobben, oavsett färg på regering.

Jag hade faktiskt ganska svårt att förstå att det verkligen var så här, men det är det alltså. Ibland överträffar verkligheten dikten!

På återseende//Göran

Inlagt 2015-03-30 11:46 | Läst 3990 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag hade faktiskt ingen aning om detta, och jag är en sån människa som gärna dansar både där man får och inte får! =)
Svar från gorred 2015-03-30 15:45
Det tycker jag du, och alla vi andra, ska fortsätta med Heléne, även om det skulle vara brottsligt. Visst är livet fantastiskt ibland.

Hälsningar//GöranR
Då är frågan, om en krog gäst fått i sig en eller ett par pilsner
för mycket innanför västen, för att sedan med dansliknande steg
ta sig till närmaste toalett med skvalande musik i bakgrunden,
blir krögaren av med alkoholtillståndet, danstillståndet, eller både och?

Kenneth
Svar från gorred 2015-03-30 15:47
En intressant fråga ;-).Om det oturligt skulle finnas en inspektör i nätheten så vet man aldrig. Egentligen märkligt.

Hälsningar//GöranR
Ibland blir man lite beklämd över sakernas tillstånd......Fin blogg och inte minst bild, gillar damen där, hon som är i min ålder! Så ska det se ut, gärna otillåtet!/ Björn T
Svar från gorred 2015-03-30 15:49
Tack Björn. Civil olydnad ska uppmuntras ibland, det tråkiga är ju bara att det drabbar krögaren/motsvarande. Men, jag håller med om att man blir beklämd. Och det fantastiska med att lagen finns kvar, och att alla motioner hittills får nobben.

Hälsningar//GöranR
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3718&artikel=4697655
Tragikomi på hög nivå.... Det tragiska i detta humorklipp är att allt är sant
Svar från gorred 2015-03-30 15:49
Jo, det är tragikomiskt. Det tragiska är ju at det tragiska överväger. tyvärr.

Hälsningar//GöranR
Irie Micke 2015-03-30 15:56
Är själv krögare, detta är bara toppen på isberget när det kommer till alkohol-"lagen". En lag där alla kommuners egna handläggare tolkar lagen själva (och olika OCH har tolkningsföreträde)....
Svar från gorred 2015-03-30 16:29
Det verkar finnas mycket kvar av rädd moral och eget tyckande om oanständighet etc som styr, dels lagarna men också uppenbarligen hur de tillämpas.

Hälsningar//GöranR
Hej! Ja, denna konstiga lag har jag hört talas om sedan länge, den brukar lyftas fram som ett exempel på hur konstigt regelverket kan vara, även här i Sverige..
Hälsn!
Svar från gorred 2015-03-30 15:54
Jag kände faktiskt inte till att en sådan lag fanns. För mig helt ofattbart. Men, kanske man inte ska bli förvånad...

Hälsningar//GöranR
Jag har varit på mer än en dans som spårat ur trots tillstånd, men det var på den gamla goda tiden då svensken inte kunde sköta spriten, jo, så var det faktiskt;)

/Stephan
Svar från gorred 2015-03-30 15:52
Urspårning kan ju ske med eller utan dans. Men det var väl inte dansen som sådan. Och ungdomens sedeslöshet och dåliga moral ligger väl i ögonen hos den äldre generationen hela tiden verkar det som...

Hälsningar//GöranR
Otroligt! Är tyvärr inte dansant men skulle gärna ta mig en svängom bara för att protestera. Inte så kul om krögaren får betala priset dock. Härlig bild!
Med vänlig hälsning
Eva
Svar från gorred 2015-03-30 21:01
Tack Eva. Visst är det märkligt, håller med i övrigt.

Hälsningar//GöranR