Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Bortom allfartvägarna

Tittar man på vägbeståndet idag i Sverige, jämfört med hur det såg ut när jag var en liten grabb, så inser man att det hänt väldigt mycket. Genom landet skär nu maffiga och flerfiliga motorvägar, som har både kortat restid och gjort resan en smula bekvämare. Kanske till och så bekvämt att man har svårt att avvika från dem där man sitter i sin bil och bara mal på.

Vadstena ligger emellertid utanför och bortom de stora vägarna, lite för sig själv vid Vätterns strand. Vi åkte dit för några dagar, som en liten svemester, en roadtrip i Östergötland och för att med Vadstena som bas titta oss runt lite.

Stadsbilden präglas förstås av slottet och den stora klosterkyrkan och resterna efter klostret (som nu är hotell – vi bodde där), men Vadstena är också en liten närmast pittoresk stad, med låga hus i centrum, mestadels av trä, med rosor på ytterväggarna och en massa små gulliga butiker och kaféer längs den centrala gågatan, förutom de stora utomhusserveringarna på Stora Torget. Närheten till Vättern är påtaglig, inte minst med småbåtshamnen, där inte bara små båtar ryms sida vid sida. Men det är ju lätt att komma hit sjövägen, Göta Kanal ligger ju inte långt härifrån, och Vättern är så pass stor att många har fina båtar även här.

Interiör från hotellet, det gamla klostret.

Inifrån den gamla klosterkyrkan, den heliga Birgittas kyrka. Pampig orgel, inte minst. Men inte heller här får man sitta trångt, distansprincipen gäller, tydligt markerat.  

De små pittoreska husen och affärerna

Stora torget med sina uteserveringar.

Småbåtshamnen och bryggorna med fritidsbåtar, del av slottet i förgrunden.

Vyer längs strandpromenaden, med Vättern som fond

Vädret som synes lite si så där, stundtals regn, och när det inte regnade hängde det i luften. Fast ibland sken solen också. På det hela taget hade vi tur med vädret.

På återseende//Göran

Inlagt 2020-07-11 20:30 | Läst 371 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Bra bildsvep över en fin liten stad med mycket stor historia. Första bilden, jag kände igen mig direkt, har bott där."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bra bildsvep över en fin liten stad med mycket stor historia. Första bilden, jag kände igen mig direkt, har bott där.
Svar från gorred 2020-07-11 21:44
Tack Måns. Det är verkligen en liten gullig stad med mycket historia. Klosterhotellet är inte direkt billigt, men väldigt trevligt.
//GöranR
Måns H 2020-07-11 22:05
Då jag bodde där drevs det av nunnor och kostade måttligt.
Svar från gorred 2020-07-12 02:44
Det är måhända nyare tider nu. Allting, inklusive restaurangen var väldigt fancy. Men också väldigt snyggt och trevligt.
//GöranR
Väldig bra, Göran! Fina bilder, bra skriven blogg! Nästa gång om/när jag får chansen, ska jag stanna där!

mvh
/B

Ps. Du föredrar att inte numrera bloggbilderna? Och heller inte använda formateringen ” ”bildtext” el. dyl, med annan formatering än brödtexten under bilderna? Ds.
Svar från gorred 2020-07-12 20:32
Tack Börje. Vadstena, med omgivningar, är värt att stanna i, absolut.

När det sen gäller dina övriga synpunkter är de totalt relevanta. Jag brukar i och för, sig inte numrera bilderna, jag brukar inte ha så många, men kan ju se fördelen, särskilt alltså om det är många bilder.

Att använda annan formatering under bilderna - jag tänker så här: Om det är ren bildtext är bildtextformateringen direkt användbar, jag har gjort det i många fall tidigare. Om texten till bilderna "ingår" i brödtexten, är del av berättelsen, känns det som brödtexten är mest adekvat. Jag märker att det här kan vara ett gränsfall, kanske till och med med en lutning åt att ren bildtext skulle passat bättre. Och bildtext ska enligt mig alltid sitta under bilden.

Bra synpunkter, det gäller ju att designa, eller layouta(?) bloggarna så de känns intressanta och blir lättlästa. Jag funderar vidare!

Ha det//GöranR