Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Deep In The Heart Of Dixieland

I New Orleans, den där berömda staden som ligger vid Mississippifloden i staten Louisiana i Amerika, berömd alltså inte minst för sin speciella jazzmusik, och för sin kultur präglad av de franska immigranterna med inte minst cajunköket, i hjärtat av Dixieland spelas inte bara den där berömda speciella jazzmusiken; en vecka om året sjunger man barbershop där också.

Den internationella berbershoporganisationen BHS anordnar varje sommar ett konvent, en konferens eller utbildningsläger i musik, enkannerligen barbershopmusik. Man går kurser i arrangering, dirigering, man studerar sångteknik och teoretisk musikkunskap, olika former av ensemblesång etc; man går in närmare på hur musiken är uppbyggd och täcker den här speciella a cappellamusiken ur alla upptänkliga aspekter. Och så sjunger man. Hela tiden, och överallt och närsomhelst. Det är en veckas bubbla, där omvärlden knappast existerar, en flykt från en annars kanske sträv verklighet.

Och man har svårt att hinna med att ”göra stan”, att hinna med att till exempel besöka någon av de otaliga jazzlokalerna, de här jazzkällarna man hört talas om.

Så en kväll den här veckan kommer det vanligtvis ut ett jazzband till Loyolauniversitetet där vi barbershoppare håller hus – och så även i år. Även här en källarlokal, och jag kan lova att stämningen på intet vis avviker från en normal kväll i någon jazzkällare downtown. Med ens förflyttad till Bourbon Street, till French Quartiers eller Vieux Carré njöt vi den här kvällen av en alltså helt annorlunda musik än den vi hört på dagarna…

Och jag har dessutom faktiskt varit inne i stan, vid tidigare besök, och sett de franska kvarteren i verkligheten. Det är en alldeles speciell stad, med många myter...

På återseendeGöran

Inlagt 2023-08-07 10:47 | Läst 611 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Häftig upplevelse! Å fina bilder!
/B
Svar från gorred 2023-08-08 14:37
Tack Bengan! Hela den här veckan är en upplevelse på många plan.
Ha det//GöranR
Fint Göran. Tack för bra bilder och text.
Ses/per-erik
Svar från gorred 2023-08-08 14:37
Tack Per-Erik, uppskattas!
Ha det//GöranR
Hej Göran.
Det måste vara en upplevelse av de stora – jag är lite avundsjuk.
Jag har hört mycket jazz och Cajun-musik från det området genom åren.
Superfina bilder och text från eventet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från gorred 2023-08-08 14:40
Tack Erik. Den här barbershopveckan i New Orleans är en upplevelse i sig, men just att det är i New Orleans också, med all jazzmusik och hela den kreolska kulturen (maten inte minst!) är ytterligare upplevelse.
Ha det//GöranR
Jag kan förstå att det är medryckande och speciellt att uppleva detta IRL, även om det inte är en typ av musik som jag väljer att lyssna på särskilt ofta. Vi har varit i Louisiana med blev kvar så länge ute i träskmarkerna och på de gamla plantagerna att vi inte hann med New Orleans. Men det kan ju bli en till resa för jag har läst en hel del böcker som utspelas här.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2023-08-08 14:45
New Orleans är till stora delar turistfälla förstås. Samtidigt har stan ju en sådan kultstatus att den näranog är ett måste på vilken bucket list som helst. Och musiken, jazzen alltså, lever ju vidare; de typiska källarlokalerna - jazzklubbarna - och restaurangerna med den typiska maten finns ju där etc etc.
Jag är lite avis på vistelse ute i träskmarkerna och de gamla plantagerna. Men det får bli till nästa gång.
Tack för kommentaren, Lena.
//GöranR