Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

En slags ketchupeffekt

Det började en dag när jag behövde använda majonnäs och inte hade någon hemma. När jag fann att det gick att göra själv, och att det blev mycket godare, förutom att jag slapp alla tillsatser, hade någonting kommit i rullning….

Mänskligheten är möjligen uppdelad i minst två läger; vi som tycker om ketchup, och de andra. Själv anser jag ketchup vara en utmärkt krydda och sås i maten och matlagningen, och kan väl betrakta mig som en smula oortodox i det avseendet. Det är alltså inte bara varmkorv och hamburgare det gäller.

Jag har nästan alltid varit road av matlagning. Sedan länge har jag också brytt mig i vad jag äter, och köper, sett inte minst till tillsatser, ursprung etc.

Om nu majonnäs var så enkelt att göra, och man då fick en produkt som man hade full koll på, skulle det inte gå att göra med ketchup? Egentligen vet man ju inte vad som ingår där, det vore kul att veta, och hur svårt kan det vara, egentligen?

En snabb titt på nätet gav, naturligtvis oräkneliga svar och möjligheter. Men, i stort var det inte så svårt, grundingredienserna visade sig föga förvånande vara tomater, ättika eller vinäger, socker och kryddor.

Så nu har jag gjort egen ketchup. Det var inte svårt, men en smula omständligt, och med tanke på att Heinz faktiskt också smakar ganska gott är jag inte helt säker på att det alltid blir hemlagat hädanefter.

Det här är vad som behövs.

Det fick koka ganska länge, för att få ihop smakerna och få rätt konsistens.

Och så här blev det. Magiskt gott! Färgen skiljer sig från köpeketchup, vilket i alla fall får mig att fundera en smula...

Att sen min fru tyckte att det var matmissbruk att koka ner tomaterna till ketchup är en annan sak. Hon gillade produkten ändå. 

På återseende//Göran

Inlagt 2015-09-03 23:32 | Läst 1132 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Och då sa den ena tomaten till den andra..... ;)
-affe
Svar från gorred 2015-09-04 00:07
Precis. Det finns en variant på den historien, om två paprikor som var ute och gick, då den ena blev påkörd. Och då sa den andra paprikan: -Ajvar'e där måste gjort ont... Möjligen inte lika lättsmält...
//GöranR
Hemlagat är bäst, även om det kan vara krångligt och tar tid.
Heinz är ändå Heinz;)

Kenneth
Svar från gorred 2015-09-04 10:22
Håller med. Det är dessutom roligt.
Håller med. Heinz har egentligen inga konkurrenter i den branschen. Men ovan gäller i första hand.
//GöranR
Jag gillar egna initiativ när det krisar!
Så bäva månde Heinz! ;)
/B

Ps. När jag ibland börjar läsa högt på innehållsförteckningen på nå'n industrimat,
så säger min fru: "Sluta läs, det här e bara krismat för tillfället!" ;) :)
Svar från gorred 2015-09-04 10:24
Tack Bengt.

Det kan vara riskfullt att läsa innehållsförteckningen. Det kan leda till egen produktion ;-).

//GöranR
Vackra matlagningsbilder och jag tror absolut att det blir gott. Jag gör en del tomatsås när jag har för mycket tomater som mognar samtidigt i växthuset. Det blir den godaste tomatsåsen man kan tänka sej och vi brukar använda den på hemmagjorda pizzor.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2015-09-04 19:51
Tack Lena. Jo, jag brukar också göra egen tomatsås till grytor , köttfärssås och så. Men här tog jag steget längre och gjorde faktiskt riktig ketchup. Lite avis på dina egna tomater från växthuset - får bli nästa projekt. Det blir ju så gott när man gör själv, och med egna grödor ytterligare ett snäpp upp.
Hälsningar//GöranR