Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Fotofika, igen – en vändning

Det blev fotofika idag. På Gustafsviks Levande Ljus och Café i Gnesta, ett faktiskt riktigt gulligt ställe, med bra fika – suverän räkmacka inte minst - och en liten presentbod där man bland annat kan köpa hemgjorda ljus.

I de trevliga rummen, möblerade och inredda med olika möbler och detaljer från olika (närliggande) tidsepoker kunde man nästan sitta med förskrivet säkerhetsavstånd, och ändå nå fram till varandra. Och diskussionens vågor gick höga. Det inbitna Fujigänget hade fått korn på en ny kamera, en Sony som av allt att döma fick det att vattnas i mungiporna (se i övrigt en annan, tidigare blogg här).

Själv är jag faktiskt inte intresserad. Jag har bestämt mig för att den utrustning jag har duger och får duga. Mina bilders eventuella kvalitet hänger inte på mina kameror och mina objektiv.

Men det var roligt. Och jag hade förstås med mig kameran, vilket jag inte haft på ett tag. Jag har upplevt nån slags pausande i fotograferingen, nästan som en leda där jag inte känt samma behov av att fotografera som förut. Det har varit tankar av närmast existentiell valör, typ vad tjänar det till, vad ska jag göra med alla mina bilder, och är de förresten nåt att ha, egentligen, vadan och varthän och meningen med livet så att säga. Jag vet inte om det har att göra med situationen i världen i övrigt, pandemin, att alltid behöva känna grad av rädsla för att bli smittad, att hela tiden behöva se sig om över axeln liksom, eller det här med konspirationsteorierna som ledaren för ett av världens mäktigaste länder hänger sig åt, eller att det här med att resa och göra allt det som fortfarande står på listan är kört för åtminstone den närmaste framtiden…  

Istället för att fotografera har jag tillbringat tiden med att slöjda, att göra skärbrädor (och annat) i min snickarbod i garaget. Här har det funnits en ro i att skapa, att forma, slipa och såga och kolla på Youtube för tips och tricks (och dregla över alla de verktyg jag vill ha men inte har).   

Så det var väldigt trevligt att träffa det här södra fotogänget igen, ha kameran framme, ta de här ögonblicksporträttbilderna och delta i diskussionen. Till och med så jag tog fram kameran efteråt och tog lite bilder på omgivningen. 

Jag kommer att fortsätta göra mina skärbrädor. Men jag kommer att ha med mig kameran igen, åtminstone lite oftare är på sistone.

På återseende//Göran                                                                                                                    

Inlagt 2020-09-17 01:06 | Läst 1396 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja tidens situation tär lite på gnistan. Men det börjar lätta något. Man får hoppas att trenden håller i sig. Det blir lite av ett vakuum när osäkerheten lägger band på spontanitet och framför allt resglädje. Umgås faktiskt också med tankar om ökad pixeltäthet, men inser med lite eftertanke, att det nog egentligen inte behövs. Och bilder blir det.
/MA
Svar från gorred 2020-09-17 20:27
Alldeles riktigt. Det går dessutom lite i vågor med ledan, som skapar nån slags vanmakt rent generellt. Har en tröst i slöjdandet emellertid. Och lusten att ta bilder kommer tillbaka, känns det som nu.
Ha det bra!//GöranR
Gustafsviks Levande Ljus och Café är ett trevligt ställe, det upptäckte jag i somras, då jag noterade att Humbles hade stängt på grund av ägarbyte.
Svar från gorred 2020-09-17 20:24
Helt rätt. Faktiskt värt en utflykt bara för sig själv.
//GöranR
Bild 1 och 2 gillade jag särskilt! Och sen skadar det ju inte, tvärtom, att stanna till ibland inför det existentiella. 😉
Svar från gorred 2020-09-17 20:23
Tack Ragnar. Det är ofta tacksamt att fotografera i de här situationerna, det hör ju till liksom att använda grejorna, inte bara prata om dem 😊. Och det existentiella är oss allestädes närvarande och aktuellt.
//GöranR
Tack för trevligt sällskap Göran, med en fin redovisning med fina bilder från mötet! Jo Gustafsvik är en pärla!
/B
Svar från gorred 2020-09-17 20:22
De trevliga lokalerna och det goda kaffet - för att inte tala om räkmackan! - underlättar 😉. Det var väldigt trevligt att få vara med igen, och det blev lite av en vändning, ett andrum i den allmänna ledan som uppskattas!
//GöranR
Mycket bra skrivet och fina bilder, Göran!

Jag sitter ju också ganska solitär långt ute i norrländska förskingrigen, och nu så här på hösten skulle jag kunna tänka mig att åka ner till Hufvudstaden med snabbtåget en eller ett par dagar för att få va med på ” Tårtan” och om möjligt kombinera det med ett besök och ev närvaro nå nästa LP-foto auktion som beräknas gå av stapeln mitten av oktober.

Jag har skrivit denna ide även på en av Bengt Björkeboms bloggar...men han har kanske inte läst det - vill väl inte tro att han inte velat svara mig. Är ”Tårtans” fotofika (i Gnesta.?) alltid på onsdagar? Kanske svårt att kombinera med LP-foto Auktion som brukar hållas en viss lördag....

Ha det gott och fortsätt blogga!
mvh
/B
Svar från gorred 2020-09-19 18:30
Man behöver socialt umgänge! Tårtan, dvs fotofika på det ärevördiga caféet med samma namn, har inte kommit igång ännu vad jag förstår efter Corona. Men under tiden, och parallellt med Tårtan träffas ett gäng fotografiska gubbar hemmahörande söder om stan, Sötälje och Södertörn ibland för fotofika på lite olika platser, i de södra räjongerna alltså.
Så vi får väl avvakta och se om Tårtan, dvs i Stockholm, kommer igång igen. Möjligen kan det bli svårt, den sociala distansen är svår att hålla där, tyvärr. Och de allra flesta av deltagarna tillhör ju åtminstone nån slags riskgrupp 😎.
Tack i övrigt för en trevlig kommentar! Ha det bra//GöranR
Canalog 2020-09-20 10:26
Stort tack för svaret, Göran!! Bra förklaring! Vi får se - vore spännande att få va med på tårtan nån gång!!

När det gäller LP-fotos auktioner, vet du eller nån därnere i trakterna (gärna Fs-medlem) lite mer om dom auktionerna ? Bengan verkar ju ha handlat där ibland...? Har du handlat av dom/bevistat en auktion någon gång??
Ha en fin fotosöndag!
/B
Svar från gorred 2020-09-21 01:32
Faktiskt inte, dvs har inte varit där. Det är väl möjligen, vad jag förstår, mest för de analoga fotograferna(?), och dit har jag inte hittat tillbaka igen.
Kanske göra en förfrågan i FORUM här på Fs? Finns säkert de som både vet och mer än gärna skulle dela med av sitt vetande 😊.
Ha det//GöranR
Canalog 2020-09-21 04:47
Tack Göran! Du svarar ju i a f på frågor!
Jag har tagit ditt goda tips till mig och startat en tråd i Fs Forum...
Få se vad det ger!
Ha det bra -
/B