I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Antroposofisk fotofika

Antroposofi är enligt grundaren av rörelsen Rudolph Steiner en kunskapsväg som vill överbrygga motsättningen mellan naturvetenskap och humanvetenskap eller mellan natur och kultur .

Man har biodynamiska odlingar, dvs man anser bland annat att grödorna påverkas av kosmiska krafter. Vidare hör skolverksamheten med Waldorfpedagogiken och läkekonsten med mycket homeopatiska mediciner och ett allmänt avståndstagande till sk skolmedicin inklusive vaccinering till de antroposofiska tankarna. Ur ett annat perspektiv går de här tankarna igen i konsten och arkitekturen med runda och annorlunda former, färger som harmonierar med naturens etc. 

Antroposofin har lite av ett högkvarter i Ytterjärna strax söder om Södertälje. Där finns bland annat Vidarkliniken, Kulturcentrum med sin särpräglade arkitektur samt Saltå Kvarn. Där finns också en överdådig trädgård och ett naturligt vattenreningssystem (som av allt att döma inte fungerar helt övertygande). Där finns också ett fik, där man kan sitta ute under äppelträden, och ha fotofika.

Här samlades idag Sötäljefotofikagänget för en fotofika som avslutning på en promenad runt området, flankerade av trädgårdspersonalen som just höll på att ansa äppelträden och slipa barken på dem.

Färger och former reflekterar och harmonierar med omgivningen.

I vattenreningssystemet ingår tankar om hur vatten ska strömma rytmiskt och svängande för att bli rent till slut, i likhet med naturens bäckar och åar. I Flowforms, en skapelse av engelsmannen Nigel Wells upplever man sig ha hittat just detta.

Vidsträckta fält med betande kossor som närmaste granne. 

 Hur man håller en kamera!

Antroposofin är individuellt inriktad och har målet att skapa ”medvetenhet om vad det innebär att vara människa”. Man hamnar i begrepp som esoterism, teosofi och till och med ockultism och mysticism, man är viss om reinkarnation och människosynen att människan inte bara har en fysisk kropp utan fyra väsensled, inte minst eterkroppens kraftfält av formbindande energier etc.

Det mesta, om inte allt är betraktat som pseudovetenskap, och faller i min bok under beteckningen ”flum”. Men det finns i botten en utmejslad och seriös filosofi i detta, med grad av religiösa övertoner, och i någon mån kan jag se att det kan finnas saker som är positiva, samtidigt som andra praktiska konsekvenser gör mig mörkrädd.

Emellertid, Ytterjärna är intressant, och värt ett besök, inte minst för möjligheten att handla i affären i anslutning till Saltå Kvarn.

På återseende//Göran

Postat 2020-08-05 21:37 | Läst 1313 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Mer barberque - rökta räkor.

En enkel men ack så god klassiker!
I mars nån gång beställde jag non stickgrillmattor, De kom i förrgår! Men det borde väl firas, så varför inte med en av anledningarna till beställningen - rökta räkor. Perfekt, eftersom räkorna inte faller mellan gallren, vilket också borde passa andra smärre saker man vill grilla. Och det fungerade klockrent.
Mina grillhandskar, egentligen helt vanliga svetshandskar, må vara fula, använda som de är, men väldigt effektiva och bra när det gäller att hantera varma grejor.  
Med lite tryffelaioli, ett glas gott vitt vin och en rostad brödbit så.
Mer behövs inte.
På återseende//Göran 
Postat 2020-08-04 22:02 | Läst 1182 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Blommor gör sig bäst i färg

Jag har kommit till ett stadium i mitt trädgårdsmästeri att jag i tomma ytor på gräsmattan ser potential för anläggning av rabatter, blomgrupper etc. 

Och i mitt ivriga springande hos min lokala handelsträdgård - man behöver alltid mer jord, det finns alltid nya hål i perennrabatten som måste fyllas, alltid omplacering av blommor/växter som ska ersättas - så snackar man. Och diskuterar. Och får till exempel höra om årets ros, Louise Bugnet; den friska rosen som blommor hela sommaren och som luktar starkt och gott och som passar i alla sammanhang, som solitär, i rabatter, som häck. 

Detta tillsammans skapade förutsättning för en liten grupp rosor på ett ledigt ställe i gräsmattan, där jag planterade tre Louise Bugnet, fulla med de typiska rödvita knopparna och utslagna rosor som blir vita med rödlila strimmor. 

Nu är det som de alltid varit där, en lite triangelformad grupp med utslagna rosor och knoppar om vartannat. 

Och det är inte bara jag som gillar dem, tydligen. 

Till sist - andra blommor i trädgården. Har haft ett helt gäng med de här rudbeckiorna i perennrabatten, men i år ser jag bara den här. Jag tycker den är så fin emellertid, nästan lite kungliga färger, med guldkronan och scharlakansmanteln. Blommor gör sig bäst i färg!

På återseende//Göran

Postat 2020-08-03 14:48 | Läst 739 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera