Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Inte bara fotodiskussioner

Café Tårtan är ju som bekant känt för sina sammankomster där man diskuterar fotografi ur en massa avseenden och har väldigt trevligt tillsammans. Inte minst står de historiska aspekterna av fotograferande högt i kurs. Just detta att kunna diskutera och endera bryta åsikter eller finna sig vara (ibland rörande) överens kan vara påfallande positivt, även om man spetsar till diskussionen, eftersom det sker i det verkliga livet och inte i någon chattråd på nätet. Här sitter vi med ögonkontakt, vi kan reagera på de vi diskuterar med, både personligt och sakmässigt och man kan komma överens om att inte vara överens utan att det känns surt. 

Men man lär sig också. Erfarenheter och kunskap delas. Och som jag förut sagt; Även om livet ter sig svartvitt eller grått  när man  kommer så ser man tillvaron i nya färger när man lämnar  Tårtan.

Och apropå färger: Jag har haft ett oönskat färgstick i mina bloggbilder på sistone, en gulaktig ton, nästan sepiafärgat, som jag inte riktigt kommit tillrätta med. I den här gemenskapen som vi har på Tårtan och i förlängningen här på Fotosidan fick jag tips och råd om vad som skulle kunna ligga bakom, vilket ledde till att jag kunde lösa problemet.

Och när nu det problemet är löst kan jag visa den bilden som jag inte ville ta med i förra blogginlägget. Tårtan är alltså inte  bara fotodiskussioner. Vi fikar ju också förstås. Och Tårtan har förutom ett väldigt trevligt sortiment av olika kaffemöjligheter både sallader och pajer, semlor och chokladbollar etc.  Mycket rawfood och med ett tydligt vegetariskt stuk. 

Nu ser det nästan ut som den Västerbotten(?) paj det är.

Bilden tagen med Olympus Pen F med mitt favoritobjektiv i de här sammanhangen  mZuiko 17mm/1,8, 1/10 sekund vid f/8,0, ISO 1600. Naturligt (lamp)ljus. 

På återseende//Göran

Inlagt 2019-03-15 03:09 | Läst 236 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Pajen ser riktig god och bra ut på alla sätt. Hade du kanske något annat än sRGB tidigare?
Svar från gorred   2019-03-15 10:52
Tack. Vederbörande - som beställt den - åt med god aptit!
sRGB inställt i kameran. När man exporterar bilderna från Lr finns möjlighet att välja mellan olika färgrymder. Det ska ju då vara sRGB även där, samma färgrymd. Av någon anledning hade jag inställningen ProPhoto där, antagligen kommit åt och ändrat av misstag. Det gav en gulaktig anstrykning åt bilderna när de hamnade här på Fs, en sepialiknande ton som var ful. När jag nu ändrat tillbaka till sRGB är allting bra igen, och färgerna renderas som de ska. Men det tog lite tid innan jag hittade kopplingarna.
//GöranR
pdahlen   2019-03-15 12:12
Har haft samma problem och inställning tidigare
Nu ser det mums ut! Hälsningar/ Björn T
Svar från gorred   2019-03-15 19:12
Tack Björn. Ja, nu är det skillnad. Vi får fråga Gunnar W hur den smakade. Glömde det då vi var där.
//GöranR
Pajen smakade utmärkt men hungrig som jag var hade jag lätt ätit en dubbel sån. Salladen till var både snygg och välsmakande. Västerbotten var det inte men vad det var mer än svamp minns jag inte. Vegetarisk heter den bara i menyn. Jag föredrar faktiskt mitt eget pajskal med graham istf vetemjöl och halva mängden fett mot gängse recept. Lite åt sandkakehållet.
Btw aktar jag mig för V-bottenpaj efter en illa gjord flottig dylik på ett näringsställe. V-ost´n äter jag annars med förtjusning.
Fint att du kom underfund med färgfelet.
Svar från gorred   2019-03-16 04:08
Tack för svaret och klargörandet Gunnar :). Jo, jag har känslan av att köket är ganska habilt ändå, att både kakor och liknande och maten i övrigt är gott och lite lagom så där i sin vegetariska och naturliga strävan. Överhuvudtaget är det en väldigt trevlig inramning till fotofika, vilket också spelar roll.
Och jag vet också att just Västerbottenpaj kan variera, den är känslig!
//GöranR