Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Lyckan med en egen bok

Vi ser för mycket bilder på skärmen . De gör sig egentligen inte där, inte jämfört med printar på papper, eller än nu hellre upphängda på väggen inom glas och ram eller liknande. Så vi skriver ut våra bilder för sällan, åtminstone gör jag det. Och det blir ett problem, eftersom jag också, på den gamla goda och analoga tiden var alldeles för dålig med att sätta in mina bilder i album. 

Men jag har kommit på - liksom många andra före mig - att det går ju att göra fotoböcker, på nätet. Det blir nästan som album, fast bättre. 

Det fanns behov av att dokumentera resan  till Skottland tidigare i höst, och ge oss som var med något lite mer påtagligt att minnas. Vi har gjort det förut, vilket blev stor succé.

Och "vi" är en illuster grupp herrar, eller gubbar, som en gång i tiden brukade samlas i samfällighetens bastu på fredagarna. Vi började spela på hästar, och utvidgade rörelsen till en ekonomisk förening, med aktier, fonder och jag vet inte allt. Vårt mål var att åka till Alaska, och dit kom vi så småningom, en episk resa. Och nu, tio år senare var det dags för en ny resa. 

Det blev många bilder, det blir gärna det i Skottland, och en fotobok tedde sig oundviklig. Och idag kom den alltså på posten.

Namnet på gruppen eller föreningen var ju givet.

Det blev en större bok den här gången (och dyrare), för att få plats med bilderna och göra dem mer rättvisa. Jag förde nån slags resedagbok, och använde anteckningarna till att kapitelindela boken; varje dag = ett nytt kapitel som började med en text och en för dagen typisk bild. 

Flera möjligheter till sidolayout.

Vi har till och med en egen logga.

Allmänt sett succé. Boken var lätt att göra. Att skriva text fungerade bra. Jag valde fint fotopapper, och bilderna blev bättre än väntat nästan, hög kvalitet, bra färger, dvs helt OK. Och dyrt, men värt det. 

(Bilderna i boken mycket bättre än vad de är återgivna här!)

Gav mersmak!

På återseende//Göran

Inlagt 2017-11-21 20:17 | Läst 1518 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har länge tänkt göra ett fotoalbum med mina skogsbilder och äntligen kommit till skott med att plocka ut dom bilder jag ska använda. Ditt album ser väldigt trevligt ut och genast ställer man sig frågande till vilket labb du använt. Bra idè med samlad text före varje kapitel.
Sten
Svar från gorred 2017-11-21 20:51
Tack Sten. Jo jag tänkte att det blev lite bättre att samla texten, man kan hålla den mer stringent då. Och varje bild behöver inte förklaras.
Jag använde CEWE Fotobok, Japan Photo. Har tidigare sett ganska bra test på dem, och jag är nöjd med resultatet, bra färger, bra papper och relativt enkelt att förstå sig på och göra. Det gick också ganska snabbt.
//GöranR
Bra, ser fint ut! Vilken leverantör nyttjade du? Hälsn, LO
Svar från gorred 2017-11-21 20:52
Tack LO. Japan Photo, CEWE Fotobok. Kan rekommenderas.
//GöranR
Hej, Goran.
Det ser oerhört professionellt ut. Grattis på det.
Med tiden har jag skrivit mycket ut, men har bara en A4-skrivare. Det har tagit lite av lusten från mig. Jag vet att man kan gå till laboratorier och få utskriften i större format. Det är bara aldrig blevet til någonting. Din idé bör jag överväga.
Med vänliga hälsningar, från Erik/DK.
Svar från gorred 2017-11-21 21:49
Absolut - tack Erik. Vi borde skriva ut mer, och en A4 är stor nog i en A3-ram för att vara en tavla. Jag bara önskar jag hade mer vägg hemma.
Återkommer i frågan.
//GöranR
Eine gute Idée! Vi har en digital bildvisare med timer som går igång när det mörknar och där semesterbilder och andra bilder visas rullande men en bok är ju faktiskt något annat.
/MA
Svar från gorred 2017-11-21 22:05
Ja faktiskt. Att se bilder på papper slår allt.
//GöranR
Det är roligt att göra sin egen fotobok och jag har gjort några. Det hela började som ett sorts terapi när jag flyttade hit till Lindesberg. Kanske berodde det till stor del på att en medlem på Fotosidan lät göra en, och då tänkte jag att det kanske jag också kan lyckas med. Då blev det Blurb som fick trycka mina alster.
Det verkar trevligt som du gjort, en sammanfattning i ord och bild av er resa till Skottland.
Ha det gott/Stig
Svar från gorred 2017-11-22 14:40
Ja det var väldigt roligt. Och en helt annan sak att se bilderna upptryckta.
Jag använde Japan Photo CEWE Fotobok som var helt OK. Hur är dina erfarenheter av Blurb? Går det att sätta in text till exempel? Smidigt program?
//GöranR
Stican 2017-11-23 08:02
Hej igen. Skall försöka ge ett kortfattat svar, Blurb är ett ganska genomtänkt program som ger bra vägledning om man är hyffsat bra på engelska(vilket inte jag är) men jag lyckades tillslut fatta hur det gick till. Det är inga problem att skriva textsidor. Nu har jag inte testat något annat program så jag har svårt att avgöra om Blurb är bättre än andra program. Provar att skicka med en länk till en av mina böcker. http://www.blurb.com/books/5748550-doglas-en-stor-hund-i-en-liten-kropp
Ha det gott/Stig
Svar från gorred 2017-11-23 20:20
Ser jättebra ut - tack för titten! Kan vara något framöver, projekt finns!
//GöranR