Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Nej, det blev ingen Leica. Och vem behöver egentligen en Leica?

Eller: ”An offer you can’t refuse!”

Egentligen sitter jag nöjd med min kamerapark. Med detta sagt har jag ändå av och till, ända sedan den kom ut för 2 (3?) år sedan, sneglat på Olympus Pen F. Den är ju så vacker, så stilren med så tydliga drag av sin föregångare som kom ut på 1960-talet. Jag har till och med varit och klämt på den.

Men, hittills har rönnbären varit lite sura, jag har förstått via tester och Youtube att den inte är den guds gåva till mänskligheten (fotograferna) som den ser ut att vara; då den fått både plus- och minuspoäng har jag fäst mig vid det negativa, som menysystemet, lite allmänt småtjat om knappar och dess placering, det lite opålitliga AF-systemet, särskilt Följande Autofokus etc. Och så sitter sökaren på fel ställe, för mig som är vänsterögd. Och den är - har hittills varit - för dyr.

Men den är ju så vacker, att jag inte kunnat släppa den. Och när jag tänkt efter så är ju alla de här negativa faktorerna egentligen bara tjafs. Det är en bra kamera, och det som är dåligt, är ju inte riktigt ”dåligt” bara för att några tycker så. Kanske mindre bra för dem, men kanske inte för andra, eller för mig, exempelvis.

Jag videofilmar sällan, så det gör inget att det ”bara” är HD och inte 4K, att den inte är vädertätad för snöstorm och hällregn gör mig inget heller, jag är aldrig ute och fotograferar då. Och det där med sökarens placering är en bagatell. AF är för mig tillräckligt bra, och det kan man komma runt, med lite gammaldags fotograferingsteknik.

Och vilken kamera har inte sina brister? Jag tycker mig se både plus och minuskolumner vid varje test, av alla kameror, och ändå använder folk dem, och fotograferar med dem och tycker att det funkar.

Men så läser jag Köp-och Säljannonserna lite då och då, och där var den. Visserligen begagnad, men i mint condition, som ny utom priset som var direkt relevant jämfört med en riktigt ny. Och då kunde jag inte låta bli.

 Så nu har jag en ny (om än begagnad) vardagskamera att växla med min EM10 mkII. Det känns väldigt bra, men jag ska ut och fotografera med den så får vi se.

Så, på återseende//Göran

PS. Jag har aldrig på allvar övervägt Leica, men ändå...

Inlagt 2019-01-29 22:55 | Läst 2506 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Grattis, du har köpt min absoluta favoritkamera, jag älskar min, har den och en EM-1 som såldes snorbilligt när EM-2 kom. Pen kameran har också en speciell inställning för svartvit som är lite unik, det kommer du att upptäcka! Hils, LO
Svar från gorred 2019-01-29 23:36
Just den monokroma inställningsmöjligheten tilltalar mig och kommer att prövas.
Ha det godt//GöranR
Grattis! Jag är också vänsterögd och det går att ändra på den vanan.
/MA
Svar från gorred 2019-01-29 23:38
Precis, och även så - ingen stor grej. Går att hantera. Men jag ska försöka tänka om.
//GöranR
Visst är den snygg - och det är nu en gång så att känslan för verktyget och hur det ligger i handen - liksom då glädjen med hela saken, har en avgörande inverkan på resultatet. Det är rätt relevanta "tekniska" omständigheter som inte står att läsa i någon test.
Svar från gorred 2019-01-29 23:39
Framförallt känsla för vad man använder är viktigt och i högsta grad relevant. Och det gör inget att den är vacker också.
//GöranR
Jag blev också förtjust i att en kamera äntligen såg ut som en kamera.....köpte min för två år sedan. Visst kunde en del inställningar vara lättare att nå, bruset vara något mindre men till mitt fotograferande duger denna vackra kamera mer än väl.
Hoppas du också blir nöjd.
H-Å
lite av vad min svarta pen presterat under åren finns på Instagram under profilen hansaken.
Svar från gorred 2019-01-29 23:40
Ingen kamera är "perfekt" ur alla aspekter och för alla. Jag tgror att jag kan leva med det ;)
//GöranR
PS. kollade in dina instabilder. Wow! Jag kommer inte kunna skylla på kameran i alla fall.
Klart du skulle ha den.

Jag köpte en beg. OMD-M5 i fjol av liknande anledning, utan att ha läst tester, jo för länge sen, när den kom läste jag säkert nåt. Den var poppis. Jag klämde på en beg. hos Scandinavian häromåret men tyckte inte om sökaren och focus peaking som jag lärt mig uppskatta det har den inte. Men så, oförsiktig titt på annonser så var'e klippt - och köpt. Sökaren är det inget fel på. Vad fick jag det ifrån!?

Ses kanske på Tårtan imorr'n, jag lutar åt att ta en promenad in.
Svar från gorred 2019-01-30 02:28
"...oförsiktig titt på annonser..." - ett nyckelord i sammanhanget 😉
Vi får se hur det blir nu, kommer att försöka köra hårt med den. Och väl mött på Tårtan, vore trevligt.
//GöranR
Det är viktigare än mycket annat att man trivs med sina prylar.
/Affe
Svar från gorred 2019-01-30 02:25
Helt klart är det så. Vi får se hur det blir med den här i längden. Nu ska den användas!
//GöranR
Jag har haft en Leica M2 och M6 och saknar dem. Jag tycker att de hade en snygg design och de var smidiga på den tiden. Men alldeles för dyra, så jag hade bara råd till 1 objektiv, en normal.
Leica M samlades av entusiaster på grund av en noggrann katalog med alla nummer och årtal, vilket har skapat höga priser på den begagnade marknaden.
En gammal Contax kan köpas numera betydligt billigare, men enligt uppgift, så var Contax en bättre kamera på 40- och 50-talet. En "stridsvagn" som inte behövde servas i motsats till Leica.
Robert Capa och Lee Miller hade en Contax.
Din Olympus Pen har en liknande design som en Leica och är säkert mycket bra!
Svar från gorred 2019-01-30 13:51
Leica och Contax och alla andra mätsökarkameror hade ju en liknande design, då på den analoga tiden som nu, när de är digitala. Och jag tycker Leica är alldeles för dyr.
Sen har jag ju i övrigt m43-systemet, så det blev en naturlig följd att fortsätta där.
Hälsningar//GöranR
Grattis till ditt kameraköp och som du säger så finns det ingen helt perfekt kamera, de eventuella brister som du nämner är nog av ringa betydelse, utan det är nog mer känslan och sist men inte minst bildresultatet som betyder något. Så lycka till.
Ha det gott/Stig
Svar från gorred 2019-01-30 13:51
Precis, du har alldeles rätt Stig. Tack för kommentaren.
Ha det gott//GöranR
Hej Göran.
Tillykke med et smukt og lækkert kamera. Jeg havde også den i tankerne, da jeg udskiftede mit tunge og store Nikon-udstyr. Men det endte med en kombination af Sony og Fuji.
Held og lykke - billeder imødeses.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2019-01-30 23:37
Förstår. Det finns många kameror nu att välja mellan som är temmelig små och hanterbara. Fuji till exempel är väldigt intressant.
Ha det godt//GöranR