Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Nu börjar fastan, med en bulle!

Så då är det åter läge att stoppa i sig en bulle med ett inkråm av mandelmassa, toppat med grädde och det avskurna locket ovanpå. Idag är det nämligen fettisdagen, den tredje dagen i perioden före påsk som kallas för fastetiden.

Märkligt att den här typen av frosseri hör till att fasta, dvs att inte äta, men det var väl en sån där reflex att stoppa i sig mycket mat medan man kunde. Sen blev det ju andra bullar, liksom, under själva fasteperioden.

Att fasta är inte bara en modern hälsoreligion. Fastan finns i alla de moderna religionerna förutom alla gamla, fastän den ser lite olika ut  – man fastade sig för att rena sig i kontakten med gud eller gudarna.

Men, det är väl knappast av religiösa skäl de flesta moderna människorna fastar idag. Snarare handlar det om nästkommande beachsäsong, möjligen också drabbade av villfarelsen att man kan rena kroppen från slaggprodukter.

En annan märklig sak med den här bullen är att det faktiskt var förbjudet att äta den på någon annan dag än fettisdagen, ända in på 1960-talet. I Sverige ser vi den med mandelmassa och grädde. I våra grannländer serveras den inte sällan med vaniljkräm eller sylt, ett mode som också börjar komma till vårt land. Den senaste varianten på bullen är en semmelwrap – degen bakas tunt och fylls med mandelmassa och grädde innan den rullas ihop som en wrap.

Min bulle - något bedagad efter resan hem från affären - äts som hetvägg, dvs med varm mjölk, därav presentationen i en djup tallrik. För mig finns inget annat sätt. Det hade emellertid blivit för kladdigt att ha med mjölken på bilden. 

På återseende//Göran

Inlagt 2015-02-17 22:40 | Läst 1196 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
När jag var ung var det alltid med varm mjölk. Idag är det nog inte många som äter den så. Tidigare kunde jag äta ganska många men nu blir det på sin höjd två tre stycken om ens det.
Sten
Svar från gorred 2015-02-17 23:10
Jag tycker den är godast med varm mjölk. Men, som du säger är det olika. Sen blir jag rätt så tvär mätt på en. Så det får räcka.
Varianten med varm mjölk är hur god som helst!
Svar från gorred 2015-02-18 16:33
Det är min uppfattning också. Hälsningar//GöranR
Blev ingen bulle här i går, men nu blev jag sugen på en fast min blir nog förtärd till kaffe och inte i mjölk, bullen blir så slemmig då.
Seder och bruk förändras, på vårt lilla bageri på torget här sålde förr om åren semlorna BARA på tisdagar och nu alla dagar så här års. Såg på TV i går att de gjorde en hamburgersemla där provätaren fick den mesta av grädden i handen, inte så praktiskt även om den tydligen var god.
Svar från gorred 2015-02-18 16:35
Det är väl i stort enda gången jag äter dem - just på fettisdagen. Nu finns de ju jämt, och i många nya former. Hetväggen är emellertid bäst i min smak. Ha det gott//GöranR