Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Paradigmskifte

Januari, eller snarare nyår är ju tiden för förändring. Nu ska nya vanor in, nytt sätt att leva ska till, gamla vanor ska bort och nya vanor komma istället. Man ger sig löften som till slut ändå blir svåra att hålla och efter ett tag är allt tillbaka till det gamla, det normala.

Under en längre tid har jag sneglat åt det vegetariska hållet i mitt matparadigm. När jag kollat vad jag gör och hur jag agerar i köket märker jag att allt kretsar kring tre saker: kött och köttprodukter, grädde och smör. Dvs, animaliska produkter. Sen kommer produkter ur växtriket förstås, men snarare sekundärt. 

Med de här tre grundprodukterna kan man inte gå fel i köket. Det svåra och tricksiga kommer om man vill laga mat utan dem. Det blir en helt ny värld, ett paradigmskifte av rang.

Men jag har gett mig in i den världen! Av anledning, inte minst hälsoskäl. Egentligen tror jag att vi är allätare, fast vi  inte ska äta så inih-l-v-t-e så mycket kött och köttprodukter som vi gör. Men inga moraliska aspekter.

Alltnog, det är en spännande värld. Det tar lite emot, men jag gillar ju att vara i köket, så jag vill visa - inte minst mig själv - att man kan lära gamla hundar sitta. 

Se här till exempel Refried Beans. Namnet kommer ursprungligen från spanskans "refrito" som betyder "vällagat eller "uppkok", så det innebär inte att man ska steka bönorna två gånger.  Det gäller att se till att alla bitar kommer med i maten; proteiner, fett och kolhydrater, dvs våra tre grundstenar vad gäller kosten. Bönor är bra, mycket protein men också kolhydrater. Det blir mycket bönor (men också annat). 

Jag återkommer sannolikt med bilder från mitt liv i den här nya kontexten. På återseende till dess//Göran

Inlagt 2022-01-20 13:26 | Läst 801 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det kommer att funka! Jag, vi, har inte ätit kött på trettiofem år! Å vi har överlevt! :)
/B
Svar från gorred 2022-01-20 15:43
Puh - tack Bengan. Skönt att höra 😀. Jag visste väl.
Fast, nog tror jag att det funkar, egentligen. Liksom det funkar för andra att äta kött, om än inte i den omfattning vi gör idag.
Och det är roligt att lära sig ny matlagning. Och det blir gott, ibland riktigt gott. Så vi kör på det nu!//GöranR
Vegetariskt är en kul utmaning i köket. Man får tänka andra kryddningar, balsamicovinäger är ibland en oväntad smakförhöjare. Vi äter kött som mest nån gång i månaden och då är det lamm eller vilt. Lycka till i köket. Refrito låter rätt på nåt sätt.
/gunnar s
Svar från gorred 2022-01-20 16:47
Det blev oväntat gott, fast mycket av det jag lagar nu är ju väntat gott, för att det är nytt, och oväntat. . Och det är synnerligen intressant att lära sig nytt i köket, nya utmaningar. Lustigt, jag saknar inte köttet som sådant, i sig. Däremot kan jag sakna en riktigt saftig hamburgare, även om det finns fullgoda vegetariska alternativ...
Så jag sörjer egentligen inte. Och ibland äter vi fisk.
Vi återkommer!//GöranR
Om man vill skapa förändring som är tänkt att bli bestående kan det vara lättare att inte vara så dramatisk i början. Man kan ju t ex börja med att titta på rätter som är grönsaksbaserade men innehåller lite kött, ofta i tunna strimlor. Man kanske också kan tillåta en skvätt grädde i den i övrigt vegetariska pastasåsen eller en god lagrad ost i svamprisotton. Om man går ut för hårt tror jag det är större risk att man inte orkar hålla på, för allt blir inte lyckat från början och man kan absolut bli sugen på t ex hemgjorda köttbullar och stuvade makaroner (det finns ingen fullgott alternativ). Håller med Gunnar om att vilt är ett bra alternativ om man vill unna sej någon gång. Lycka till och dela gärna med dej. Refried beans är dock inte min grej.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2022-01-20 22:19
Sant, Lena. Håller med i princip. Det här är något som jag tänkt på länge, så det har mognat under en lång tid. Och jag har starka incitament för att äta växtbaserad kost, vilket underlättar. Det är samtidigt en ny värld, en ny kontext och ett nytt livsparadigm - det är lite spännande att lära nytt, pröva nya smaker och så.
Jag har en plan om att köra det här i typ fyra månader och se hur det fungerar. Sen tänker jag inte vara rabiat eller totalt bokstavstrogen, jag kommer nog att vingla till nån gång där jag beträder den här smala stigen.
All about being conscious, för att citera en god vän som bor i USA, som kört växtbaserat i många år. Nån lite fisk slinker nog med nån gång i veckan. Men grunden i min mathållning är växtbaserat, närmast veganistiskt.
Ha det//GöranR
Spännande Göran. Lycka till.
Svar från gorred 2022-01-21 13:12
Jo det är både intressant och spännande, ur flera aspekter! Tack Per-Erik!
//GöranR
Har ätit kött i 65 år och har också överlevt :)
HaD/Gunte..
Svar från gorred 2022-01-21 13:11
Absolut. Jag tror inte kött är skadligt, utan snarare tvärtom. Och nu kan jag egentligen göra det här långt, men i korthet alltså; jag tror att vi äter för mycket kött. Och för dåligt kött - massproducerat bortom all rimlighets gräns. Och jag har inga moraliska betänkligheter, utan det är helt andra faktorer som spelar in här. Samtidigt tror jag att vi äter för lite växtbaserad mat.
Nu kör jag på så här under en tid och prövar, så får vi se. Det är i högsta grad intressant och spännande.
//GöranR