- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Att fotografera är att mötas

Ibland brukar jag säga till personer som inte är så insatta i det här med foto att en kamera är som en magisk nyckel. Den kan öppna upp dörrar till platser, sammanhang och människor på ett sätt som inte alls är lika självklart annars. Det har jag varit med om många gånger.  

Så fungerar det för mig när jag just nu går omkring här i Akalla och fotograferar. När jag kommer med kameran har jag alltid en ursäkt för att prata med människor och vara nyfiken utan att det verkar särskilt onormalt eller konstigt. Jag får en glimt in i deras värld vilket är både intressant och lärorikt, men också rörande i vissa fall.

Det händer också att en del själva tar kontakt och börjar prata när jag står och fotograferar. Så var det med kvinnan ovanför som heter Irina. Hon berättade att hon bor i huset som syns bakom henne. Hon flyttade från Sovjetunionen till Sverige för 51 år sedan för att gifta sig med en man från Dalarna. Han betydde väldigt mycket för henne och paret bodde i många år i ett fint hus i Spånga. Men när hennes man dog blev hon tvungen att sälja huset och flytta till en lägenhet i Akalla.

Det äldre paret stod och vilade sig i det bleka vårljuset när jag fick syn på dem och sa hej! Vi pratade en stund och det visade sig att de hade flyttat till Sverige från Finland för många år sedan. Nu bodde de i Husby. Det är viktigt att vara ute och röra på sig varje dag, annars blir man stel i kroppen, sa kvinnan med tydlig finsk brytning. Sedan började paret sin långsamma vandring upp för backen från Akalla till Husby. 

Killarna var innerligt trötta på grillad korv, fick jag veta. Därför låg det bananer på grillen istället. Alla tre bodde inne i stan och hade spenderat helgen på ett scoutläger i Akalla/Husby tillsammans med ett gäng andra ungdomar. De tyckte att utsikten över Järvafältet var väldigt fin och att helgen hade varit kul.   

Inlagt 2017-03-12 19:16 | Läst 11924 ggr. | Permalink
Härliga möten och fina bilder! Visst är kameran en nyckel. Den gör att jag får träffa människor jag inte hade träffat annars och får komma till nya spännande miljöer. Många pressfotografer säger att kameran är ett alibi för att få vara nyfiken och upptäcka världen. Jag kan bara hålla med.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-03-14 09:42
Visst är det så. En klar tjusning :-) Tack för kommentaren!
Kul med interaktion. Kameran är verkligen en dörröppnare. Det finska paret är härligt!
Svar från Joakim K E Johansson 2017-03-14 09:42
Tack för det Björn! :-)
Trevligt. Kommer att tänka HumansOfNewyork (googla, det blir enklast), fotografier och berättelser om de som blir fotograferade.
//GöranR
Svar från Joakim K E Johansson 2017-03-14 09:43
Jag känner till Humans of New York. Ett intressant projekt.

Tack för kommentaren!
Fina bilder och berättelser, Joakim! Jag fastnar framförallt för bilden och berättelsen om Irina.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-03-14 09:43
Tack för kommentaren Johan! :-)