- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Street i svartvitt - mitt nya projekt för 2024

Ibland får man ta det lite försiktigt och känna sig fram. Så tänker jag just nu efter att ha bestämt mig för att 2024 ska bli mitt svartvita år. Av den anledningen tog jag det ganska lugnt när jag och Magnus Fröderberg träffades i lördags för en gatufotovända på stan. Det blev bara "säkra kort", skulle man kunna säga. 

Eftersom det var trettondagen var det glest med folk inne i centrala Stockholm. Den bistra kylan bidrog säkert också. Väl påpälsade promenerade vi fram i sävligt takt utan någon brådska medan vi knäppte bilder och snackade om foto. En paus för mat och en för kaffe hanns också med. 

Det är väldigt trevligt att gå omkring så här med en fotokompis och det behöver inte alltid vara ett hetsigt jagande efter nästa fotografiska mästerverk. Den sociala biten, den friska luften och motionen räcker gott och väl. 

Det halvmulna vädret och snön gjorde det ganska tacksamt att fotografera i svartvitt. Att folk i Sverige älskar svarta kläder (vilket förbryllar mig. Dödens färg, liksom) kan nog också ses som en fördel i sammanhanget. Det gör det enklare att få till de där grafiska bilderna som lämpar sig så bra för svartvitt.

Men, om jag ska vara ärlig med er är det inte riktigt detta som jag vill åstadkomma under året. Planen är inte att fotografera mörka siluetter mot ljusa bakgrunder, vackra miljöer som gör sig bra i gråskala och ljus som faller snyggt (även om det säkert kan hända). Snarare vill jag få till intressanta gatufoton och gatuporträtt där det svartvita tillför något i bilderna som inte färg gör. 

Magnus frågade mig förresten varför jag har tagit det här beslutet. Han tyckte inte att det var helt tydligt. Svaret är ganska enkelt: Dels har jag alltid varit väldigt förtjust i svartvita bilder, men också i att fotografera i svartvitt eftersom det kräver en annan approach som jag gillar. Dels tycker jag det är bra att ibland ändra förutsättningarna för mitt fotograferande för att se vad som händer och vad jag kan prestera när jag måste tänka i andra banor. Något som är både utvecklande och kul. 

Det är inte helt ovanligt att Magnus och jag tar nästan identiska bilder när vi är ute på våra gemensamma gatufotorundor, vilket kan vara lite komiskt ibland. Om ni jämför bilden ovan med den i Magnus blogginlägg så förstår ni vad jag menar. Och ibland fotograferar vi samma motiv, fast ur olika vinklar. Det kan ni också se om ni jämför den första bilden (papporna med sina barnvagnar) med Magnus version av samma motiv i hans blogg.

Inlagt 2024-01-08 11:03 | Läst 1392 ggr. | Permalink
Hej
Många fina bilder. Du får ha ett trevligt svartvit år
Hälsning Robert
Svar från Joakim K E Johansson 2024-01-08 22:20
Tack, Robert! Kul att du gillar bilderna.
Det är bara att buga och bocka. Din bild av papporna med barnvagn är klart bättre än min.

Dina bilder från rundan är inte så ultraestetiska som jag befarade utan har en hel del innehåll. Bra, fortsätt med det.
Svar från Joakim K E Johansson 2024-01-08 22:20
Tack för det, Magnus. Jag ska försöka hålla det ultraestetiska stången :-)
Bra val. Gatufoto i färg är ju bara så tråkigt, speciellt när det blir svårt att hinna med att använda färgen som kompositions/bildelement i denna genre. De flesta gatubilder gör sig bättre i svartvitt, tycker jag.
Svar från Joakim K E Johansson 2024-01-08 22:21
Tack för kommentaren, Nils!
Gillar verkligen bilden med papporna och barnvagnen. Ser fram emot att se fler svartvita bilder från dig under året. Kul att se lite bilder tagna vid de platser jag brukar jaga vid, jobbar nära Fatbursparken.
/Mikael
Svar från Joakim K E Johansson 2024-01-11 11:01
Tack, Mikael! Kul att du gillar bilden. Jag ska göra mitt bästa :-)